“Pir Sultan Abdal” Sadri Alışık Tiyatrosu’nda…

Pinterest LinkedIn Tumblr +

2010- 2011 tiyatro sezonunda Sadri Alışık Tiyatrosu Erol Toy tarafındankaleme alınan “PİR SULTAN ABDAL” adlı oyunu sahnelemeye hazırlanıyor. Oyuncuların yanı sıra dansçı ve müzisyenden oluşan 30 kişilik dev kadroylasahnelenecek olan oyunu Prof. Dr. Nurhan Karadağ yönetiyor.

Büyük bir prodüksiyonla sahnelenen oyunun müzikleri Nedim Yıldız, koreografisi  Ziver Armağan Açıl tarafından yapıldı. Oyunun  kostümleriFaruk Saraç ve Gamze Kuş’a ait.

Oyunda; Pir Sultan Abdal  Cem Özer, Ballıhan Melike Öcalan, Anlatıcı-OzanSadık Gürbüz, Hızır Mehmet Çepiç, Sarı Kadı Yusuf Atala, Kara KadıYıldırım Gücük, Ayhan Anıl, Sofu Molla Fuat Onan, Hacı Boğos Ergün Demir, Ali Baba Tuncer Yenice, Aşarcı Barış Koçak, Ümmühan Merve Erdoğan, Kul Himmet  Derviş Tezcan, Asesbaşı H.Şener Vurkaya, gibi isimlerin yanı sıra SAKM oyuncularının  da yer aldığı 30 kişilik bir kadro rol alıyor.

İlk kez 1967 yılında Ankara Halk Oyuncuları tarafından sahnelenen oyunda Pir Sultan Abdal, Sadri Alışık Tiyatrosu’nda yeniden diriliyor. Pir Sultan Abdal oyunu, konusunu 16. yüzyılda yaşamış olan ünlü halk ozanının yaşantısından alır. Sivas’ın Yıldızeli ilçesine bağlı Banaz köyünde doğan Pir Sultan Abdal, dönemin haksızlıklarına köylülerle birlikte karşı çıktığı için, bir zamanlar yoldaşı olan Sivas valisi Hızır paşa tarafından astırılmıştır.

Erol Toy, Pir Sultan Abdal’ın yaşantısını; rivayet ve efsaneler ve de ozanın şiirleriyle destekleyerek kaleme almıştır. 16.Yüzyıl halk isyanlarından yola çıkarak yazılan oyun, Prof. Dr. Nurhan Karadağ’ın özgün yorumuyla yeniden sahnelenmekte… Bu efsane, şiirler, türküler ve semah gösterileriyle, Sadri Alışık Tiyatrosu’nda buluşacaktır.

Yönetmen Prof. Dr. Nurhan Karadağ oyunla ilgili şunları söyledi :“Cem evlerinin ibadethaneye açılması tartışmaları sürerken, oyunu seyircilerimizle bir cemevinde paylaşmak istiyoruz. 600 yıldır halk dilinde ve gönlünde yaşayan Pir Sultan’a, bugünün Anadolu hümanizması (insancıllığı) penceresinden bakıyoruz. Dansıyla, müziğiyle, kostümüyle oyunu yeniden yorumluyoruz.”

PROFİLO KÜLTÜR MERKEZİ

4-11 ARALIK CUMARTESI 20.30

5-12 ARALIK PAZAR 15.30

7-14 ARALIK SALI 20.30

ATAKOY YUNUS EMRE

15 ARALIK ÇARŞAMBA 20.30

DT BEYOGLU KUCUK SAHNE

17 – 18 ARALIK 20.30

19 ARALIK PAZAR 15.30

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.