Aydınlar Önlük Eylemini Tamamladı

Pinterest LinkedIn Tumblr +

TEKEL işçilerinin direnişine destek vermek için “İşimizi istiyoruz 4C’ye hayır” yazılı önlükler giyen aydın ve sanatçılar, eylemlerini bugün sonlandırdı. Aydın ve sanatçıların TEKEL işçilerini ziyaretine, Paşabahçe Devlet Hastanesi’nde sürdürdüğü direnişi kazanan Türkan Albayrak da katıldı.

İşçilerini direnişlerinin 47. gününde aydın ve sanatçılar ziyaret etti. Direnişe destek vermek için bir gün boyunca “İşimizi istiyoruz 4C’ye hayır” yazılı önlük giyen sanatçılar, önlüğü işçilere teslim etti.

Sanatçılar, eylem süresince yaşadıklarını anlattı. Sanatçı Bilgesu Erenus “Tahir ile Zühre” şarkısını seslendirdi. Tiyatro Simurg ise bir tiyatro gösterimi yaptı.

Akşam saatlerindeki ziyarete Pınar Sağ, Meryem Kuray katılamazken, gönderdikleri mesajları TEKEL işçileri okudu. Bilgesu Erenus, Mehmet Ekici, Mehmet Esatoğlu ve Hale Üstün ise önlüklü eylem sırasında yaşadıklarını anlattı.

Sanatçılar önlüklü eylemi ağırlıklı olarak Taksim’de yaptıklarını ve çevrelerindeki insanların tepkilerini aktardı. Kendilerine destek verenlerin olduğunu fakat anlam veremeyen gözlerle bakanların sayısının da az olmadığını anlatan sanatçılar, TEKEL işçilerinin direnişinin sonuna kadar yanında olduklarını ifade etti.

Nazım Hikmet’in aynı ismi taşıyan şiirinden bestelenen “Tahir ile Zühre” şarkısını seslendiren sanatçı Bilgesu Erenus, TEKEL işçileriyle Atatürk Kültür Merkezi’nin aynı kaderi yaşadıklarını, yalnızlaştırılmak istendiklerini söyleyerek, bu nedenle eyleminin bir etabını AKM önünde gerçekleştirdiğini kaydetti.

4C CEZAEVİ

Sanatçı Mehmet Ekici ise önlüğü giydiği gün önce eşinin görev yaptığı Çapa Tıp Fakültesi Hastanesi’ne gittiğini ve orada çalışanlarla 4C’nin ne anlama geldiği üzerine tartıştıklarını anlattı. Musa Ağacık’ın önlüklü eylemi sırasında yaşadığı bir anıyı da paylaşan Ekici, Ağacık’ın bir gence “4C ne demek biliyor musun?” sorusunu yönelttiğini karşılığında da “Herhalde cezaevidir abi” yanıtını aldığını belirtti. Ekici, “Evet 4C cezaevidir” dedi.

DİRENİŞ ÖNLÜĞÜ GÖRÜNMEZ KILIYOR

Direniş önlüğü üzerindeyken bazı insanların kendisini görmezden gelen tavırlarına dikkat çeken Mehmet Esatoğlu da Taksim, Sirkeci arasında gerçekleştirdiği eyleminde Milli Eğitim Müdürlüğü’nde yaşananları aktardı. Esatoğlu, Cağaloğlu’nda bulunan Milli Eğitim Müdürlüğü’ne gittiğinde eylem yapacağı zannedilerek büyük bir tedirginlik yaşandığını söyledi. Esatoğlu, tiyatro sanatçısı Genco Erkal ile karşılaşmalarını da anlattı, “Erkal bana, ‘çok onurlu şeyler yapıyorsunuz’ dedi” şeklinde konuştu.

DİRENİŞ GÖMLEĞİ SEYİRCİ KOLTUĞUNDA

Tiyatro sanatçısı Hale Üstün, gömleği giydiği gün okullarda tiyatro gösterimine gittiklerini ve bir okula üzerindeki gömlekle girmek istediği için kimlik kontrolünden geçirildiğini belirtti. Üstün, tiyatro gösterimleri sırasında direniş gömleğinin bir seyirci koltuğunda oturduğunu ve gösterimi gömleği giyerek bitirdiğini anlattı. 

ORTAK MÜCADELE ÇAĞRISI

TEKEL direnişçilerinden Metin Arslan ise Ankara’dan başlayarak bugünlere kadar gelen direnişlerinde yaşananlar hakkında bilgi verdi. Arslan, sendika ve meslek örgütlerine ortak mücadele çağrısı yaptı. “DİSK, KESK, Türk Tabipleri Birliği, TMMMOB ve Türk-İş içindeki mücadeleci sendikacıları, güvencesiz çalışmaya karşı ortak birleşik mücadeleye çağırıyoruz” dedi.

SES Mali Sekreteri Köksal Aydın’ın da söz aldığı ziyarette Tiyatro Simurg’un gösteriminin yanı sıra Mehmet Ekici müzik dinletisi sundu.

İvme Dergisi

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.