Günay Akarsu Anma Toplantısı

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Her gün bir önceki kötü günün –kötü bir kopyası olarak –  yaşadığımız bu günlerde, bu coğrafya’nın en dirençli, inançlı, namuslu aydınlardan biri S.Günay Akarsu 28 Kasım 2010 Pazar günü saat 17 .00 ‘te Eski Belediye sokağı no 9 Beşçeşmeler  K.Maltepe/ İstanbul’daki  SOKAK KÜLTÜR DERNEĞİ etkinlikliğinde anılıyor.

28 Yıl önce yitirdiğimiz  S.Günay Akarsu bir soruya verdiği yanıtta şöyle diyordu;”  Zamanın etkinlik sanatı egemenlerin istekleri doğrultusunda gelişen bir yapı ve uyum sergiler ama buna direnen bir güçte derinden derine işler.

Sorunun yanıtı içinde gizlidir. Aradan geçen zamanda ayırım, çözülme ve karmaşa da yarına yönelişin nüvelerini dünden bugüne taşımaktadır.

“Emekçiler, işçiler yani seyircimizin ana değişimi, kendinden yana olanı seçme ve kurma serbestisidir.”

Bugünden bakıldığında bu görüşü O’nun yaşam biçiminde, insan ilişkilerinde ve inatla savunduğu içselleşmiş bilincinde bulmak mümkün.  

Yaşamın her alanında ve anında inandığı değerler toplamının sözcüsü, uygulayıcısı ve savunucusu olan S.Günay AKARSU;  oyun yazarı, yönetmen, tiyatro eleştirmeni, eğitmen, yayımcı ve dergi yöneticisi olarak yaşadığı kısacık ömründe tarihsel gerçekliği, güncel gerçeklikle örtüştürüp aydın olmanın onuru ve sorumluluğunun nasıl olabileceğinin yolunu, yöntemini gösterdi.

Tiyatro bilgisinin derinliği yanı sıra toplumcu felsefeyi çok iyi özümsemiş, yaşamını örgütlü insana adamış S. Günay AKARSU’nun 1959-1982 yıllarından öğrencileri olan MERHABA GÖSTERİ TOPLULUĞU  seçilmiş eleştiri ve diğer yazılarında; “işçi tiyatrosu ya da yarının tiyatrosu”, “devrimci tiyatro”, “halk tiyatrosu”, “halk gecesi”, “gerici tiyatro”, “politik tiyatro”, “amatör tiyatro”, “sanat ve faşizm”, “meydan sanatı” gibi kavramları da kullanılarak özellikle 1970’lerin diri işçi/emekçi hareketi ve toplumcu tiyatro sanatçılarının çalışmaları çok yönlü değerlendirilip çok sayıdaki oyun ve durum üzerinden kısa, akıcı, ayrıntılı, karşılaştırmalı, eğitici eleştirilerle toplumcu tiyatrocular ve kuramcılar için bir başyapıt olarak hazırladıkları  “Toplumcu Tiyatroya Adanmış Bir Yaşam S.Günay AKARSU” adlı eser 8. Abdullah Baştürk İşçi Edebiyatı ödülüne layık görülmüştür.

 Program:

* S.Günay Akarsu Sosyalist Sanat anlayışı ve Uygulayışında bir kilometre taşıdır.-Sokak Kültür Açılış konuşması –

 *Sinevizyon -Gönül Verenler- Belgesel-(Işıl Özgentürk ve S.Günay Akarsu Amatör tiytro hakkında görüşleri, Merhaba Gösteri Topluluğu 1978 TV çekiminden danslar)

*S.Günay Akarsu ve Merhaba Gösteri topluluğu -Powerpoint Sunumu-

  *…ardından dediler ki:

 Haşmet zeybek

  Hayati Asılyazıcı

  Yılmaz Onay     – Röportajlar-

 *S.Günay Akarsu neden bugünü aydınlatıyor?

 Orhan Kazbek – Dündar İncesu

* S.Günay Akarsu’da  sanat anlayışı ve yapmağa çalıştıkları ile ilgili soru ve yanıtlar..-Sohbet-

Dündar İncesu – Orhan Kazbek

ADRES:ESKİ BELEDİYE SOK. NO:9/A Beşçeşmeler-Maltepe   TEL:0216 441 50 46

                                                       

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.