İzmir’de ‘Otello’ İzdihamı

Pinterest LinkedIn Tumblr +

İzmir Devlet Opera ve Balesi, Verdi’nin dört perdelik Otello operasının prömiyerini, Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla Ahmed Adnan Saygun’da sahneledi.

Ünlü oyun yazarı Shakespeare’in eserinden, Giuseppe Verdi’nin bestesiyle operaya uyarlanan Otello, Adnan Saygun’u dolduran yüzlerce izleyici tarafından ayakta alkışlandı.

İspanyol şef Tulio Gagliardo Varas yönetiminde ve Aytaç Manizade rejisiyle sahnelenen Otello’da dekorları Tayfun Çebi, kostümleri Sevda Aksakoğlu hazırladı.

Eserin koro şefliğini Ali Hoca, koreografiyi Şebnem Şenel Akın, ışık tasarımcılığını da Müfit Özbek’in üstlendiği Otello’da başlıca solo rolleri; Levent Gündüz, Aytül Büyüksaraç, Gökhan Koç, Fahri Önoğlu, Anna Chubuchenko, Gökhan Varkan, Erdem Türkbay paylaştı.

Otello, 17 ve 24 Ocak 2011’de, 16 ve 18 Nisan 2011 tarihlerinde yinelenecek.

YIKICI ZEKA
Dünyada ilk kez 5 Şubat 1887’de Milano’da sahnelenen Otello operası, ülkemizde ise ilk kez 12 Mart 1960’ta Ankara’da oynandı. Shakespeare’in dünya tiyatro sahnelerini yüzyıllardır süsleyen Othello oyunu, Verdi’nin müzikleriyle taçlandırması sonucu opera olarak tüm dünya sahnelerinin vazgeçilmez eserleri arasına girdi.

Otello’da irade dışı tutku ile yıkıcı zeka ve coşkun yaşam ile önlenemez ölüm arasındaki çatışmalar anlatılıyor. Shakespeare’in 1604 yılında yazdığı Othello’yu, Venedik ile Osmanlılar arasındaki 1570-71 yıllarında yapılan ve Osmanlıların zaferi ile sonuçlanan Kıbrıs Savaşı’nın anlatıldığı Giovanni Battista Giraldi’nin bir öyküsünden aldığı biliniyor.

BÜYÜK KOMUTANIN KISKANÇLIK CİNNETİ
Mağripli zenci komutan Otello, önemli bir savaş sonrası Kıbrıs Adası’na dönerken denizde büyük bir fırtınaya yakalanmış, ölümden dönerek kıyıya varmayı başarmıştır. Otello, genç ve güzel eşi Desdemona’ya kavuşmanın mutluluğunu yaşarken, eski yaveri Iago ona tuzaklar hazırlamaktadır. Iago’nun tüm planları tutar, şüpheciliğin insanı felaketlere sürükleyebileceği kanıtlanır ve sonuçta Otello, kıskançlığının sonucu güzel eşi Desdemona’yı kendi eleriyle öldürür.

Kazete

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.