2. Ulusal Mardin Çocuk ve Gençlik Tiyatroları Festivali

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mardin Valiliği, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü’nün desteklediği, 2. Ulusal Mardin Çocuk ve Gençlik Tiyatroları Festivali başladı.

Mardin Vali Konağı avlusunda başlayan festival büyük ilgi gördü. Türkiye’den ve Avrupa’dan çok sayıda tiyatro grubu ve sanatçının katıldığı festival açılışına Mardin Valisi Hasan Duruer, Belediye Başkanı Beşir Ayanoğlu, Emniyet Müdürü Mustafa Aygün ,öğrenciler ve vatandaşlar katıldı. Festival 12 Kasım’da sona erecek.

Davul zurna eşliğinde halkoyunlarının gösterimi ile başlayan tiyatro festivalinin açılış konuşmasını yapan Mardin Valisi 2. Ulusal Mardin Çocuk ve Gençlik Tiyatroları Festivali ile ilgili açıklama yapan Vali Hasan Duruer, kültür ve sanat şehri Mardin’de son yıllarda önemli etkinliklere imza attıklarını belirtti. Duruer, 2. Ulusal Mardin Çocuk ve Gençlik Tiyatroları Festivali’ne birçok Avrupa ülkesinden ve Türkiye’den çok sayıda tiyatro gösterimi ve sanatçının katıldığı, tiyatro festivaline doyacağını söyledi.

İnsanlar için yerleşik kültürlerin yoğun ve örnek bir şekilde etkileşim içinde yaşadığı bu topraklarda; sağlıklı iletişim kurabilme, anlayabilme, anlatabilme ve anlaşılabilme süreci içinde tiyatronun yaşamsal önemini iyi kavramak gerektiğini ifade eden Duruer, “Mardin’i kent öz belliğinden kopmaksızın evrensel değerlerle buluşturmak istiyoruz. Mardin kendi kimliğini muhafaza eden ender yerlerden bir tanesidir. Bu şehre ne yaparsanız yakışır. Uygarlıkların buluştuğu bu güzide şehirde, bu yıl yine profesyonel tiyatro gruplarının nitelikli tiyatro oyunları ile yaşamı iyi, güzel ve doğrusuyla Mardin’de yaşamakta olan çocuk ve gençlerle buluşturmaya devam ediyoruz.” şeklinde konuştu.

Mardin Valiliği önünde toplanan öğrencilere tiyatro gösterimi sunan Danimarka tiyatro grubu öğrencilerden büyük alkış aldı. İngilizce olarak oynanan tiyatro gösterimine öğrencilerin ilgisi büyüktü. Daha sonra Polonya, Bulgaristan ve Makedonya’dan gelen tiyatro gurupları çeşitli gösteriler düzenledi. Fetsival Atatürk Kültür Merkezi’nde usta oyuncu, tiyatronun duayenlerinden Yıldız Kenter’in ‘Kraliçe Lear’  adlı oyunuyla devam edecek.

FESTİVAL BİR HAFTA SÜRECEK

Mardin Valiliği tarafından organize edilen 2. Ulusal Mardin Çocuk ve Gençlik Tiyatroları Festivali gösteriler, panelller, söyleşiler, atölye çalışmalarıyla bir hafta boyunca devam edecek. Festivalde 37 gösterinin yanı sıra, çeşitli konu başlıklı 14 atölye çalışması, söyleşiler ve panellerle birlikte toplam 53 etkinlik düzenlenecek. Etkinlikler, çoğunlukla Mardin Merkez’de olmakla beraber, bazı oyunların Kızıltepe, Nusaybin ve Midyat ilçelerinde gösterime sunulacağı ifade edildi.

Festival süresince; Ankara Devlet Tiyatrosu ‘Narnia Günlükleri’, Danimarka ‘Batida’ Tiyatro Grubu ‘Overture’, Anatolya Sokak Oyuncuları ‘Bir İstanbul Hatırası’, Polonya Anderson Theater ‘Arı Maya’ ve ‘Sinbad’ olmak üzere iki oyunla, Tiyatro Tempo ‘Uçmak Özgürlüktür’, Bulgaristan State Puppet Theater Doragabe ‘Havlamayı Bilmeyen Köpek’, Boğaziçi Gösteri Sanatları Topluluğu ‘Üstat Shakespeare’, ‘Alpay Ekler Tiyatrosu’, ‘Karagöz Gelin Oluyor’ ve ‘Plaj Bekçisi’ adlı iki oyunla, Uçan Eller ‘Gün Işını’, Çizgi Tiyatro ‘Çizmeli Kedi’ Makedonya Dramski Tiyatrosu ‘Rage’, Terakki Oyuncuları ‘Aklayıcılar Kongresi’, Efsane we Topluluğu ‘Derweş ile Adule’ adlı oyunla, Mardinli çocukların, gençlerin ve tüm tiyatrosever seyircilerin beğenisine sunulacak.

Türkyurdu

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.