Bursa Şehir Tiyatrosu “PERDE” Diyor

Pinterest LinkedIn Tumblr +

MİMESİS-Haber/ 2006 yılında kurulan Bursa Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosunun temelleri Bursa Kültür Sanat Ve Turizm Vakfı Tiyatrosu adıyla atıldı.

Kuruluş yıllarında repertuarında yalnızca çocuk oyunlarına yer veren tiyatro, zamanla yetişkin oyunları ile de hizmet vermeye başladı. Kent halkının da ilgi ve desteği ile repertuar tiyatrosuna dönüşerek uzun vadede şehir tiyatrosuna oluşumuna yönelik bir yapılanma içine girdi. Alternatif biçimlere açık tiyatro anlayışı ile farklı yönetmenlerle çalışarak Türk tiyatrosunda öncü nitelik taşıyan çok sayıda önemli projeye imza attı. Yine kuruluş yıllarında Bursa Devlet Tiyatrosu kursiyerlerinden oluşan oyuncu kadrosuna ek olarak, zaman içinde kendi oyuncularını yetiştirdi. Kadro içinden üniversite ve konservatuarların tiyatro bölümlerini kazananlar, okullarını bitirerek yuvaya geri döndü. Ayrıca 1998 yılında geleneksel tiyatromuzun unutulmakta olan Ortaoyunu geleneğini canlandırmak amacıyla bünyesinde bir orta oyunu kolu oluşturdu.

2006 yılına değin 10 sezon boyunca 30 ayrı oyun sahneleyerek, her sezonda yaklaşık 25.000 izleyiciye ulaşarak büyük bir başarı gösterdi. 2006 yılında Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlığı Meclisinin 31-12-1997 Tarih, 1997/205 esas no’lu 357 numaralı Bursa Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu kurulması kararı uyarınca; Büyükşehir Belediyesine bağlanarak Bursa Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu adını aldı ve yeni bir yapılanmaya başladı.

2006 yılında; 2 yetişkin, 3 çocuk oyunu ve 2 sokak performansı ile 154 kez sahne alarak yaklaşık 25 bin. 2007 yılında; 4 yetişkin, 4 Çocuk oyunu, 1 gölge oyunu ve 1 sokak performansı ile 178 kez sahne alarak yaklaşık 30 bin. 2008 yılında; 4 yetişkin, 4 Çocuk oyunu, 1 gölge oyunu ve 1 sokak performansı ile 205 kez sahne alarak yaklaşık 32 bin. 2009 yılında; 5 yetişkin, 2 Çocuk oyunu, 1 gölge oyunu ve 1 sokak performansı ile 160 kez sahne alarak yaklaşık 34 bin izleyiciye ulaştı.

2006 yılında “Her Yerde Tiyatro, Her Yer Tiyatro” başlığı altında düzenlenen bir proje ile etkinlik alanını il bazında genişletti. Yaz sezonu boyunca köylerden, kasabalara sokak performansları ile izleyici ile buluştu. Gönen, Burhaniye, Lüleburgaz, Nevşehir, Eskişehir, İstanbul ve K.K.T.C’de başarılı turne programları gerçekleştirdi.

Bursa Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu, Tayyare Kültür Merkezi, Çocuk Sanatevi Oda Tiyatrosunda Çarşamba, Perşembe, Cuma, Cumartesi ve Pazar günleri 5 oyun ve 6 performansla izleyicisi ile buluşmaktadır

KUŞBAKIŞI (“Don kişot Diye Biri ” adlı oyun ile dönüşümlü olarak)

Her Çarşamba

Saat 11.00 ve 14.00  (5+)

Yazan – Yöneten : Altuğ GÖRGÜ

Yardımcı Yönetmen: Nihal TÜRKSEVER

Müzik Derleme: Müge AÇIKDÜŞÜNENLER

Dekor Realizasyon: Nurşen CEYLANTEPE

Teknik Sorumlu : Haluk SAYILIR

Oynayanlar

Müge AÇIKDÜŞÜNENLER, Ebru ERGÜÇ,

Nilgün TÜRKSEVER GÖRGÜ, M. Eren TOPÇAK

Çalıştığı sirkten beceriksizliği yüzünden kovulan palyaço’nun artık ne bir işi ne de bir dostu vardır. Fakat gezerken karşılastığı küçük bir kuş bütün yaşamını değiştirecektir. Nasıl mı?…

(Oyunumuz arasız , 35 dakikadır.)

DONKİŞOT (“Kuşbakışı”adlı oyun ile dönüşümlü olarak)

Her Çarşamba 11:00 ve 14:00   (7 +)

Uyarlayan / Yöneten :Altuğ GÖRGÜ

Müzik:Can DEMİRCİ

IşıkAsaf Baran BOZKURT

EfektCem DOLMACI, Özcan TÜTÜNCÜ

Oynayanlar

Bülent UÇAR

Fatih ATEŞ

Nilgün TÜRKSEVER GÖRGÜ

Müge AÇIKDÜŞÜNENLER

Herşey, oyuncuların, içinde ne olduğu bilinmeyen bir sandıkla karşılaşmalarıyla başlar. Merak büyür ve yanında komik bir korkuyu getirir, elbette sandık sonunda açılır ve içinden “DONKİŞOT DİYE BİRİ” çıkıverir. Sözde Don Kişot’umuz herkese rollerini dağıtıp keyifli yolculuğuna bizleri davet eder. Biz her ne kadar kahramanın neler dediğini anlayamasakta bu bulmaca sonunda çözülecektir.

Nilgün Türksever / MİMESİS

Paylaş.

Yanıtla