Müşfik Kenter, Orhan Veli’yi Tiyatroda Var Ediyor!…

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Yaşam Kaya

Dile Kolay! 30 senedir süren bir oyundan bahsediyoruz. Murathan Mungan’ın 1981 yılında yazdığı ilk oyunu Bir Garip Orhan Veli, Müşfik Kenter’in dünyada eşine az rastlanır sesi ile sahnelerdeki yoluna devam ediyor. Orhan Veli’nin şiirlerinden yola çıkarak Murathan Mungan tarafından oyunlaştırılan; şairin hayat öyküsü ile şiirlerini tiyatro sanatı içinde eriten gösteri, Kenter Tiyatrosu’nda Müşfik Kenter’i Dinliyorum şeklinde yenilenerek izleyiciye sunuluyor. Oyun, yakın zamanda da Ankara Tiyatro Festivali’nde Ankaralı tiyatroseverlerle buluşacak!

Orhan Veli Kanık! Türkiye Edebiyatı’ nın en önemli şairlerinden bir tanesi. Oktay Rıfat ve Melih Cevdet ile Garip şiir akımını edebiyatımıza kazandırıp, şiirde devrim gerçekleştiren isim! Şairin kısa süren hayat macerası edebiyatımız açısından hiçte kısa sürmeyecek bir yolculuğa bedel. Sosyalist kimliğinden avare yaşantısına, zengin bir hayattan fakirliğe uzanan yaşam öyküsü içerisinde önemli bir dönemi barındırıyor. Umutlar, hayaller, beklentiler, sessizlikler, çığlıklar Türkiye’nin 1930’lu ve 40’lı yıllarının izlerini bizlere yansıtıyor. Özellikle şairin şiirlerindeki yalınlık ve halka yakınlaşma isteği Murathan Mungan’ın oyununda ön plana çıkan önemli durumlar. Müşfik Kenter’in anlatımı ile şairin yaşam kavgaları aynı noktada birleşince, seyrine doyulmaz bir Orhan Veli ile baş başa kalıyorsunuz.

Oyunun temelinde Murathan Mungan’ın eseri olduğunu söylesek de, asıl olan oyunun bir şiir etkinliği şeklinde geçmesi. Fakat şiirselliğin içine Oğuz Aral’ın tasarladığı dekorlar yerleştirilince okunan her kelimenin, cümlenin anlamı kat be kat artıyor. Yüksel Aymaz’ın şiirlerin duygu bütünlüğüne uygun ışık tasarımı, Selmi Andak’ın mükemmel müzikleri, sahnede oturduğu koltukta Müşfik Kenter’i daha büyüleyici hale dönüştürüyor.

Kelle Fiyatına Hürriyet ve Esirlik!

Orhan Veli, yaşadığı yıllarda Türkiye’deki anti demokratik baskıları, 2. Dünya Savaşı’ nın karanlık buhran dolu anlarını bire bir yaşamış birisi. Özellikle sistem tarafından “komünist” oldukları gerekçesi ile yok edilen aydınların acısını derinden yaşamış! Hal böyle olunca, çapkınlık, avarelik şiirlerinden çok, kısa ama öz vurgularla sistemi rahatsız eden vurucu sözleri ön plana çıkıyor. “Neler yapmadık şu vatan için; kimimiz öldük, kimimiz nutuk söyledik”, “sol elim, zavallı elim, acemi elim…” ve Hitler’in de içinde yer aldığı savaşlara sataşmalar şairin en dikkat çeken şiirleri. Aslında o günlerde yazılan şiirler günümüzde halen güncelliğini koruyor. Özgürlüğü elinden alınmış yazarlar, sosyalist oldukları gerekçesi ile işkence tezgâhlarında öldürülen insanlar, Orhan Veli şiirlerindeki eleştirilerin 2010 yılında bile sürdüğünün en büyük kanıtı! Şairin evrensel bakış açısı Müşfik Kenter’in yerinde vurguları ile insanın beynine ince ince işliyor.

Yaşayan Bir Duayenin 60. Sanat Yılı

Kent Oyuncularının 50. sanat yılını kutladığı dönemde, tiyatrosundan daha uzun bir geçmişi olan Müşfik Kenter sahnede 60. sanat yılını kutluyor. Ankara’da başlayan tiyatro hayatı, Muhsin Ertuğrul ile kesişmeleri, Kenterler Tiyatrosu’nun kuruluşuna dek süren tiyatro çalışmaları ve 30 senedir bitmek bilmeyen bir oyun… Tiyatronun toplumsal farkındalığını bilen Müşfik Kenter’in dimdik sahnede duruşu insanların tiyatro olan bağlılıklarını arttırıyor. Özellikle Orhan Veli’nin şiirlerini okurken yaptığı vurgulamalar, politik mesajlarda sesine verdiği ince ayar seyirciyi içinden geçtiğimiz dönemi irdelemeye itiyor. Halk için halktan yana yazılan şiirlere, halkın içinden gerçek bir tiyatrocunun ses vermesi hem şair için büyük bir şans hem de oyunu izleyen seyirci adına büyük bir gurur!

Müşfik Kenter’i Dinliyorum, Murathan Mungan’ın konu örgüsü ışığında, 60. sanat yılında bir devin olağanüstü performansı ile tiyatroseverleri bekliyor. Bu gösteriyi ve Müşfik Kenter’i sahnede izlemek tiyatro severler için çok büyük bir şans! Oyun, Kenter Tiyatrosu’nda ve Ankara Tiyatro Festivali’nde tiyatroseverlerin karşısında olacak…

Tiyatronline.com

Paylaş.

Yazarın bütün yazıları için: Yaşam Kaya

Yanıtla