Oyuncu-Sen Girişimi’nin Çağrısı

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Sahne, Perde, Ekran ve Mikrofon Oyuncuları Sendikası girişimini başlatan sanatçıların oyunculara çağrı metnini kısaltarak aşağıda yayınlıyoruz.

“Amacımız, bu yolda daha çok meslektaşımızla birlikte yürümek ve sendikamız kurulurken mümkün olduğunca fazla oyuncunun söz sahibi olmasını sağlayabilmek. Bu hedef doğrultusunda, 29 Kasım 2010 Pazartesi günü büyük bir buluşma gerçekleştirmek istiyoruz.

Türkiye’de oyunculuk mesleği ile ilgili yasal tanım yeterli değil. Ödenekli kurumlar dışında yasal bir düzenleme de yok. Ödenekli kurumlarda kimimiz memur, kimimiz işçi olarak çalışıyoruz. Ödenekli kurumlar dışında çalışanlarımız ise, Türkiye’deki çalışma hayatını düzenleyen İş Kanunu’na ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na göre işçi olarak tanımlanıyor. Bizler ödenekli kurumlar dışında, sahnede, stüdyoda ve setlerde çoğunlukla sigortasız çalıştırılırken; hâlâ tüm haklarımızı sözleşmelerle devrediyoruz. Çalışma koşullarımızın durumu ortadayken, ödenekli kurumlar dışında iş güvencemiz de yok.

Oyuncuların hep birlikte hareket etmelerini sağlayacak bir örgütlenmeden ve bunun en doğrusunun sendika olduğundan  yıllardır söz ediyoruz. Bizler artık bir arada durma bilincimizin olgunlaştığını ve bunu gerçekleştirebileceğimizi düşünüyoruz.

Oyunculuk alanında sendikalaşma ile ilgili yıllarca olumsuzluklar konuşulmuş ve yapılmasının kanunen mümkün olmadığı gibi bir algı yerleşmiş. Ama şimdi bizimle birlikte hareket eden hukukçular sayesinde kesin olarak biliyoruz ki, oyuncu sendikası kurmak kanunen mümkün. Ekonomik, sosyal haklar ve insanca bir çalışma ortamı için “Sahne, Perde, Ekran ve Mikrofon Oyuncuları Sendikası” (OYUNCU-SEN) girişimini başlattık. Ama sahibi biz değiliz, ancak daha fazla sahiplenildikçe gerçeğe dönüşebileceğine inanıyoruz.

Bu mektubu, oyunculuk alanında ulaşabildiğimiz ve bizimle veri tabanlarını paylaşan örgütlerin üyelerine gönderdik. 29 Kasım 2010 Pazartesi, saat 11:00 – 18:00 arasında, Point Hotel Barbaros’ta yapacağımız büyük buluşmada, bu fikri mümkün olduğunca fazla meslektaşımız sahiplensin istiyoruz.

Görüşmek üzere…”

Point Hotel Barbaros: Esentepe, Yıldız Posta Caddesi No.29 Şişli, İstanbul

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.