Tiyatroda Ata Tepkisi

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Tiyatro dünyasının önemli isimleri Zeliha Berksoy ve Dikmen Gürün, ‘Kabine’ adlı oyunu izlerken ‘Deniz Gezmiş’e eşcinsel’, ‘Atatürk’e ayyaş’ denildiğini belirterek salonu terketti.

Garajistanbul ve Theatre Freiburg ortak yapımı ‘Kabine’ adlı oyunun 13 Kasım’daki temsili tiyatro dünyasının önemli isimlerinden Zeliha Berksoy ve Dikmen Gürün tarafından tepkiyle karşılandı. Berksoy ve Gürün; Ajda Pekkan, Bülent Ersoy, Christoph Schlingensief, Deniz Gezmiş, Joseph Beuys, Marlene Dietrich, Kemal Sunal, Papa Benedict XVI, Tanju Çolak gibi Almanya ve Türkiye’nin ikonlarını buluşturan oyunu tepki göstererek salonu terketti. Trafların olayla ilgili açıklamaları şöyle:

‘Aptalca ve ucuz’

Oyunun Alman tiyatroculara ait ikinci bölümünde Türkiye’den isimlere dair yanlış ifadeler kullanıldı. Deniz Gezmiş’in sevgilisi, çocuğu yok muymuş; eşcinsel miymiş? Atatürk tepeden inmeciymiş, ayyaşmış. Oyunun sonuna doğru Alman oyunculardan biri, ‘Sorularımızı küstahça mı buluyorsunuz?’ dedi. Ben de Almanca ‘Oyunu çok aptalca ve ucuz buldum’ dedim. Yaptığınız şey hakkında bir bilginiz olması lazımdı, bilgisiz, kültürsüzsünüz, siz de Baader Meinhof’un, Hitler’in hesabını verin dedim ve çıktım.”

– Dikmen Gürün: Biz doğru olanı yaptık. Tepkimizi ortaya koyduk. Oyunun başından sonuna kadar sorulan sorular bilgi yoksunu ve çok yüzeyseldi. Sanatçı olduğunu iddia edenler ukala bir tavırla eleştiri oklarını çıkartmadan önce konumlarını, bilgi dağarcıklarını bir kez daha sorgulamalılar… Sanatla ideolojiyi çatıştırarak prim yapmaya çalışmak ucuz bir sergileme olmaktan öteye geçemez.

‘Demokratik tepki’

-Garajİstanbul’un kurucusu ve ‘Kabine’nin sanat yönetmeni Mustafa Avkıran: Berksoy demokratik bir tepkide bulundu. Berksoy, Türk tiyatrosunda kimsenin itiraz edemeyeceği bir kahraman. Yaptığının da saygı duyulacak bir şey olduğuna inanıyorum. Bizim için onun tepkisi etkileyici ve yaratıcı oldu. Klasik bir tiyatro olsaydık oyun bölündü diyebilirdik ama biz zaten interaktif bir oyun sergiliyoruz.

Yasemin Bay

Milliyet

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.