Kürt Kültür Sanat ve Edebiyat Konferansı Sona Erdi

Pinterest LinkedIn Tumblr +

DTK tarafından Diyarbakır’da organize edilen ve 200 delegenin katılımıyla toplanan Kürt Kültür Sanat ve Edebiyat konferansı oturumlarının ardından sona erdi.

Konferansın ardından yayımlanan Konferans Sonuç Bildirgesi’nde bütün Kürt partilerinin bir biraraya gelerek ulusal Kürt konferansının toplanması için çalışma başlatılması çağrısı yapıldı.

Konferans sonuç bildirgesinde alınan kararlar şu şekilde:

1- Konferans delegasyonu Kürt kültürü ve özgürlüğü için ulusa birliğe ihtiyaç olduğu sonucuna vardı. Bu amaçla da bütün siyasi Kürt partilerine bir an önce ulusal Kürt konferansını gerçekleştirmek üzere harekete geçmeleri çağrısı yapılması kararı aldı.

2- Konferans delegasyonu Kürt toplumunun çok renkli yapısına dikkat çekerek bu amaçla da Kürt toplumuna tek renkliliğin dayatılmaması çağrısı yaptı. Kürt dilinin birliğinin de aynı hassasiyetle ele alınması çağrısı yapıldı.

3- Konferans, Kürt kültürünün her zamankinden çok daha hakim güçlerin baskısı altında olduğu sonucuna vardı. Bu sebeple de Kürt kültürü doğal saldırılarla yüz yüzedir. Bu amaçla da bütün Kürdistan’daki aydınların bu bölgesel ve coğrafik saldırı ve baskıların çalışmalarını ve tartışmalarını birleştirmesi çağırısı yapılması kararı alındı.

4- Konferansımız Kürdistan’ın 4 parçasındaki demokratik çözüme destek vererek, özellikle de Kuzey Kürdistan’daki çözüm konusunda da Abdullah Öcalan’ın öneri ve yaklaşımlarını önemli bulmakta bu çözümün uygulamaya konulması için de Türkiye yetkililerine gerekli adımların atılması çağrısında bulunuyor. Konferansımız Güney Kürdistan’daki kazanımları da mutlulukla karşılayarak bu kazanımların ulusal kazanım olarak korunması gerektiğini karar altına aldı.

5- Konferansımız, ulusal anlamda bir kültür, sanat ve edebiyat kurumunun açılmasını uygun görerek, çalışan ve yöneticilerinin de bütün Kürdistan’dan seçilmesinin uygun olacağı konusunda fikir birliğine vardı. Bu doğrultu da çok lehçeli bir sitenin açılmalıdır ve bütün akademisyenlerin buradan üretimlerini yayınlamalıdır.

6 – Kültür, sanat ve edebiyatın değişik alanlarında bağımsız konferanslar organize edilmelidir.

7 -Konferansımız tek sesle DTK’nın başlattığı dil kampanyasına destek vermekte ve hâkim devletlerin yönetimlerine Kürtçenin resmi eğitim dili olarak tanınması için gerekli adımların atılmasını talep etmekte.

8 -Konferansımız, bu konferanstaki tartışma ve gelişmeleri takip edecek bir komitenin oluşturulması ve gelecek konferans için hazırlıkların başlamasını kararlaştırdı. Bu amaçla da bir sonraki konferansın yapılacağı şehrin Kültür başkenti olarak ilan edilmesini kararlaştırdı. Bunun için de gelecek yıl Hewler’in kültür başkenti olmasının gündemleştirilmesini kararlaştırdı.

9- Konferansımız, buradaki tartışma ve çalışmalarını kitap olarak yayınlanmasını talep etmekte.

10- Konferansımız, çocuklara ilişkin projelerin geliştirilmesini kararlaştırdı.

Konferans, DTK Eş Başkanı Ahmet Türk’ün kapanış konuşmasıyla sonuçlandı.

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.