Pina Bausch Danslarını Sinemada 3 Boyutlu İzlemek!

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mimesis Haber – Yönetmen Wim Wenders’ın Pina Bausch ile birlikte üzerinde çalışmaya başladığı, ancak sanatçının ölümünün ardından bir süre ara verdiği dans filmi projesi tamamlandı. “Pina” isimli filmin 10-20 Şubat 2011 tarihleri arasında gerçekleşecek Berlin Uluslararası Film Festivali’nin programında yer aldığı açıklandı; filmin Almanya’da vizyona giriş tarihi ise 24 Şubat 2011. Bausch’un ardından, yeni bir konsept oluşturmak gerektiğini söyleyerek çekimlere ara veren Wenders, filmi, kurgusunda bazı değişklikler yaparak tamamladı. Çekimleri üç boyutlu olarak gerçekleştiren yönetmen, Pina Bausch’un dansının en iyi bu şekilde ifade edilebileceğini düşündüğü için bu teknolojiyi tercih ettiğini açıklamıştı.

Filmin son halinin içeriğinde ağırlıklı olarak Bausch’un “Bahar Ayini”, “Dolunay”, “Café Müller” ve “Kontakthof” eserlerinden parçalar yer alıyor, bunların yanı sıra sanatçının yaşamından çeşitli sahneler ve kayıtlar da kullanılmış. 2010 Bahar aylarında Tanztheater Wuppertal üyeleriyle, Wuppertal şehir merkezi ve çevresinde yapılan 3D özel dans çekimleri de filmin önemli bir bölümünü oluşturuyor.

Pina Bausch ile Wim Wenders’ın 20 yılı aşan dostluğunda hep gündemde olan bu dans filmi projesi, Wenders’ın, Bausch’un sanatının canlı icra edilirken sahip olduğu etkiyi beyaz perdeye aktarırken en iyi estetiği yakalayabilmek için üç boyut teknolojisini kullanabileceğine karar vermesiyle hayata geçmiş, Bausch’un ölümünden sonra ise Wenders projeye geç başladıkları için çok üzgün olduğunu dile getirmişti.

Sezin Gündoğan / MİMESİS

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.