Haldun Dormen Şimdi de Ermeni Sorununa El Atıyor

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Kürtçe tiyatro oyunu sahneleyerek bir ilke imza atan Haldun Dormen’den yeni bir çıkış daha.

Sahneye koyduğu Kürtçe tiyatro oyunu ile dikkatleri üzerine çeken Türk tiyatrosunun önemli isimlerinden Haldun Dormen bir yeniliğe daha imza atmaya hazırlanıyor. Dormen bu kez Ermeni bir oyun sahneye koyacak.

Dormen’in ifadesiyle 24 Nisan’da sahnelenecek oyun hiç kimseyi itham etmeyecek. İnsanların güzel bir hayatı nasıl berbat ettiğini anlatacak.

KCK davasında Kürtçe savunma talebi, “bilinmeyen bir dil” olarak nitelenip kabul edilmezken Ankara’da devlet tiyatrosu sahnesi Kürtçe bir oyunu ağırladı. Ankara Tiyatro Festivali kapsamında Haldun Dormen’in sahneye uyarladığı Çirokek Zıvıstane (Bir Kış Masalı) isimli Kürtçe oyun Diyarbakır’ın ardından Ankara’da sahnelendi.

Ankara Devlet Tiyatrosu Şinasi Salonunda sahnelenen oyuna BDP Eşbaşkanları Selahattin Demirtaş, Gültan Kışanak, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ve eski HADEP Milletvekili Leyla Zana’nın yanı sıra çok sayıda kişi katıldı. Oyun öncesi konuşan BDP lideri Demirtaş Kürtçe bir oyunun devlet tiyatrosunda sahneleniyor olmanın mutluluğunu paylaşırken çelişkilerden bahsetti. Demirtaş, “Dil bölmez bütünleştirir. Anadiller ülkeni zenginliğidir. Ankara’da Kürtçe oyunun devlet sahnesinde gösteriliyor olması önemli bir gelişme. Ama bu aynı zamanda bir çelişkinin ifadesi. Kürtçe devletin tiyatro sahnesinde serbest, devletin mahkemesinde yasak, Kürtçe devletin televizyonunda serbest okulunda yasak. Bu oyun umarım bu çelişkilerin yok olmasına katkı yapar” dedi.

KEŞKE 50 YIL ÖNCE YAPILSAYDI

Bugüne kadar Diyarbakır’da 30 kez sahnelenen oyunun Ankara durağında sahneye uyarlayan ünlü tiyatrocu Haldun Dormen de vardı. Dormen ilk oyunu izleyen Ahmet Kaya’nın eşi Gülten Kaya’nın “Keşke 50 yıl önce bunlar yapılabilseydi” sözlerini hatırlatarak şunları söyledi:

“İnsanları birleştirmek adına bir taş attık, dilerim bundan sonrası gelir. Yazdığım Türkçe bir oyun Kürtçe’ye çevrildi. Bu benim için çok önemli.”

ERMENİ SORUNUNA EL ATIYOR

Türkçe bir oyunu Kürtçe olarak ilk kez sahneleyen Haldun Dormen Türkiye’nin tartışmalı konularından birine daha sanat gözüyle el atmaya hazırlanıyor. 24 Nisan’da Ermeni bir oyun sahnelemek için çalışmalara başlayan Dormen bu projeyle ilgili de şunları söyledi:

“Necdet Bayındır güzel bir hikaye kaleme almış. Ümraniye Belediyesi istedi. Ben de yaptım. Güzel oyun oldu. Hiç kimseyi itham etmiyor. İnsanların güzel bir yaşamı nasıl berbat ettiğini anlatıyor. Cennette yaşanırken birden cehenneme çevriliyor hayat. Van’da geçiyor. Bir aşk hikayesi. 50 sene sonra karşılaşıyorlar.”

24 NİSAN’IN ÖNEMİ

24 Nisan Ermeni Soykırımı iddiasında bulunanların yıldönümü olarak anma etkinlikleri düzenledikleri tarih olması açısından önem taşıyor.

Haber Türk

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.