Rotterdam İstanbul’da

Pinterest LinkedIn Tumblr +

garajistanbul ve İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti işbirliği ile hayata geçirilen “RotterdaminIstanbul” 3-8 Kasım tarihleri arasında İstanbullu sanatseverlerle buluşuyor.

Rotterdam Belediyesi’nin girişimiyle Rotterdam Şehir Tiyatrosu tarafından organize edilen gösteri programına garajistanbul başta olmak üzere, Cemal Reşit Rey, İTÜ Maçka ev sahipliği yapıyor.

İstanbul’un kardeş şehirlerinden Hollanda’nın Rotterdam kenti, ‘RotterdaminIstanbul’  adlı gösteri sanatları programıyla 3 – 8 Kasım tarihleri arasında garajistanbul’da.

garajistanbul ve İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı işbirliği ile İstanbul seyircisiyle buluşan ‘RotterdaminIstanbul’ gösteri programı, Rotterdam Belediyesi’nin girişimiyle Rotterdam Şehir Tiyatrosu (Rotterdamse Schouwburg) tarafından organize edildi. Rotterdam’ın önemli sanat kurumlarından Ro Theater, Conny Janssen Danst ve Productiehuis Rotterdam’ı İstanbul’a getiren programda sahne performanslarının yanı sıra Hollandalı ve Türkiyeli sanatçılarla seyircileri bir araya getirecek geniş kapsamlı yan etkinliklere de yer veriliyor. 50 yaş üstü profesyonel olmayan şarkıcılar için düzenlenecek Euro Songfestival bu yan etkinliklerden en önemlisi.

VİTAMİNİ BOL MÜZİK! ENERJİ VEREN DANS! ZİNDE TUTAN TİYATRO!

Rosto in Turansureishon

Rosto in Turansureishon; yani ‘Lost in Translation’ın Japon ağzıyla telaffuzu. Rotterdam Belediyesi bünyesinde yer alan Productiehuis Rotterdam topluluğunun çalışmalarında tiyatro sık sık müzik, plastik sanatlar, teknoloji gibi başka disiplinlerle bir araya getiriyor.

Rosto in Turansureishon’da Sofia Coppola’nın yönetmenliğini yaptığı İngilizce filme gönderme tesadüf değil. Zira Coppola’nın filmindeki iki kahramanın başına Tokyo’da geldiği gibi, burada da iki kişi kendi hayatlarında yollarını kaybederler. Robbrecht mekân olarak Hollanda’yı seçtiği bu oyunda, efsane filmi ti’ye alıyor. Ancak bu sefer Japon kahramanlar yollarını şaşırmış değiller, bilinmeyeni ve yabancı olanı bulmaya çabalıyorlar. Kendilerini bir Hollanda karaoke barında bulduklarında, dünyanın, artık hiçbir şeyi saklayamadığı sonucuna varıyorlar.

Müzisyen / besteci William Bakker Shibuya-kei müzik türünden esinlenerek yeni şarkılar yazdı ve video sanatçısı Tijmen Hauer kurguya karaoke-vari video görüntülerini yansıttı. Hollanda’da yaşayan Japon asıllı tiyatrocular Tashi Iwaoka ve Keyna Nara da iki kahramanı canlandırıyorlar.

Aslen Flaman (Kuzey Belçikalı) olan yazar ve yönetmen Joachim Robbrecht, Rotterdam’da yaşıyor. Hollanda’da yaşanan sosyal ve kültürel olaylardan hareketle olup bitenleri, alayla karışık şiirsel gösterilerinde yorumluyor.

Rosto in Turansureishon

3 Kasım 2010, Çarşamba,

4 Kasım 2010, Perşembe

Saat: 20.30

Garajistanbul

Yazan ve Yöneten: Joachim Robbrecht

Oynayanlar: Tashi Iwaoka ve Keyna Nara

Müzik Tasarımı: William Bakker

Dekor: Julian Maiwald

Video Tasarımı: Tijmen Hauer

Kostüm: Rebekka Wormann

Koreografi Danışmanı: Bruno Listopad

Vuil & Glass (Kir & Glass)

Hollanda’nın önde gelen modern dans topluluklarından biri Conny Janssen Danst’ın en tanınmış eserlerinden Vuil & Glass (Kir & Glass) 2002 yılında bir çöp evinde tasarlandıktan sonra günümüzde tiyatroya uyarlandı. Uyarlama eser de, en az eski hali kadar etkileyici. Yeni bir dansçı grubu, yeni bir koreografi ve yeni bir tasarımla bir araya gelen Cello Octet Amsterdam’ın (‘Amsterdam Viyolonsel Sekizlisi’) sekiz viyolonselcisi, bir yığın yatak ve Philip Glass’ın uğuldayan, hipnotize eden müziği ile eskisi gibi sahnede varlığını koruyor. Conny Janssen akıcı, usta dans dilini, dansçılarının özel yeteneklerinin içinde eritmeye çalışıyor. Böylece dansçılar kanlı canlı insanlar olarak, kırılgan, kararlı ve tutkulu bir duruşla sahnede yer alıyorlar.

Vuil & Glass (Kir & Glass)

5 Kasım 2010, Cuma

Saat: 20.30

CRR

Koreografi: Conny Janssen

Dansçılar: Francesca Peniguel, Gideon Poirier, Merel

Lammers, Winston Arnon, Lola Mino, Cristiana Ruggieri,

Martijn Kappers

Müzik Tasarımı: Philip Glass, Frank Bretschneider, Ryoji Ikeda

Canlı Müzik: Cello Octet Amsterdam

Mizansen: Thomas Rupert

Kostüm: Babette van den Berg

Işık Tasarımı: Reinier Tweebeeke

Dramaturji: Judith Wendel

Müzik Uyarlanması: Paleis van Boem

Oyuncu Koçu: Dario Tortorelli

EURO SONGFESTIVAL

Euro Songfestival adı altında, İTÜ Devlet Konservatuarı’nın işbirliğiyle iddialı bir müzik projesi gerçekleşecek. Rotterdam’da geliştirilen Euro Songfestival projesi, çeşitli kültürlerden gelen 50 yaş üstü şarkıcıları bir araya getirip onların şarkı söylemeleri için ortam yaratacak. Proje, ilk olarak Rotterdam’ın Avrupa Kültür Başkenti olduğu 2001 yılında gerçekleştirilmiş, sonra Hollanda’nın çeşitli şehirlerinde farklı ülkelerden gelen ve güzel bir sese sahip olanlara hem kendi kültürlerinden şarkıları hem de yeni besteleri seslendirmeleri için fırsat yaratmıştı.

İTÜ Devlet Konservatuarı ve İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı işbirliğiyle şef Paul Mayer’ın yönetiminde Hollanda, Almanya veya Türkiye’den gelen, 50 yaş üstü profesyonel olmayan şarkıcılardan oluşan bir koro çeşitli şarkılar seslendirecekler. Koronun toplam üye sayısı 25’i geçiyor. İstanbul’dan katılan Darülaceze sakinlerine İTÜ Devlet Konservatuarı ve Rotterdam Codarts öğrencileri eşlik edecekler.

Bir hafta boyunca sürecek olan üst düzey dersler ve atölye çalışmalarından sonra garajistanbul ve İTÜ Maçka Mustafa Kemal Amfisi’nde iki konser verilecek.

Euro Songfestival

6 Kasım 2010, Cumartesi

Saat: 16:00, garajistanbul

7 Kasım 2010, Pazar

Saat: 19:30, İTÜ Maçka

Konsept: Conny Groot

Şef: Paul Mayer

Mizansen: Ger Beukenkamp

Codarts Rotterdam ve İTÜ Devlet Konservatuar’ın müzisyenlerin katılımıyla gerçekleştirilecek.

Yangınlar (Branden)

Hollanda’nın en büyük üç tiyatro grubundan biri olan Rotterdam Belediyesi’nin tiyatro topluluğu Ro Theater, Yangınlar (Branden) adlı oyunla İstanbul seyircisinin karşısına çıkıyor. Lübnanlı yazar Wajdi Mouawad’ın imzasını taşıyan oyunda, “Kökenlerimiz nereye dayanıyor, nereden geliyoruz, anne babalarımız kimler” sorularını irdeliyor. Branden’da, suskunluğa gömüldüğü uzun yılların ardından hayata veda eden Nawal Marwan, vasiyetinde Jeanne ve Simon adlı çocuklarından, ölü olduğunu sandıkları babaları ile varlığından haberdar dahi olmadıkları kardeşlerini aramalarını ister. Gönülsüzce çıkılan bu yolculuk, iki kardeşi Ortadoğu’ya, savaş halinde olan bir ülkeye götürür ve acımasız bir gerçeğin perdesi adım adım aralanır. Branden’da tarih ile yaşam öyküleri arasındaki bağ ustaca kurulmuş. Savaş, oyunda intikam ve kısasın anlamsız kısır döngüsü olarak gösterilip her savaşın ebedi sorusu soruluyor: İnsan, insanlıktan çıkmış bir ortamda insan gibi davranmaya devam edebilir mi?

Yangınlar (Branden)

7 Kasım 2010, Pazar

Saat: 20.30

CRR

Yöneten: Alize Zandwijk

Oynayanlar: Bright Omansa Richards, Fania Sorel, Esther Scheldwacht, Nasrdin Dchar, Goele Derick, Yahya Gaier, Nastaran Razawi Khorasani, Oleg Fateev, Mahnaz Morrowatian

Çeviren: Tom Kleijn

Dramaturji: Liet Lenshoek

Mizansen: Thomas Rupert

Kostüm: Sabine Snijders

Işık Tasarımı: Marc Heinz

Müzik Tasarımı: Oleg Fateev

Atölyeler

Üç profesyonel topluluğun gösterilerinin yanı sıra RotterdaminIstanbul kapsamında eğitim ve ortak katılıma yönelik bir etkinlik programı da gerçekleştirilecek. Bu etkinliklerle, İstanbulluların ve Rotterdamlıların ortak kültürel faaliyetlere katılımları; tecrübelerini paylaşmaları ve fikir alışverişinde bulunmaları hedefleniyor. Böylece RotterdaminIstanbul, Rotterdam kentinin güzelliklerini sergilemekle kalmayıp bu iki şehri tanıştırıp insanlarını birbirine yakınlaştırmak da istiyor.

garajistanbul

3 Kasım 13.00-14.00 / 4 Kasım 11.00-15.00

4 Kasım tarihinde yönetmen Joachim Robbrecht, Türkiye’den oyuncu ve dansçılarla birlikte Rosto in Turansureishon adlı gösterinin dekorunda bir sahne üzerine çalışacak. Katılımcılarla birlikte ortak bir Türkiyeli kimliğini ifade edebilecek beden dili arayışına girilecek. Bunun için gösterinin dekorunda bir mizansen yapılacak.

TBC

6 Kasım 11.00-13.00

Dansçı Winston Arnon 2009 yılından bu yana Conny Janssen Danst topluluğunda yer alıyor. Uzun boyuyla topluluğunun en dikkat çekici dansçılarından biri olan Arnon’un yöneteceği atölye çalışmasında Conny Janssen’in Vuil & Glass adlı gösterisinden heyecan verici ve dinamik figürler üzerine çalışılacak.

Kadir Has Üniversitesi

8 Kasım 10.00-12.00

Hollanda’da televizyon dizileri ve filmlerde oynadığı rollerle tanınan Yahya Gaier birkaç yıldır daha çok tiyatro alanında çalışmakta. Son zamanlarda Ro Theater’ın çeşitli oyunlarında başrole çıkan oyuncu, yöneteceği atölye çalışmasında katılımcılarla birlikte Branden (‘Yangınlar’) adlı oyundan bazı sahneler üzerine çalışacak.

Milliyet

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.