Sanat Adına Ankara’da Mükemmel Bir Festival!..

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Yaşam Kaya

15. Uluslararası Ankara Tiyatro Festivali, 26 Kasım Cuma günü sıcak, samimi bir törenle Ankaralı tiyatro severlerin karşısına geçti. Türkiye’de süregelen tiyatro festivallerinin içinde ayrı bir yeri olan festival için yazılacak, söylenecek çok cümle var. TAKSAV’ın öncülüğünde; Kültür Bakanlığı, Devlet Tiyatrosu Genel Müdürlüğü, birçok belediye, sivil toplum örgütleri, özel şirketler tarafından desteklenen festival, yarattığı sinerji ile Anadolu’da tiyatro yapmaya çalışan insanlara umut oluyor. 58 yerli ve yabancı tiyatro topluluğunun seyirci karşısına geçmeye başlaması şehrin kültürel dokusunu hareketlendirmeye başlamış. Hayatında ilk kez tiyatroya gitmeye hazırlanan insanlara yönelik çalışmalardan tutun da, kültürel olarak Türkiye’nin tüm insanlarını aynı potada eriten oyunlar festivalin önemini kat be kat arttırıyor!

Festivalin ilk gününe katılan bir eleştirmen olarak gördüklerim beni çok şaşırttı! Öncelikle TAKSAV’ın organizasyon anlamında dinamik çalışması, festivali benimsemiş kadroların tiyatroya gösterdikleri ilgi, Türkiye’de “tiyatro festivali” yapmaya çalışanlara büyük dersler veriyor. Özellikle de İstanbul’da uluslararası tiyatro festivali yapmaya çalışan güruhun Ankara’da “halk” için yapılan bu festivali görmesi gerekli. Oyunların demokratik ülkelerde nasıl seçiliyorsa öyle seçildiği aşikar. Kürtçe oyundan tutun da Anadolu’nun neredeyse tüm bölgelerini temsil eden yapıtlar festival bünyesinde aynı potada eritilmiş.

Ankara Uluslararası Tiyatro Festivali’ne sahip çıkan yerel yönetimlerin çabasını taktir etmek gerekli. Kültür Bakanlığı’nın festivale sağladığı destek, gerçek anlamda bir tiyatro festivalinin sahnelerde yerini aldığını bizlere kanıtlıyor. Kültür Bakanı’nın ve bürokratlarının bu işi sahiplenerek festival gecesinde bulunmaları, festival ciddiyetinin 15 yıldır düzenli olarak devam ettiğini gösteriyor.

İlk Kez Tiyatroya Gidecek İnsanlar!

Ankara Tiyatro Festivali açılışında gösterilen görüntüler 15 yıllık birikimi ortaya çıkarıyor ve insanı iki kez düşünüyor. Oğuzhan Müftüoğlu, Can Yücel, Rıfat Ilgaz, Emil Galip Sandalcı, Fikret Başkaya, Korkut Boratav, Halit Çelenk, Ali Asker, Halil Ergün, Aytaç Arman, Erbil Tuşalp, Gençay Gürsoy, Haluk Gerger, Hayri Kozanoğlu… gibi birbirinden önemli isimlerin kurduğu TAKSAV’ın insanları kültürel olarak bilinçlendirme hamlesi, kurucu isimlerin yaptıklarıyla örtüşmüş. Hayatında hiç tiyatroya gitmemiş insanlara yönelik yürütülen çalışma sonucunda binlerce insan tiyatro sanatının gücü ile tanışmış, yine binlercesi festival boyunca tanışmaya hazırlanıyor. Belirli bir elit kesime yönelmeyen festival, Anadolu coğrafyasındaki tüm insanlara ulaşarak kültürel devrime öncülük ediyor.

Festival Açılışında Bir Deha!

Yurt içinde ve dışında pek çok ödül alan ve dünya çapındaki festivallerde Türkiye’yi temsil eden Berfin Aksu’nun keman dinletisi, festival açılışına gelen insanları büyülerken, açılışa da damgasını vurdu. Piyanoda Larisa Aliyeva’nın eşliğinde birbirinden güzel bestelere kemanı ile hayat veren Berfin Aksu, küçücük ellerinde dünyayı tutuyor. Türkiye kadınının ikinci sınıfa itildiği günümüzde, Berfin Aksu gibi isimler herkese umut oluyor. Festivalin 15 yıllık geçmişi içinde dünyaya gelip, festival ile büyüyen bir dehanın sanattaki ustalığı parmak ısırtıyor. Festivalin yarattığı sanat ruhu toplumun tüm kesimlerine ulaşıyor ki, Berfin Aksu gibi dehalar sanatın farklı alanlarında mükemmel başarılar elde edebiliyorlar. 12 yaşındaki Berfin’in ustalığına yazacak cümle bulmak çok zor. Bu denli genç bir usta ile tanışırken, festival onur ödülü verilen Müşfik Kenter’in adının yeni yapılacak bir tiyatro binasına verilecek olması herkesi derinden sevindiriyor.

15. Uluslararası Ankara Tiyatro Festivali, tiyatro sahnelerinin merkezinin Anadolu coğrafyası olduğunu bir kez daha gösteriyor. Yener Aksu ve ekibinin çalışması fevkalade başarılı! Türkiye’nin kültür sanat gündemine damgasını vuruyor. Festivale katılan grupların zoraki şartlar altında sürdürdükleri tiyatro yolculuklarında Ankara önemli bir durak! Emeklerini Ankaralı tiyatro severlere sunan amatör, profesyonel tiyatrolar şehre taşıdıkları enerjilerle insanları bilinçlendiriyorlar. Festival 6 Aralık’ta sona erecek. Bu tiyatro şölenini kaçırmayın…

Tiyatronline

Paylaş.

Yazarın bütün yazıları için: Yaşam Kaya

Yanıtla