BDP’liler Tiyatroda Kürtçe Oyun İzledi

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Uluslararası Ankara Tiyatro Festivali kapsamında Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu tarafından “Bir Kış Öyküsü (Çirokek Ziviştane)” adlı Kürtçe oyun sahnelendi. Oyunu Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Eşbakanları Selahattin Demirtaş ve Gülten Kışanacak’ın yanı sıra Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Başkanı Osman Baydemir ile Leyla Zana da izledi.

Uluslararası Ankara Tiyatro Festivali kapsamında Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu’nun “Bir Kış Öyküsü (Çirokek Ziviştane)” adlı Kürtçe oyun Şinasi Sahnesi’nde sahnelendi. Tiyatro oyununu BDP Eşbaşkanları Selahattin Demirtaş ve Gülten Kışanacak’ın yanı sıra Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Leyla Zana ve çok sayıda davetli izledi.

Haldun Dormen ve Kemal Uzun’un kaleme aldığı oyunun sahnelenmesi öncesi gazetecilerin sorularını cevaplandıran BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, devletin tiyatrosuna ait bir sahnede, Kürtçe oyunun sahneleniyor olmasının önemli olduğunu söyledi. Türkiye’deki bütün ana dillerin ülkenin zenginliği olduğunu ifade eden Demirtaş, “Dolayısıyla bugün Kürtçe bir oyunun devlet tiyatrosunda sahneleniyor olması, bu açıdan son derece önemli bir gelişmedir” dedi.
Bunun aynı zamanda bir çelişkinin de ifadesi olduğunu iddia eden Demirtaş, “Devlet tiyatrosunda serbesttir. Ama devletin mahkemesinde halen yasaktır. Devletin televizyonunda serbesttir. Ama devletin okulunda halen yasaktır. Bu olumlu gelişmelerle birlikte bu çelişkilerin de ortadan kalkması gerekir. Umut ediyorum ki bu gelişmeler bu tür çelişkileri ortadan kaldıracağı bir atmosfere vesile olur” diye konuştu.

Demirtaş, bir gazetecinin Güneydoğu’da “öz savunma birlikleri” kurulması ifadelerini sorması üzerine, konuyla ilgili DTK’dan bir açıklama geldiğini söyleyerek, “Speküle edilecek hiçbir şey yok. Son derece açık bir şekilde ifade ettiler. ‘Toplumun yozlaşmadan ve topluma aykırı kültürden korunması ve toplumun bu yönde bilinçlendirilmesinin yanı sıra örgütlendirilmesidir’ dediler. Son derece açık bir şekilde ifade ettiler. Başka bir anlama gelmiyor” dedi.

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, kendisine yöneltilen soruları yanıtsız bırakarak Şinasi Sahnesi’ne girdi.

Çok sayıda davetlinin katlığı Kürtçe oyunu izlemeye gelmesi beklenen Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ise, Sevda-Cenap And Müzik Vakfı tarafından düzenlenen ‘Vakıf Onur Ödülü Altın Madalya Töreni’nin uzaması sonucu Kürtçe oyunu izlemeye gelemedi.

 Oyunun sona ermesinin ardından davetliler oyuncuları ayakta alkışladı.

TÜRKER BEKTAŞ

Türkiye

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.