Hollanda’da Sanat Dünyası Eylemde

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Hollanda genelinde bugün, hükümetin sanat ve kültür alanında ilan ettiği kesintiler protesto ediliyor. “Hollanda kültür için haykırıyor” sloganı altında gerçekleşecek protestolarda kültür alanının “onarılmaz düzeyde budanmasının” önüne geçilmesi hedefleniyor.

Hollanda hükümetinin sanat ve kültür alanında yapmayı planladığı kısıtlamalar ülkenin 60’tan fazla kentinde gösterilerle protesto edilecek. Merkez meydanlar ile alışveriş merkezlerinde gerçekleşecek olan gösterilere gelecek olan sanatçılar, dansçılar, festivalciler, müze ziyaretçileri, müzisyen ve kültür sevenler katılacak. Protestolarda dans, müzik, tiyatro, görsel sanat gösterileri yapılacak.

Liman kenti Rotterdam’da tekneler buhar düdükleri ile kesintileri protesto edecek. Den Haag kentinde parlamento önünde akşam saatlerinden itibaren yapılacak olan gösteri ise gece yarısında 1 dakikalık saygı duruşu ile son bulacak.

Hollanda hükümeti sanat ve kültür alanında önümüzdeki 5 yılda 200 milyon euro kısıtlama yapmayı hedefliyor. Kısıtlamalara önümüzdeki yılda 30 milyon euro ile başlanacak. Kısıtlamalar, miras, arşiv ve kütüphaneler dışında tüm sanat ve kültür alanlarını kapsıyor. Kısıtlamaların hayata geçirilmesi durumunda, devlet yardımıyla ayakta duran birçok sanat ve kültür kurumunun iflas etmesi bekleniyor.

Bununla beraber, tiyatro, festival ve konserler biletleri yanı sıra antik ve sanat eşyası alımında yüzde 6 olan KDV yüzde 19’a çıkarılacak. Perşembe günü parlamentoda yapılan tartışmalarda, parlamentonun çoğunluğunun KDV oranının arttırılmasından yana olduğu görüldü.

Lowlands festival organizatörü, Cuma günü gelecek yıl yapılacak olan bazı festivallerin biletlerini satışa çıkarma kararı aldı. Mevcut durumda festivalin bilet fiyatı 165 Euro’dur. 1 Ocak’ta biletler 20 Euro daha pahalı olacak.

Firatnews

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.