Rotterdam’dan Portakallar Geldi, Rosto in Turansureishon

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Rosto in Turansureishon, Lost in Translation’ın Japon ağzıyla telaffuzudur. Sofia Coppola’nın yönetmenliğini yaptığı İngilizce filme gönderme tesadüf değil. Zira Coppola’nın filmindeki iki kahramanın başına Tokyo’da geldiği gibi, burada da iki kişi kendi hayatlarında yollarını kaybederler. Robbrecht mekân olarak Hollanda’yı seçtiği bu oyunda, efsane filmi ti’ye alıyor. Ancak bu sefer Japon kahramanlar yollarını şaşırmış değiller, bilinmeyeni ve yabancı olanı bulmaya çabalıyorlar. Kendilerini bir Hollanda karaoke barında bulduklarında, dünyanın, artık hiçbir şeyi saklayamadığı sonucuna varıyorlar.

Yönetmen Joachim Robbrecht gösterisi için artık dünyanın dört bucağına yayılmış Japon buluşu karaokeyi çıkış noktası olarak aldı. Müzisyen / besteci William Bakker Shibuya-kei müzik türünden esinlenerek yeni şarkılar yazdı ve video sanatçısı Tijmen Hauer kurguya karaoke-vari video görüntülerini yansıtıp Japonca / İngilizce şarkıların Hollandaca çevirilerinin grafik tasarımlarını üstlendi. Hollanda’da yaşayan Japon asıllı tiyatrocular Tashi Iwaoka ve Keyna Nara da iki kahramanı canlandırıyorlar.

Aslen Flaman (Kuzey Belçikalı) olan yazar ve yönetmen Joachim Robbrecht, Rotterdam’da yaşıyor. Hollanda’da yaşanan sosyal ve kültürel olaylardan hareketle olup bitenleri, alayla karışık şiirsel gösterilerinde yorumluyor. 2006 yılında Adam in Ballingschap (‘Adam Sürgünde’) adlı oyunu Ton Lutz Ödülüne layık görüldü. Yakın geçmişte Wunderbaum topluluğunun Venlo (‘Venlo Kasabası’) oyununda yazar olarak yer aldı, Toneelgroep Amsterdam / Frascati Producties’te (‘Amsterdam Oyun Topluluğu / Frascati Yapımları’) kendi metni Rashomon Effect’i (‘Raşomon Etkisi’) yönetti. Daha önce Anne Frank: leeft en werkt (‘Anne Frank: Yaşıyor, Çalışıyor’), IJs (‘Buz’) ve !VOC! Wijde Weelderige Wereld (‘!VOC! Wide wealthy world’) adlı eserleriyle ses getirdi. Rosto in Turansureishon, Productiehuis Rotterdam’la birlikte yaptığı ilk çalışma.

YAZAN VE YÖNETEN: Joachim Robbrecht
OYNAYANLAR: Tashi Iwaoka ve Keyna Nara
MÜZİK TASARIMI: William Bakker
DEKOR: Julian Maiwald
VİDEO Tasarımı: Tijmen Hauer
KOSTÜM: Rebekka Wormann
KOREOGRAFİ DANIŞMANI: Bruno Listopad

YER: Garajİstanbul

Rotterdaministanbul

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.