Bir Nesli Biz Kışkırttık

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Çoğu kişi onları ekranlardan tanıyor ama Mahşer-i Cümbüş ekibi 10 yıldır sahnede. Beyin Fırtınası adlı oyunla bu sezonda seyircisiyle buluşan ekip “Tiyatro sporuyla bir neslin hayal gücünü kışkırttık” diyor.

Ayhan Taş, Burak Satıbol, Dilek Çelebi, Yiğit Arı, Özlem Türay ve Ayça Işıldar… Tüm bu isimleri tek tek saydığımızda sizin için çok tanıdık gelmeyebilir ama onların binlerce hayranı var. Türkiye’de ilk kez doğaçlama tiyatro yaparak pek çok kişinin ilgisini çeken Mahşer-i Cümbüş bu yıl 10’uncu yaşını kutlarken yepyeni bir oyun anlayışıyla da karşımıza çıkıyor. Yine seyircilerin katılımıyla şekillenen, önceki oyunlarında olduğu gibi yarışma mantığına dayanmayan Beyin Fırtınası adını verdikleri oyunla yeni sezonu geçtiğimiz ay açan eğlenceli ekip, kendi kurdukları Hayalhane Tiyatrosu’nda her hafta izleyicilerle buluşmaya devam ediyor.

Mahşer-i Cümbüş ekibinden Dilek Çelebi yeni oyunlarını şöyle anlatıyor: “Beyin Fırtınası’nda çeşitli sayılarda uzun biçim oyunlar yan yana geliyor ve hepimiz birlikte oynuyoruz. Tıpkı diğer oyunumuzda olduğu gibi biz, seyirciden alınan yönelimler doğrultusunda öykü, karakter ve temayı ortaya çıkararak oyunumuzu sergiliyoruz. Doğaçlama müzik ve ışık da yine çok etkili. Oyunu daha da gerçekçi kılıyor çünkü. Hatta bu etkiyi artırmak için gerektiğinde sesle efekt de yapıyoruz. Bu oyunla belki de dünyada hiç yapılmamış şeyleri yapacağız. Bunu biraz da seyirci belirleyecek.”

ACIMASIZ ELEŞTİRİLER ALDIK

Özellikle geçtiğimiz yıllarda televizyondaki performanslarıyla izleyicileri ekran başına kilitleyen ekip yeni sezonda da bir program yapmayı düşünüyor. “Televizyonu önemsiyoruz çünkü bu sayede doğaçlama tiyatro Türkiye’nin her yerinde oynanan bir oyuna dönüştü” diyen ekibin bir diğer üyesi Ayhan Taş şunları anlatıyor: “Doğaçlama tiyatroyla Türkiye’de televizyonda da bir ilki gerçekleştirdik. Çünkü oyunumuz dört saat sürüyordu. İnsanları yepyeni bir tiyatro anlayışıyla tanıştırdığımız için bizi cesur olarak nitelendirdiler. Tabii çok acımasız eleştiriler de aldık. ‘Tiyatro gibi ulvi bir sanatı avam hale getirmeye utanmıyor musunuz?’ diyenler oldu. Ama bunu söyleyenler şimdi bizimle gurur duyduklarını dile getiriyor.”

Dört farklı ekip daha geliyor

MAHŞER-İ Cümbüş dört farklı genç ekibi de yetiştiriyor. Hatta bu ekipler de tıpkı onlar gibi turnelere çıkıyor, sahne alıyor. Eğitim verdikleri gençlerle ileride aynı saneyi paylaşmayı düşündüklerini belirten Dilek Çelebi, kendileriyle sürekli kıyaslanan Çok Güzel Hareketler Bunlar ekibiyle ilgili şunları söylüyor: “Onlar aslında skeç yapıyor. Bizimki daha farklı. Biz aslında bir nesli ve onların hayal gücünü kışkırttık. Onlar daha çok gündemden beslenip konularını sıcak tutuyorlar. O yüzden bazen çiğ, bazen de keyifli olabiliyor. İzlerken bazen çok eğleniyorum.”

Cem Yılmaz çığır açtı

MAHŞER-İ Cümbüş ekibi milyonları güldürüyor. Peki ama kendileri en çok kime gülüyor. Ayhan Taş şöyle yanıt veriyor: “Cem Yılmaz bir çığır açtı. Gülmenin şeklini değiştirerek yeni bir alan yarattı.”

Aslı Gür / aslid@stargazete.com

Star

 

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.