“Vicdani Ret” Oyunu Sahnede

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Amed’de kültür ve sanat çalışmaları yürüten Yekta Gençlik Kültür Merkezi, son zamanlarda Türkiye’nin gündemi haline gelen ‘Vicdani Ret’ ile ilgili yeni bir tiyatro gösterisi hazırladı. Tiyatro Grubu tarafından hazırlanan 3 sahnelik oyunda toplam 8 karakter yer alıyor. Oyunun konusu, bölgede kendi köyünde askerlik yapan bir gencin, devletin vermiş olduğu görevi yerine getirmek için devlet eliyle ailesine ve köylülere yaptırılmak istenen zulmü anlatıyor. Oyun, hükümetin reform çalışmaları kapsamında, köylüleri zorla meydana toplayıp hükümet lehine propaganda yapan Recep isimli komutanın köylülerle yaşadığını gerginlik ile başlar. Propaganda yapılmasına karşı çıkan köylülere komutan bu kez terör estirmeye başlar. Kadınlara ve çocuklara yapılan işkenceyi farkeden asker verilen emirleri yerine getirmeyerek komutanını öldürür…

Oyun kurgumuz güncel konular

Tiyatro oyuncusu Berxwedan Bayram (19), 7 yıldır tiyatro oyunlarında farklı karakterleri canlandırdığını söyledi. Dil ile ilgili canlandırılan “koyun” figürüne dikkat çeken Bayram, 1980’li yıllarda Türkiye’de yaşanan bazı gerçekler ile bağlantılı olduğuna dikkat çekti. Kürt çocuklarının Türkçe bilmediği için büyük bir baskı altında eğitim gördüğünü vurguladı. ‘’Oyunun gerçek amacı, ‘Vicdani Ret’. Biz ‘Vicdani Ret’ vurgusunu oyunun sonunda veriyoruz’’ diyen Bayram, Türkiye’de vicdani retçi sayısının 250’yi geçtiğini dile getirdi.

Bir diğer oyuncusu 18 yaşındaki Zindan Dorudemir ise oyunun bir sohbet havasında ortaya çıktığını ifade etti. Oyunun tiyatroseverler tarafından beğenileceğine inandıklarını belirten Dorudemir, ilerde sahne oyunu olarak da oynatılabileceğini kaydetti.

12 yaşındaki Merve’nin ilk sahnesi

İlköğretim okulu 6. sınıf öğrencisi Merve Işık (12) için ‘Vicdani Ret’ oyunu ilk sahne tecrübesi. Oyunun konusu itibari ile kendilerine yapılan haksızlıkları daha iyi fark ettiğini belirten Işık, “Önceden devletin bize yapmış olduğu haksızlıkları anlamıyordum. Ama bu oyunda daha iyi anladım, Ceylanları, Enesleri, Uğurları, yapılan haksızlıkların ne anlama geldiğini anladım” diye konuştu.

Yeniözgürpolitika

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.