Türk-Yunan Dostluğu Sarıyer’de Pekişecek

Pinterest LinkedIn Tumblr +
Türkiye ile Yunanistan kültürel ortak mirası, İstanbul’da sergilenecek olan dans ve müzik gösterisiyle tekrar canlanıyor. Sarıyer Belediyesi’nin ev sahipliğinde, Türkiye ile Yunanistan kültürel ortak mirası, Atina Ulusal Dans Tiyatrosu Dora Stratou’nun, İstanbul’da sergileyeceği, dans ve müzik gösterisiyle yeniden canlanıyor.

“Yunan Dansı’nın Yaşayan Müzesi” olarak anılan Atina Ulusal Dans Tiyatrosu Dora Stratou’nun, 28 Ekim 2010 Perşembe günü İstanbul’da yapacağı gösteri öncesinde etkinliğin tanıtım toplantısı, Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç ve Yunanistan İstanbul Başkonsolosu Vasileios Bornovas’ın katılımıyla yapıldı.

Beyoğlu’ndaki Yunanistan İstanbul Başkonsolosluğu’nda gerçekleştirilen toplantıda, basın mensuplarına, UNESCO’nun 2010 yılını “Kültürlerarası Yeniden Yakınlaşma Yılı” ilan etmesi nedeniyle, CID-UNESCO, Sarıyer Belediye’sinin ev sahipliği ve Yunanistan İstanbul Başkonsolosluğu desteği ile Atina Ulusal Dans Tiyatrosu Dora Stratou’nun sergileyeceği etkinlikle ilgili bilgiler verildi.

Belediye Başkanı Şükrü Genç, yıllardan beri farklı kültürlerin bir arada barış içinde yaşadığı Sarıyer ilçesi olarak, Türkiye ve Yunanistan gibi dünyanın iki önemli ülkesinin kültürel yakınlaşması amacıyla gerçekleştirilen bu gösteriye ev sahipliği yapmaktan büyük mutluluk duyduğunu belirterek, İstanbulluları, 28 Ekim’de sahnelenecek gösteriyi davet etti.

İstanbul performansı ve CID-UNESCO için özel olarak hazırlanan programda, Türk ve Yunan dans ve müziklerindeki ortak kültürel motiflerini canlandırmak amacıyla Trakya, Kapadokya, Konya ve Karadeniz bölgelerinden danslardan oluşan bir repertuar, 40 dansçı, 8 müzisyen ve 1 şarkıcıdan oluşan zengin bir kadro tarafından sergilenecek.

Başkan Şükrü Genç, UNESCO’nun 2010 yılını “Kültürlerarası Yeniden Yakınlaşma Yılı” ilan etmesi Sarıyer’in kültür ve sanat ilçesi olma hedefine ulaşmasında, son derece önemli bir fırsat yarattığını ifade ederek, şunları kaydetti:

“Atina Ulusal Dans Tiyatrosu Dora Stratou’nun bu gösterisi, bizim Sarıyer’i bir kültür ve sanat ilçesi yapma yolunda attığımız adımlara ve yaptığımız çalışmalara büyük katkı sunacak. Bu amaçla, henüz yeni kurduğumuz, UNESCO Ulusal Dans Konseyi’nin yani CID-UNESCO’nun Sarıyer Şubesi ile gelecekte yapılacak benzer gösterilere ilişkin işbirliklerinin temelini şimdiden atmış olduk.

Dünyanın en köklü medeniyetlerinden Yunan kültürünü yakından tanımak, ezgilerimizin, ritimlerimizin ve danslarımızın aslında ne kadar ortak olduğuna tanıklık etmek için düzenlenen bu performans, CID-UNESCO ile yaptığımız işbirliğinin ilk adımını oluşturuyor.”

Müziğin ve dansın dünya halklarının ortak bir barış dili oluşturmasına çok önemli bir katkı sunduğunu vurgulayan Başkan Şükrü Genç, “Bu gösterinin sahnelenmesindeki katkıları nedeniyle Yunanistan Dışişleri Bakanı Sayın Dimitri Druças’a, Yunanistan’ın İstanbul Başkonsolosu Sayın Vasileios Bornovas’a, UNESCO Uluslararası Dans Konseyi Genel Başkanı Prof. Alkis Raftis’e UNESCO Türkiye Ulusal Komitesi’ne, bu gösterinin sahnelenmesi sürecindeki ilgi ve duyarlılıkları için çok teşekkür ediyorum” dedi.

Yunanistan İstanbul Başkonsolosu Vasileios Bornovas ise Sarıyer Belediyesi’ni ağırlamaktan mutlu olduklarını ifade ederek, “Ortak mirasın dans ve müzikle canlanmasından fazlasıyla memnunuz. Yunanistan Dora Stratou Ulusal Dans Tiyatrosu, Türkiye’ye ilk defa geliyor. Bu organizasyonun zaten ortak bir geçmişe sahip olan iki kültür arasında dostluk köprülerini yeniden kuracağına inanıyorum” diye konuştu.

Basın toplantısında, CID-UNESCO Beyoğlu Şubesi Başkanı Özlem Kaleli ve CID-UNESCO Sarıyer Şubesi Başkanı Vasil Linardi’nin de hazır bulundu.

Proje kapsamında ülkemize gelecek olan Yunanistan Dora Stratou Ulusal Dans Tiyatrosu, İstanbul’daki ilk gösterisini 28 Ekim 2010 tarihinde saat 20.30’da Sarıyer Belediyesi’nin ev sahipliğinde (MKM) Mustafa Kemal Kültür Merkezi’nde sahneleyecek. Kar amacı olmaksızın bir CID-UNESCO etkinliği olarak düzenlenen bu performans için biletler 15 Ekim 2010 tarihinden itibaren Biletix üzerinden satışa sunulmuştur.

Sarıyer Belediyesi, proje kapsamında ayrıca Sarıyer Belediyesi Kültür Merkezi’nde, halka açık ücretsiz Yunan El Sanatları Sergisi gibi etkinlikleri de üstlenmiş durumda.

İnternet Haber

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.