Didim’de Kürtçe Tiyatro Oyunu- Reşê Şevê

Pinterest LinkedIn Tumblr +

DestAR-Theatre, REŞÊ ŞEVÊ ile Didim’de(Aydın) Sahneye çıkıyor.

Reşê Şevê (Karabasan) 19 Kasım 2010 saat 19.00’da Didim Gazi İlköğretim Okulu tiyatro salonunda seyirci karşısına çıkacak.

Doğu ve Güneydoğulular Derneğinin desteği ve organizasyonuyla gerçekleştirilecek olan gösteri Didim’de Kürtçe sanatsal aktivitelerin çok nadir gerçekleşmesi vesilesiyle önem taşımakta ve bütün Didim halkının ilgisi beklenmektedir.

Van devlet tiyatrosunda sahneye çıkmasıyla gündeme gelen DestAR-Tiyatro’nun “Reşê Şevê” oyunu ilk olarak 2008 Nisan ayında seyirci karşısına çıkmıştı. Uluslar arası Ankara Tiyatro Festivali, ODTÜ Tiyatro Şenliğine ve daha birçok festivale konuk olan oyun, Ankara, Mardin, Viranşehir, Suruç, Çınar, Ergani, Dicle, Bostaniçi, Balıkesir, Kağızman, Dağpınar, Tatvan ve Van gibi şehirlerde de gösterilmiş ve yoğun ilgi görmüştü. Oyun İstanbul’daki periyodik gösteriler ile birlikte yaklaşık 40 gösteriyle 10 bin seyirciye ulaşarak ve iki tiyatro sezonunu geride bırakarak üçüncü sezon da sahneleri doldurmaya devam ediyor.

Kürtçe bilenlerin yanı sıra, Kürtçe bilmeyenlerin de oyuna yoğun ilgi göstermeleri ve dili bilmeyenlerin talepleri üzerine “Reşê Şevê” geçtiğimiz sezon boyunca Türkçe üst yazıyla sahnelenmiştir. Türkiye’de genellikle operalarda ve uluslararası tiyatro festivallerinde kullanılan bu yöntem şimdi de Kürtçe bir tiyatro oyununda kullanılıyor. Bu yöntemle daha geniş bir seyirci kitlesi hedefleyen DestAR-Tiyatro üyeleri böylelikle sanatsal ürünlere karşı dil bilmemekten kaynaklanan önyargıların kırılmasını ve farklı diller ve
kültürler arasında bir empati kurmayı da hedefliyor.

Berfin Zenderlioğlu ve Miza Metin’in kaleme aldığı oyunun yönetmeliğini de Mirza Metin gerçekleştirmiş. Oyun müziği Mehmet Atlı, Işık tasarımı Alev Topal, sahne tasarım Metin Çelik imzası taşıyor. Oyunun teksti yakında kitap olarak da tiyatro severlerin
kitaplıklarında yerini alacak.

Ayrıntılı bilgi için: www.destartiyatro.comdestar-t@hotmail.com
0555 996 10 43

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.