Noemie Lafrance’ın Olağanüstü Dans Gösterisi

Pinterest LinkedIn Tumblr +

New Yorklu kareograf Noemie Lafrance danslarını alışılmadık mekanlarda yaratıyor: halka açık yerler, çatılar hatta bazen binaların dış cephesi.

Lafrance’ın en son eseri New York’taki bir tuz deposunda sahnelendi. Burada depolanan tuz kar yağdığı zaman otoyollarda kullanılıyor. Kanada doğumlu sanatçı ve yapımcı son çalışmasının ayrıntılarını Amerika’nın Sesi’ne anlattı.

New York’un South Seaport caddesinin hareketli bir köşesinde dansçılar çimentodan bir duvara mühürlenmiş gibi duruyor. Cadde bir yandan nehirden geçen gemilerin, bir yandan da üstten geçen köprüden gelen tren sesleriyle çalkalanıyor. Duvara asılı dansçılardan erimiş mum damlıyor.

Kareograf Noemie LaFrance’ın son çalışmasının adı ‘Melt’ yani erime:

Melt sıcaktan esinlenerek hazırlandı. Kareografi, fiziğimizin sınırlarını zorlamayı hedefliyor. İnsanoğlu hassas bir varlık. Eğer dünya aniden çok ısınırsa buna dayanamayız.

Dans figürlerinin bazıları bir mekanla bağlantılı sosyal sorunlara ilgi çekmeyi hedefliyor. Bu tür eserlere bir örnek New York’un McCarran Parkı’ndaki havuzda sahnelenmiş:

Terkedilmiş bu havuza ilgi çekmek istedim. O mahallede yaşayan bir çok insan havuzla ilgileniyordu ama birşey yapmıyorlardı. Havuz yaklaşık 20 yıldır kaderine terkedilmişti.

Boşluktan esinlenen danslar da var. Bard Üniversitesi’ndeki Fisher Sanat Merkezi’nin çatısında sergilenen bu dans bu türe bir örnek. Bina Amerikalı mimar Frank Gehry tarafından yapılmış.

Noemie Lafrance:Bu binalarda bir gizem var. Tam anlayamadığımız bir gizem. Düz duvarları insan aklı gayet iyi algılayabiliyor. Gehry’nin sanatı insanlarda şekiller hakkında yeni bir fikir yaratıyor. Ben de buna yeni bir boyut kazandırıyorum.

Noemie LaFrance kameralar için de kareografi yapıyor.

Feist’in bu videoklibinde LaFrance film yapımcısı Patrick Daughter ile birlikte çalışmış.

Noemie LaFrance:Bu kareografiyi yapmak çok ilham verici oldu. Gençliğinden esinlenme fikri Feist’e aitti. Dolayısıyla Olimpiyatlar ve insanların etrafında dans ettiği bir fikir üretti.  Biz de buna bir grup arkadaşın dansı havası vermek istedik.Dansçılar duvara yapışmış böcekler gibi. Zaten dansta bir çok böcek sesi de kullandım. Dansçılar duvarda canlı tablo gibi duruyor.

Melt aslında dans olarak değil performans olarak değerlendiriliyor.

Dansçılar gecede iki performans arasında duvarda tünüyor. İzleyicilerse performansı izlemek için dışarda saatlerce kuyrukta bekliyor.

Voanews

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.