Sansür Yapma Başka İhsan İstemez!

Pinterest LinkedIn Tumblr +

AKDENİZ Üniversitesi’nde Sonbahar Etkinlikleri çerçevesinde tiyatro topluluğunun “Başka Bir Dünya İçin Şiir” adlı tiyatro gösterisi ve şiir dinletisi engellemelere rağmen yapıldı. Gösterim sonunda topluluk üyelerine verilmek istenen tebrik belgesi öğrenciler tarafından geri çevrildi. Topluluk üyeleri, üniversite yönetiminin kendilerine hiç destek olmayıp, tersine engellemesinden şikayetçi.

Akdeniz Üniversitesi Tiyatro Topluluğu’nun (AÜTT) “Başka Bir Dünya İçin Şiir” adlı tiyatro gösterisi ve Nazım Hikmet Ran, Orhan Veli Kanık, Ahmed Arif vb. şairlerin şiirlerinden oluşan dinleti, çeşitli engellemelerle karşılaştı. Buna karşın öğrencilerin kararlılıkla yaptıkları etkinliğin sonunda, bu kez topluluk üyelerine Kültür Hizmetleri Şube Müdiresi Pembe Taşkın ve Kezban Koçak tarafından bir teşekkür sertifikası takdim edilmek istendi. Sertifika AÜTT tarafından protesto amacıyla geri çevrildi.

PROVA DA YAPAMADILAR

Bu olay, Akdeniz Üniversitesi Rektörlüğünün öğrenci etkinliklerine ve topluluklarına yönelik ilk kısıtlaması değil. Daha önce de üniversite yönetiminin topluluklara bütçe vermeyen, etkinliklerini engelleyen, sansür yapan uygulamaları gündeme gelmişti. Buna karşın varlık amacı bile öğrenciler tarafından anlaşılmayan, sürekli mehter marşı çalarak kendilerini var etmeye çalışan topluluklar, öğrencilerin tepkisini çekiyor.

Yapılan haksızlık ve kısıtlamalara artık tepkisiz kalamadıklarını ifade eden AÜTT başkanı Tuğrul Ozan Tuğrul engellemeye tepkili. Sahneye provasız çıkmak zorunda kaldıklarını söyleyen Tuğrul, neredeyse yılın başında planlanan bir etkinlik için bunun anlamsız bir şey olduğunun altını çiziyor. Tuğrul şöyle konuşuyor: “Prova süresi olarak ayrılan günler gerekçesiz bir güne indirildi, o gün de sadece ışık ile ilgilenebildik. Zaten destek hizmetleri ve mediko neredeyse kendi ayak işlerini bize yaptırıyor, hem her işi biz yapıyoruz hem de hala bu tarz sorunlar yaşamamız sıkıntılı bir durum yaratıyor.”

‘HİÇBİR DESTEK GÖRMÜYORUZ’

Sansürün varlığına dikkat çeken tiyatro topluluğu başkanı Tuğrul, karşılarına çıkan tepeden inme salon iptal gerekçelerine örnekler veriyor; salon sıkıntısı olması, provalar için verilmiş olan salonların “akademik kişiler geliyor” bahanesi… Sansürün ilk defa yaşanmadığını ifade eden, bu gibi olayların sürekliliğinden yakınan Tuğrul “Üniversitenin tiyatro topluluğu olarak üniversiteden hiçbir destek görmüyoruz” diyor. Ayrıca buna rağmen bağlı bulundukları mediko tarafından “Siz zorluk çıkarırsanız başkaları da size zorluk çıkarır, emir demiri keser” gibi tehditlerle karşılaştıklarını dile getiren topluluk üyelerinden Murat Yerlikaya da artık tahammüllerinin kalmadıklarını yineliyor.

Gökçe Büyükçekiç

Evrensel

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.