‘Temiz Ev’de Ruhsal Temizlik

Pinterest LinkedIn Tumblr +

”Oyun boyunca ev temizleme aynı zamanda ruhsal bir temizlik anlamına da geliyor…’ Sarah Ruhl’un ‘Temiz Ev’i, İstanbul Devlet Tiyatrosu’nda sahneleniyor.

İstanbul Devlet Tiyatrosu’nda bu sezon Amerikalı ünlü oyun yazar Sarah Ruhl’un promiyerini 2004 yılında yaptığı ‘Temiz Ev’ sergileniyor. Devlet Tiyatrosu Sanatçıları Kubilay Karslıoğlu ve Atilla Şendil yönetiminde sahneye konan oyun; aşk ve ilişki kavramlarını mizahi bir dil ile sorguluyor.

Oyunun baş karakteri, temizlik yapmaktan nefret eden ama yine de hayatını temizlik yaparak kazanan ve ‘mükemmel espri’yi arayan Brezilya göçmeni Mathilde (Neslihan Arslan). Mathilde’in çalıştığı evin sahibi temizlik yapmaya zaman ayıramayan Doktor Lane (Simay Tuna) Lane’in temizlik hastası ve ömrü boyunca ikinci planda kalmayı benimsemiş kardeşi Virginia ( Sema Çeyrekbaşı) ve Lane’in ameliyat yaparken aşık olduğu “ruh ikizi” Ana (Gülseren Gürtunca) oyunun diğer kadın kahramanları. Oyunun tek erkek kahramanı ise Lane’in onu aldatan cerrah eşi (Levent Güner).

Kadınların hemcinsleriyle ilişkilerinin aktarıldığı oyun boyunca, Lane ve ablası Virginia’nın birbirine zıt karakterleri, Sarah Ruhl’un da röportajlarında belirtildiği gibi “ev temizleme” metaforu üzerinden veriliyor. Yazar, oyun boyunca ev temizlemenin aynı zamanda ruhsal bir temizlik anlamına geldiği yorumunda da bulundu.

Kendini olayların ortasında bulan Mathilde ise çalıştığı ev ve tam olarak “kendi tarzında” bulduğu Ana’nın evi arasına mekik dokuyor. Mathilde’nin iki ev arasındaki girişleri, farklı kadınların olaylara tepkilini esprili bir dil ile izleme imkanı sağlıyor.

Mathilde, oyunun sonunda mükemmel espriyi buluyor ve hatta Ana’nın kulağına, seyircilerin duyamayacağı bir şekilde fısıldıyor.

İki aşamalı beyaz rengin ağırlıklı olduğu sahne dekoru izleyiciyi yormayacak şekilde tasarlanmış. Aynı şekilde oyuncuların kostümleri de karakterleri anlatıyor. Mathilde karakterini canlandıran Neslihan Arslan performansıyla ‘Kerem Yılmazer Genç Yetenek Teşvik Ödülü’nü kazandı.

ntvmsnbc

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.