Köylü Kadınlardan Köy Okulunda Tiyatro

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mersin’in Arslanköy beldesinde 2001 yılında kurulan “Arslanköy Kadınlar Tiyatro Topluluğu” üyesi 7 kadın, yeni oyunları “İki Öküz Parası”nı köy okulunda sahneledi. Tiyatronun kurucusu ve oyunun yazarı Ümmiye Koçak, “İçerisinde farklı bölümlerin de yer aldığı yeni oyunumuzla bir yandan yöremizdeki yemeklerin tanıtımını yaparken, diğer yandan da kadınların özellikle annelerin eğitiminin önemine değinerek, çocukların küçük yaşta evlendirilmek istenmesini eleştirdik” dedi.

Mersin’in Arslanköy beldesinde 2001 yılında kurulan “Arslanköy Kadınlar Tiyatro Topluluğu” üyesi 7 kadın, yeni oyunları “İki Öküz Parası”nı köy okulunda sahneledi.

Kent merkezine yaklaşık 60 kilometre uzaklıkta bulunan Toros Dağları’nın eteğindeki 1453 rakımlı beldede günlük işlerini yürütürken oyun hazırlıklarını tamamlayan kadınlar, tiyatronun tanıtımı ve yemek yarışması bölümlerinin de yer aldığı, küçük yaşta bir kızın iki öküz parası karşılığında evlendirilmek istenmesinin anlatıldığı eseri, Arslanköy Yahya Aydın Lisesi’nde aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu köylülerin beğenisine sundular.

Naylon yemeni ve giydikleri şalvarları ile sahne alan kadınlardan kimileri üstlendikleri erkek rollerini de başarıyla gerçekleştirdi. Okul müdür vekili Raif Uğurelli’nin de desteğiyle sahnelenen oyunda, ses sistemini Mezitli ilçe Belediyesi kurarken, lise öğrencileri de oyun müziklerinin sunumunu yaptı.

Tiyatronun kurucusu ve oyunun yazarı Ümmiye Koçak’ın yanı sıra, yaşları 19 ile 60 arasında değişen Duygu Koçak, Ayfer Şen, Seher Çuhadar, Emine Gürlek, Durdu Lale ve Seher Dağdur’un da rol aldığı oyun sırasında, Emine Gürlek’in 4 yaşındaki oğlu Ali Gürlek annesinin sahneye geldiği anlarda yanında gelerek meraklı gözlerle izledi.
Koçak, 9 yıl önce başladıkları tiyatro yolculuğunda bugüne kadar yazdığı “Hasret Çiçekleri”, “Çiçekler Solmasın”, “Erik Eşkisi”, “Nefesi Kesen Hoca” ve “Ozon Tabakası” ile William Shakespeare’in “Hamlet” adlı eserinden uyarladığı “Prens Hamit” oyunlarını sahnelediklerini söyledi.

Yazdığı oyunlarda genellikle kadınların sorunlarına dikkati çektiğini anlatan Koçak, “İçerisinde farklı bölümlerin de yer aldığı yeni oyunumuzla bir yandan yöremizdeki yemeklerin tanıtımını yaparken, diğer yandan da kadınların özellikle annelerin eğitiminin önemine değinerek, çocukların küçük yaşta evlendirilmek istenmesini eleştirdik” dedi.

Köylülerin tepkisine göre oyunu geliştirebileceğini anlatan Koçak, ” İki Öküz Parası”nı aralık ayında sahnelemek üzere İstanbul ve Ankara’dan davet aldıklarını kaydetti.

Türkiye

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.