Uluslararası Pera Festivali Başlıyor

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Disiplinler arası bir anlayışla İstanbul’un çok kültürlü hayatı üzerinde odaklanan 9. Uluslararası Pera Festivali (Pera Fest 2010), 7 Kasımda başlayacak.

Kültürlerarası İletişim Disiplinlerarası Sanat Derneği ve Pi Prodüksiyon tarafından İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansının desteğiyle düzenlenen festivalin, bu yılki programı, farklı disiplinlerden 33 etkinlik içeriyor. İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti etkinlikleri kapsamında, 30 Kasıma kadar sürecek festival, 7 Kasımda Harbiye Muhsin Ertuğrul Tiyatrosu’nda ”En Chordais” konseri ile başlayacak. Yunanistan’ın önde gelen topluluklarından ”En Chordais” topluluğu, konserde İstanbul ve Grek müziklerinin ortak tınılarını içeren ”Pre-Rembetiko” döneminden örnekler sunacak.

Festivalin ikinci gününde Yapı Kredi Kültür Sanat’ta Ahmet Ümit’in ”Byzantion’dan İstanbul’a Bir Şehrin Kültür Serüveni” başlıklı söyleşi yer alacak. Ses Tiyatrosu, 9 Kasımda ”Nazım Meets Brecht” başlıklı bir müzikal gösteriye ev sahipliği yapacak. Muazzez Abacı 10 Kasımda Ghetto’da ”Atatürk’ün Sevdiği Şarkılar” başlıklı konserde sevenleriyle buluşacak. İspanya’dan gelecek ”Port Bo Topluluğu” da 12 Kasımda Nardis’te konser verecek. Festival, bu yıl tiyatro alanında yeni arayışlara destek vermek amacıyla farklı grupların oyunlarına programında yer veriyor.

Her oyun sonrası bir söyleşinin yer aldığı programda, Almanya’dan Tjeatre Freiburg ”Kabine/Cabinet – Bir Türk Alman Pazarı”, Tiyatro Boyalı Kuş ”Nora-Nure” oyunları sahnelenecek. ”Oyun Deposu”nun ”Altıdan Sonra Tiyatro” ile ”Fail-i Müşterek” adlı oyunlarının prömiyeri ise Beyoğlu’ndaki Kumbaracı 50’de yapılacak.

Fotoğraftan Sinemaya

”13 Yabancı Medyanın Gözünden Dünya Kentlerinin Ahvali” başlıklı fotoğraf sergisi 18 Kasımda Cezayir Salon’da açılacak. Festival kapsamında sinema alanında iki toplu gösteri yapılacak. İstanbul Modern’de düzenlenecek toplu film gösterilerinin ilkinde 12 Kasımda yönetmen Mehmet Eryılmaz ”Musiki İnsanlarımız” başlıklı belgesellerinden bir seçki sunacak. Belgeseller, Türk müziğinin üç usta sanatçısı, Cinuçen Tanrıkorur, Necdet Yaşar ve Kani Karaca‘yı konu alıyor.

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansının yaptırdığı Ebru Bilun Akyıldız’ın ”Etek İzlerini Silmeden”, Elif Uslu’nun ”İstanbul’da 3 Gün”, Gökhan Ateştürk’ün ”Hat–Bir Medeniyet Çizgisi” adlı filmleri de 13 Kasımda izleyenlerle buluşacak. Türk sinemasının ”Doğum Günü” olan 14 Kasımda senarist-yönetmen Safa Önal’ın ”İstanbul’un Orta Yeri Sinema” başlıklı uzun metrajlı belgeselinin dünya prömiyeri yapılacak. Aynı gün, Erden Kıral’ın, İstanbul 2010 için yaptığı ”Haliç–Altın Boynuz” belgeseli de gösterilecek ve yönetmenler izleyicilerle söyleşecek.

Son yıllarda büyük atak yapan genç sinema üzerine ”Türkiye Sinemasının Dokusu” başlıklı söyleşi 22 Kasımda Arte İstanbul’da yapılacak. Söyleşiye Zahit Atam, Önder Çakar, Hüseyin Karabey, Seren Yüce, Derviş Zaim katılacak. Pera Müzesi’nde 29 Kasımda Annie Pertan’ın İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı için yaptığı ”Kültürel Farklılığın Renkleri” adlı belgesel gösterilecek.

Festivale Bayram Molası

Festival, Kurban Bayramı haftasında yalnızca bir sergiye ev sahipliği yapacak. Festival kapsamında 23 Kasımda İstanbul Fransız Anadolu Araştırmaları Enstitüsü’nde, Nora Şeni, ”Polifonik İstanbul” teması üzerine konferans verecek. Cemal Ünlü, 24 Kasımda Suna-İnan Kıraç Vakfı İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’nde, ”Beyoğlu Taşı–Pera Sahnelerinde İlk Primadonnalar” başlıklı müzikli-slaytlı bir söyleşi yapacak. Pera Palas ise 25 Kasımda Doğan Kitap iş birliği ile düzenlenecek Mario Levi’nin ”İçimdeki İstanbul Fotoğrafları” söyleşisine sahne olacak.

Festivalin son haftasında Beyoğlu’nun yeni mekanlarından Alt’ta ”Kürşat Başar – Tuluğ Tırpan Dörtlüsü” sahne alacak. Pera Fest, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansının düzenleyeceği iki konsere de programında yer verecek. İstanbul’un çok kültürlü sanat yaşamını vurgulayan bu konserlerden ”İstanbul’da Bir İtalyan” 27 Kasımda, ”Ali Ufki Yılı” dolayısıyla düzenlenen konser de 28 Kasımda verilecek. Festival, 30 Kasımda Haymatlos’da gerçekleşecek ‘‘Tatavla Keyfi” adlı konserle sona erecek.

Cumhuriyet

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.