Bir Oyuncu, 11 Karakter

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Bir oyuncunun masklarla 11 ayrı karaktere büründüğü Kıyıda Oturmanın Böylesi oyunu, Commedia Gabriellina türünün Türkiye’de ilk ve tek örneği…

Sahnede telaş içinde kostüm ve dekorunu hazırlamaya çalışan biri var seyirci içeriye girdiği sırada. Gelenlere laf atıyor, “Yağmur da amma yağdı bugün” şeklinde diyaloglar başlatıyor, kostümünün fermuarı konusunda yardım istiyor… Sonra telefonu çalıyor, diğer oyun arkadaşlarının gelemeyeceği, oyunu tek başına oynamak zorunda olduğu haberini alıyor. Ve Merve Engin, 11 karakterli tek kişilik oyununa başlıyor. Kıyıya Oturmanın Böylesi, 500 yıllık Commedia Dell’arte türünün bir örneği. Commedia Dell’arte’nin varyasyonu olan ve 16. yüzyıl sonlarında Giovanni Gabriel tarafından icat edilen Commedia Gabriellina stilinde, bir oyuncu oyunu tek başına masklar ve aksesuarlar yardımıyla anlatır. Ama ‘500 yıl’ sözü yanıltmasın, öykü bir klasik olsa da senaryo tamamen günümüze ait, kanavası (oyunun sadece gidişatının kaba hatlarla çizildiği öykü) Antonio Fava’nın, metin Merve Engin’in kaleminden çıkmış. Zaten türün gereği olarak, oyunda bolca doğaçlama da yer alıyor. Söylemeden geçmemeli, bu oyunda Engin, Türkiye’de bir ilke imza atarak tüm karakterleri tek başına canlandırıyor. Birbirine âşık sevgililerin kavuşması yolunda yaşanan komedide, uşak da, âşık da, efendi de Merve Engin. Engin bu konuda deneyimli, daha önce İtalya’da tek kişilik gösteri hazırlayan genç oyuncu, “Tek kişilik oyunda günahı da sevabı da tek başınıza üstleniyorsunuz, bu sorumluluk fikri zor” diyor ve ekliyor: “Partneriniz olmadığı için, ritminizi seyircinin elektriği ile ayarlıyorsunuz. Üstelik işten yorgun gelen seyircinin enerjisine düşmeden onunla beraber yükselmeniz gerekiyor.” Geçen yıl prömiyer yapan Akbank Yeni Kuşak Tiyatro’nun oyunu Ben Patronum‘da da oynamaya devam eden Engin, 10 yaşında tiyatroya başlamış. Bursa Devlet Tiyatrosu’nda bir süre oyunlarda yer aldıktan sonra üniversiteden mezun olur olmaz kendini İtalya’ya atmış ve bu oyunun da süpervizörlüğünü yapan Antonio Fava ile oyunlar çıkartıp New York, Prag, Chicago gibi önemli sanat merkezlerine turneler yapmış.

MASKLAR EL YAPIMI

İtalyan tiyatrocu Antonio Fava ise geçtiğimiz ay, Kıyıya Oturmanın Böylesi için bir haftalığına Türkiye’de geldi ve Engin’le birlikte çalıştı. Oyundaki tüm maskları da bizzat elleriyle yapmış. Oyun, Kumbaracı50 sahnesinde, 25 Kasım’da tekrar sahnelenecek.

Mine Gültekin

Sabah

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.