Çeşme Tiyatro Festivali Sona Erdi

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Türkiye’nin umut aşılayan festivallerinden biri daha Çeşme’de gerçekleşti. Çeşme Belediyesi, Ege Üniversitesi Çeşme Turizm ve Otelcilik Yüksekokulu, Türkiye Tiyatrolar Birliği desteği ile yüksekokulun Düşünce ve Araştırma Kulübü tarafından gerçekleştirilen festival yüzlerce seyirciye ulaştı. Atölye ve söyleşilere gösterilen yoğun ilginin yanında oyunlar tamamen dolu salonlara oynadı.

1-5 Kasım tarihleri arasında gerçekleşen festivalin gün gün gelişimi ;

1.       Gün : 1. Çeşme Tiyatro Festivali Turgay Tanülkü’nün yüksekokuldaki oyunculuk atölyesi ile başladı. Günün ikinci etkinliği yine yüksekokulda Şair Tuğrul Keskin tarafından gerçekleştirildi. Keskin’in şiir dinletisine öğrenciler yoğun ilgi gösterdi.  Çakabey Kültür Merkezi’nde yüksekokul idarecilerinin, Çeşme Belediye Başkanı Faik Tütüncüoğlu’nun, Şair Tuğrul Keskin, Turgay Tanülkü, Zafer Gecegörür, Orçun Masatçı ve Halit Çelik’in açılış konuşmaları ve ardından gerçekleştirilen kokteylle festival açılışı gerçekleşti. Açılış kokteylinin ardından Turgay Tanülkü’nün rol aldığı kısa film “Rutin” gösterildi. Günün son etkinliğini Ege Üniversitesi Çeşme Turizm ve Otelcilik Yüksekokulu Tiyatro Kulübü gerçekleştirdi. Dario Fo’nun “Japon Kuklası” isimli oyunu seyirciyle buluştu. İlk gün “öğretmenlere yaratıcı drama” çalışması festival boyunca sürmek üzere Zafer Gecegörür tarafından Çakabey Kültür Merkezi’nde başlatıldı.

2.       Gün : Festivalin 2. Günü yüksekokulda Altan Gördüm’ün oyunculuk atölyesi ile açıldı. Turgay Tanülkü, Orçun Masatçı ve Zafer Gecegörür “medya-tiyatro ilişkisi”ni tartıştı. VSM oyuncuları Çeşmeli ilkokul öğrencilerinin yoğun ilgi gösterdiği “En güçlü kim?” isimli oyunu sahneledi. Gün Çakabey Kültür Merkezi’nde ayakta izleyenlerin bulunduğu İzmir Yenikapı Tiyatrosu’nun “İsyan” oyunuyla sona erdi.

3.       Gün : Yüksek Okulda Orçun Masatçı’nın oyunculuk atölyesi ile başlayan gün, Altan Gördüm’ün “Televizyon-Sinema ve Tiyatro” söyleşisi ile devam etti.  Çeşme Belediyesi önündeki meydanda İzmir Halk Tiyatrosu “Palto”, İzmir Yenikapı Tiyatrosu “Sarı Sıcak” isimli oyunları sahneledi. Sokak oyunları halkın büyük beğenisini topladı. Gün Çakabey Kültür Merkezi’nde Menemen Belediye Tiyatrosu’nun ilk kez gösterime sunduğu “Akıntıya Karşı” oyunuyla son buldu.

4.       Gün : Festivalin 4. Günü yüksekokulda Yaşar Gündem’in oyunculuk atölyesi ile başladı. Yaşar Gündem, Orçun Masatçı ve Zafer Gecegörür’ün yüksekokulda gerçekleştirdiği “Toplumcu Tiyatro” söyleşisi ile devam etti. Mustafakemalpaşa Belediyesi’nin tüm yazışmaları tamamlandığı halde ve ekip hazırlıklarını sona erdirip yola çıkma arifesindeyken, ekibe festival izni vermemesi ile Çeşme Turizm ve Otelcilik Yüksekokulu Düşünce ve Araştırma Kulübü, Tiyatro Kulübü, Çeşme Belediye Tiyatrosu ve Yenikapı Tiyatrosu’nun katılımcılarından oluşan bir topluluk tarafından, Mustafakemalpaşa Bölge Tiyatrosu’nun sahneleyeceği “Hüznün Coşkusu” isimli dans tiyatrosu Zafer Gecegörür tarafından sahneye taşındı. Gün sonu ise bir başka sürpriz daha vardı. Akşam oyunu Samsun Sanat Tiyatrosu Yönetmeni Yaşar Gündem, Bartın Bölge Tiyatrosu Yönetmeni Zafer Gecegörür ve Yenikapı Tiyatrosu yönetmeni Orçun Masatçı’nın oyunculuklarıyla son buldu.

5.       Gün : Festivalin son günü Zafer Gecegörür’ün oyunculuk atölyesi ile başladı. Çakabey Kültür Merkezi’nde önce Halim Yazıcı’nın sonra da Namık Kuyumcu’nun şiir dinletileri seyirciyle buluştu. Akademisyen Temel Demirer “Aşk ve Sanat” söyleşisi ile günün son söyleşisini hayata geçirmiş oldu. Festivalin son oyunu ise Çeşme Belediye Tiyatrosu’nun “Kahraman Bakkal Süpermarkete Karşı” çalışması oldu. Etkinlik geniş katılımlı bir kokteylle sona erdi.

Festivalin Kapanış Bildirisi

Sanatın hızla tükendiği bugünlerde, tüketim çılgınlığına ve küreselleşme yalanına karşı kalabalıkların yaşadığını göstermek için hayata geçirildi bu festival.

Festival yerel yönetim, yüksekokul idaresi, öğrenci, halk, sanatçı dayanışmasına çok doğru bir örnek olarak tarihteki yerini aldı.

Bizler festivali gerçekleştirenler yanımızda olan tüm dostlara, sanatçılara, idarecilere ve sanatseverlere teşekkür ediyoruz.

Festivalimize katılmak üzereyken yaşanan bir kriz sebebiyle katılımı gerçekleşmeyen ve bu nedenden ötürü görevinden istifa eden Mustafakemalpaşa Bölge Tiyatrosu yönetmeni Seçkin Kaymaz’ın yanında olduğumuzu belirtiyor görevine iadesi için bu süreci yakında takip edeceğimizi vurguluyoruz.

1.       Çeşme Tiyatro Festivali dört aşamalı bir sanat gelişimini hedeflemiştir.

İlk etapta ilköğretim öğrencilerinin gelişimini sağlamak için öğretmenlere yaratıcı darama dersleriyle farklı bir bakış açısı sunmuştur.

İkinci etapta atölyelerle tiyatro oyuncusu olmak isteyenlere farklı ve deneyimli eğitmenlerle buluşarak onların gelişim göstermesini hedeflemiştir.

Söyleşilerle şairlerin yazın hayatlarına girerken, sanatçıların gündemdeki konular hakkındaki düşüncelerini öğrenmeye çalışmıştır.

Oyunlar ise Çeşme kentinin daha renkli bir dünyaya taşınması, estetiğin düşlerimizdeki yerini alması, üretim içinde bulunabilmek ve üretileni en iyi biçimde sorgulayabilmek adına umut penceremiz olmuştur.

Daha iyi bir 2. Çeşme Tiyatro Festivali’ni gerçekleştirmek için şimdiden hazırlıklara başladığımızı bildiriyor ve bir kez daha bu festivalin nefes alması için emek harcayan tüm insanlara teşekkür ediyoruz.

ÇEŞME TİYATRO FESTİVALİ KOMİTESİ

Çeşme Turizm ve Otelcilik Yüksekokulu Düşünce ve Araştırma Kulübü

İzmir Yenikapı Tiyatrosu

Türkiye Tiyatrolar Birliği Ege Örgütlenmesi

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.