Sahneler Gençlere Emanet

Pinterest LinkedIn Tumblr +

‘Çatı’, ‘”Geri Dönüştürülemeyenler’, ‘Ateş Yüzlü’… Son dönemde genç tiyatrocular ustalarını aratmayan işlere imza atıyorlar.

Tiyatroda gençleri ustaların yanında görmek güzel. Onlardan öğrendikleriyle kendi ayakları üzerinde başarılı işlere imza atanlar da ayrıca alkışı hak ediyor. Son dönemde bu yolda ilerleyenler çoğalıyor. İşte onlardan birkaçı…

‘Serbest Bölge’ İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuar’ında birlikte okuyan gençlerin oluşturduğu bir topluluk. Yeni mezunlar. ”Çatı”yı önce geçen yıl üniversitede oynamışlar. Bu sezon da yeni kurdukları “Serbest Bölge”yle daha fazla seyirciye ulaştırıyorlar.

“Çatı” aynı evde yaşayan beş arkadaşın hayatından bir kesit. Sahne tasarımı, zaman boyutu hep gerçeklik hissini kuvvetlendiriyor. Seyirci, bir tiyatro salonuna değil, o hayatın akıp gittiği eve giriyor. Bir saat boyunca orada yaşananlara tanık oluyor ve sonra sessizce çıkıp gidiyor. İlla oyun dersek sonu olmayan bir oyun bu, hayat orda devam ediyor.

Beş arkadaş: Beyaz, Kuzey, Kelebek, Verter ve Baytar. Hepsinin marazi bir yanı var. Uyuşturucu, fahişelik, intihar, sürekli tekrarlanan eylemler… Dışlanmış ve kayıplar. Ama aslında hepsinin söyleyecek sözü var. Özellikle hayatın anlamı üzerine. Sorun belki de onları dinleyecek, fark edecek birilerinin olmaması.

“Çatı”da Güven Murat Akpınar, Funda Eryiğit, Taner Ölmez, İsmail Semih Habiboğulları, Görkem Şarkan oynuyor. Görkem Şarkan aynı zamanda oyunun yazarı ve yönetmeni. Genç yaşında, zengin bir altmetne sahip bu oyunla karşımıza çıkan Şarkan gelecek için büyük umut.

Bir not daha: “Çatı” başarılı afişi ve tanıtım filmleriyle de çok şey vadeden bir oyun. Hatta bir sinema filmi beklentisi bile yaratabilir. Böylelikle daha işin başında merak duygusu uyandırmanın hiç sakıncası yok. Sonuçta evet, seyirci bir gerilim ya da korku filmi izlemeyecek ama 60 dakika sonunda hiç pişman olmayacakları bir deneyim yaşayacakları kuşkusuz.

“Çatı” 4-9 ve 18 Aralık’ta Taksim İkinciKat’ta.

“Geri Dönüştürülemeyenler” de yine genç bir Türk yazarın kaleminden çıkma, ilginç öyküsüyle dikkat çeken bir oyun.

Oyunu, Efe Deprem ve Burak Yerlikaya’nın bu yıl kurdukları Ardiye Tiyatro sahneliyor. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sahne Dekorları ve Kostüm Tasarımı Bölümü mezunu olan Burak Yerlikaya oyunun hem yazarı hem yönetmeni. Efe Deprem de oyuncular arasında. Sahnedeki diğer isimlerse Hüseyin İlker, Fatma Toptaş, Işık Selin Kuyumcu, Alp Ataman, Yavuzhan Doğan, Gökhan Türkal, Cem Bahşi.

Dikkat çeken öykü aslında çok da uzak olmadığımız bir zamana ait. Nüfus patlaması yaşanan ve yaşamsal ihtiyaçların tükenmek üzere olduğu bir dünya söz konusu. Böylesi bir ortamda dünya liderleri ve biliminsanları uzun süren toplantılar sonucunda bir karara varıyorlar. Oyunda bundan sonra gelişen olaylar anlatılıyor.

“Geri Dönüştürülemeyenler” 30 Kasım’da Anadolu yakasında Duru Tiyatro’da.

“Siyah Beyaz ve Renkli” kısaca SBR birkaç gencin gerçekleşebilir rüyasıydı ve 2010’da hayata geçti. Kendilerini “bir deliler birliği”, “non hiyerarşik bir gösteri örgütlenmesi” olarak tanımlıyorlar.

SBR ilk olarak, Alman yazar Marius von Mayenburg’nin çok ses getiren oyunu “Ateş Yüzlü”yü Türk seyircisiyle buluşturdu. Ancak oyun geçen sezonun sonlarında sadece birkaç kez sahnelendi. Şimdiyse yeniden perde diyor.

Son yılların en çok sahnelenen Alman oyunu “Ateş Yüzlü”de ana tema şiddet. Hikaye, orta halli dört kişilik bir aile içinde gelişiyor. Bütün ailenin toplandığı yemek sahnesiyle başlayan oyunda şiddet, kişilerin içindeki çatışma giderek doruk noktasına çıkıyor. Tüm tutkusu ateş olan evin oğlu Kurt, bomba imal edip okul, kilise gibi toplumsal kurumları kundaklıyor. Bağlı olduğu tek kişi ablası Olga’yla ensest ilişki yaşıyor ve onu sevgilisi Paul’den kıskanıyor. Anne-babaysa hiçbir şeyin farkında değil. Kimse olacakları görmüyor ve beklenmedik son…

“Ateş Yüzlü”yü tv’deki gençlik dizilerinden tanınan 1986 doğumlu Çağrı Şensoy yönetiyor. Yapım sorumlusu yine başarısıyla dikkat çeken genç bir oyuncu: Ahmet Rıfat Şungar. Oyuncularsa Güneş Sayın, Hüseyin Sevimli, Muharrem Özcan, Salih Bademci, Ece Güzel.

“Ateş Yüzlü” 30 Kasım’da Kenter Tiyatrosu’nda.

Ntvmsnbc

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.