Rotterdam’dan Portakallar Geldi, Vuil & Glass – Kir & Glass

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Vuil & Glass, Conny Janssen’ın en tanınmış eserlerinden. Bu efsanevi yapıt, 2002 yılında bir çöp evinde tasarlandıktan sonra günümüzde tiyatroya uyarlandı. Ortaya çıkan eser de, en az eski hali kadar etkileyici. Yeni bir dansçı grubu, yeni bir koreografi ve yeni bir tasarımla bir araya gelen Cello Octet Amsterdam’ın (‘Amsterdam Viyolonsel Sekizlisi’) sekiz viyolonselcisi, bir yığın yatak ve Philip Glass’ın uğuldayan, hipnotize eden müziği ile eskisi gibi sahnede varlığını koruyor.

Conny Janssen’ın yaptığı koreografiler yaratıcı, güçlü ve dokunaklı olarak değerlendiriliyor. Janssen, koreografilerini dans dili ile sınırlı kalmadan, ince bir müzik seçimi, tasarım ve ışıklandırmayla birleştiriyor. Çalışmalarının bir başka özelliği de, hem dansçısı hem de seyircisi için her seferinde sürprizlerle dolu bir keşfe dönüşen çeşitliliği. Conny Janssen akıcı, usta dans dilini, dansçılarının özel yeteneklerinin içinde eritmeye çalışıyor. Böylece dansçılar kanlı canlı insanlar olarak, kırılgan, kararlı ve tutkulu bir duruşla sahnede yer alıyorlar.

Büyük şehri irdeleyen bir gösteri dizisiyle Conny Janssen yeni bir yola girdi. Eski koreografilerinin estetiği ve şiirselliği, yerini sertlik, atiklik ve çeşitliliğe bırakıyor. Sahneler, şehir hayatını yansıtacak bir biçimde seri bir şekilde birbirini kovalıyor, çarpışıp iç içe giriyor. Farklı kökenlerden gelen dansçılara yeteneklerini ortaya koymaları için gösterilerde fırsat veriliyor.

Conny Janssen: “Eski bir eseri yeni bir yaklaşımla geliştirmek bana heyecan veriyor. Kalabalık sahneleri ve canlı müziğiyle, hayat dolu Vuil & Glass böyle bir çalışma için çok uygun. Özel yapıtların tekrar sahneye konulup gösterilmesi son derece önemli, ancak bakışımız geleceğe dönük olmalı, yoksa boğulacak gibi oluruz. Bu yüzden koreograflara, dansçılara ve tasarımcılara düşen görev hep aynıdır: Özgür bir bakışla varolana bakıp oradan devam etmek.”

KOREOGRAFİ: Conny Janssen
DANSÇILAR: Francesca Peniguel, Khai Vu, Gideon Poirier, Merel Lammers, Winston Arnon, Lola Mino, Cristiana Ruggieri, Martijn Kappers
MÜZİK TASARIMI: Philip Glass, Frank Bretschneider, Ryoji Ikeda
CANLI MÜZİK: Cello Octet Amsterdam
MİZANSEN: Thomas Rupert
KOSTÜM: Babette van den Berg
IŞIK TASARIMI: Reinier Tweebeeke
DARAMATURJİ: Judith Wendel
MÜZİK UYARLANMASI: Paleis van Boem
OYUNCU KOÇU: Dario Totorelli

YER: Cemal Reşit Rey Konser Salonu

Rotterdaministanbul

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.