Cumhuriyet Dönemi Türk Gösteri Sanatları Öncü Sahne Tasarımcıları

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Türk Sahne Tasarımcıları, yani dekor ve kostüm sanatçıları, meslek olarak, yaratıcılıklarının önemini çok geç kabul ettirebildiler.

Uzun yıllar çalışmış oldukları halde geriye ne bir belge, ne bir araştırma ne de bir inceleme var. “Su üzerine yazı” deyimi tam anlamıyla onlar için söz konusu. Geriye kalan birkaç fotoğraf, onlar da çoğunlukla siyah beyaz.

Neler tasarladılar, neler çizdiler, nasıl yorumladılar, nasıl inanılmaz zorluklarla kavga ettiler! Nasıl yoktan var ettiler! Hiç kimse bugüne kadar söz etmedi, yazmadı. Sayıları çok az olan araştırmacı-eleştirmen yazarlarımızın 700-800 sayfalık incelemelerinde tek bir satırda, bir iki isme rastlarsınız. Sanat yaşamlarında büyük başarılar kazanmış, ünlü birkaç sanatçımız (sayılarının giderek artacağını ümit ederek) anılarını kitaplaştırmışlardır. Bu çok sevindirici yayınların ne yazık ki eksiklikleri vardır. Anlattıkları çok başarılı, yüzlerce rolün anlatımlarında, o rolün başarısını anlatırken hiç biri, kendisi için yaratılan kostümden ve tasarımcısından söz etmez.

Bu kitap, Türk Sahne Tasarımcılığının kurucuları sayılması gereken, bu sanatı ve mesleği tanıtmış, öğretmiş, anlatmış ve yeni kuşaklara ışık tutmuş, büyük ustalara adanmıştır. Unutulmamaları gerekir.

Kitapta yer alan isimler:
TURGUT ZAİM
TARIK LEVENDOĞLU
ULRICH DAMRAU
REFİK EREN
HÜSEYİN MUMCU
TURGUT ATALAY
MAX MEINECKE
ACAR BAŞKUT
DOĞAN AKSEL

Yazan: Osman Şengezer

Kapak Tasarımı : Ayşegül İzer

Editör : Vedat Akdamar

Artshop Yayıncılık, İstanbul, 2010.

Paylaş.

Yanıtla