Tiyatro Artı, Garaja Park Etti

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Polonyalı yönetmen Jerzy Grotowski, tiyatronun dekorsuz, müziksiz, metinsiz hatta sahnesiz bile yapılacağını savunur.

Oyuncunun seyirci ile ilişki kuracağı herhangi bir yer tiyatro için uygundur. Bu felsefeyi uygulayan Tiyatro Artı, sanat dünyasına yeni bir mekân kazandırdı. Kiraladığı oto garajını, Mekan Artı adıyla tiyatro sahnesine çevirdi.

Tiyatro Artı 2005 yılında İzmir’de kurulan bir ekip. İçlerinde tiyatro eğitimi alan üç kişi var: Ufuk Tan Altunkaya, Ayşe Betül Altındal, Tuğçe Kanbur. Diğer kurucular Didem Kaplan, Melis Avçil ile Berrin Karabaş ya edebiyat mezunu ya da işletme. İlginç bir hikâyeleri var. Ekip İzmir’de tiyatro virüsünü, kaptıktan sonra Alsancak’ta bir apartman dairesi kiralar. Perdeler okulla beraber kapanınca hayaller İstanbul’a doğru yol alır. Ufuk ile Melis, Garajistanbul’da gönüllülük projesine dâhil olur. 2008’de Galata Kulesi etrafında geçen oyunlarını (Takip) oynamaya başlarlar. Oyun ‘Lions Yaratıcı Tiyatro Ödülü’ alır. ‘İç İçe’ adlı oyun için izleyicileri oyun alanı olan ormana götürürler. Ariel Dorfman’ın ‘Karanlığın Ötesinden Gelen Sesler’iyle üniversite sahnelerine çıkarlar. Işıklar oyuncuları ısıtamadan sezon biter. Bir emlakçıda ‘kiralık garaj’ ilanını görünce tutarlar salonu. Deli cesareti, cepte beş kuruş para yok. Bir destek projesi düzenlerler: “Yeni bir salon açıyoruz. Katkıda bulunmak isteyenler, lütfen şu hesaba 50 TL yatırsın.” 50 kişi geri dönüşüm yapar. İşadamlarının, sanatçıların kapısını çalarlar. Sonuç? Olumsuz… Az para harcamak için tadilatı kendileri yürütmeye karar verirler.

Harbiye Üftade Sokak’taki Mekân Artı, şimdilerde ilk alkışla yankılanacağı günü bekliyor. ‘Salonu ailelerimizden aldığımız harçlıklar ve bağışlarla kurduk’ diyen ekip, kendileri gibi sıkıntılar yaşayan tiyatro gruplarına kucak açacaklarının altını çiziyor. Bir apartmanın bodrum katındaki, ortalama elli kişi kapasiteli şirin mekân, kapılarını kasım ayının ilk haftasında sanatseverlere açacak. Tiyatro Artı, yeni sezonu kendi yazdığı Kök oyunu ile açacak. Gazetelerin üçüncü sayfa haberleri üzerine kurulu ‘Perdeler’, sezon içinde izleyici ile buluşacak. Sezon ortasında Sabahattin Ali’nin Kürk Mantolu Madonna romanını tiyatro sahnesine aktaracaklar. (www.tiyatroarti.net)/Ayhan Hülagu

Zaman

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.