Kıyıya Oturmanın Böylesi-Komedinin Kıyısında Böylesine Oturmamıştım!

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Yaşam Kaya

İtalyan Commedia Gabriellina türünün Türkiye’deki ilk ve tek örneği ile seyirci karşısına geçen Merve Engin, insanları komedinin rüzgarına bırakıyor. 11 ayrı karakterin masklarla sahnede canlandırıldığı “Kıyıya Oturmanın Böylesi” Commedia dell’arte tekniğinin yarattığı bir mucize! Özellikle komedi kadın oyuncusu alanında Türkiye’de hızlı bir arayış sürerken, Merve Engin bu arayışa noktayı koyuyor! Antonio Fava ile 4 yıl süren atölye yolculuğundan sonra, Türkiye’ye çalışmasını getiren oyuncu için yazılacak söylenilecek çok cümle var.

“Kıyıya Oturmanın Böylesi” konusu basit bir örgü ile başlıyor. Ama basit gibi görünen örgü ilerledikçe karmaşık yapıya doğru yol alıyor. Oyunda Flaminia sevgilisi Lelio’dan bir mektup alır ve İstanbul’a gideceğini anlatır. Gemi ile yapılacak olan bu yolculukta birçok karakter hayallerini, umutlarını, düşüncelerini dile getirecektir. Ama bu arada oyun başlamadan önce büyük bir sürpriz izleyenleri bekliyor. Şaşkınlık içinde oyuna giren seyircilerin tepkisini unutmak mümkün değil! Lelio ve ekibinin başına gelen gemi kazası, traji komik olaylar, karakterler arası çatışmalar, Merve Engin’i tek başına sahnede devleştiriyor. Maskların birbiri içine girdiği sahnelerde çoklu karakter yaratmadaki ustalığını konuşturan oyuncu, tiyatro sezonuna damgasını vuruyor!

Merve Engin’in 11 ayrı karakteri 60 dakika boyunca yüksek tempodan ödün vermeden masklarla canlandırması Türkiye’de bir ilk. Commedia Gabriellina tarzında oyunların içine serpiştirilmiş çalışmalara şahit olmuştuk, fakat salt bu alan üzerine kurgulu bir denemeyi daha önce izlememiştik. Oyuncunun 2005 yılından yana Antonio Fava ile çalışması, dört yıldır da asistanlığını ve partnerliğini yapması, mükemmel bir çalışma ortaya çıkmasının en büyük nedeni! Chicago, Dubai, Prag başta olmak üzere çeşitli ülkelerinde Commedia dell’arte üzerine çalışan ikili, alanın uzmanlığını derinden keşfetmişler! Türkiye’deki seyircilerin oyunu sevmesindeki başlıca neden, çalışmanın uzman ellerde şekillenmiş olması.

Oyundan Kritikler

Oyun başladığında Merve Engin’i sahnenin ortasında koşuştururken görüyoruz. Elindeki aletleri sahneye yerleştiren oyuncu, maskları da düzenli olarak yerlerine koyuyor. Durmaksızın koşturan bir insan ve seyircilere anlattığı şaşırtıcı öykü! Olayın her anı başka karakteri hayata geçirmekle ilerliyor. Oyuncunun 11 karakter çözümlemesi başarılı, ayrıca “karakter oyuncusu” olma özelliği sahnenin her bölümünde hissediliyor. Maskların masalsı dünyasına dalarken seyircilerle yapılan muhabbet, seyircilerin oyunun merkezine çekilmesi, konunun sıkılganlığını engelliyor. Koşturmaya ortak olan seyircilerle beraber Merve Engin, uzun yıllar çalıştığı tekniği büyük bir ustalıkla oynuyor.

“Kıyıya Oturmanın Böylesi” şaşırtıcı tekniği ile 2010/2011 sezonuna damga vuran bir çalışma. 60 dakika boyunca Merve Engin’in yüksek temposu, komedi ile yoğrulmuş metin, yabancı olduğumuz bir tekniğin harika uygulaması, sahnede sizleri bekliyor. Oyundan çıktıktan sonra insanın aklına şöyle bir soru geliyor: Merve Engin, “yılın kadın komedi oyuncusu” alanında ödüllere göz mü kırpıyor ne?

Oyun 8 Aralık’ta Kadıköy Duru Tiyatro’da…

Tiyatronline.com

Paylaş.

Yazarın bütün yazıları için: Yaşam Kaya

Yanıtla