Sürüne Sürüne Erkek Olmak

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mimesis Haber – Pınar Selek’in “Sürüne Sürüne Erkek” olmak adlı araştırmasından faydalanılarak oyunlaştırılan “Sürüne Sürüne Erkek Olmak” adlı oyun nü.kolektif tarafından 22 Aralık akşamı Kooperatif Art&Performance Hall’de seyirciyle bir kez daha buluştu. Kasım ayında prömiyerini yapan oyun Aralık ayı boyunca sergilendi; 25-29 Aralık tarihlerinde ise saat 20:00’de tekrar seyirciyle buluşacak.

Ülfet Sevdi’nin oyunlaştırdığı ve yönettiği oyunda Jülide Durmaz, Güray Dinçol, Gülsün Odabaş ve Mustafa Çiçek rol alıyor. Müzikli, eğlenceli, tek perdelik askerlik komedisi olarak tanıtılan oyunda Eren Paydaş ve Nicolas Royer Artuso canlı müzik yapıyor. Yaklaşık 50 dakika süren oyunda mekân, seyirciyle interaktif bir atmosferin kurulduğu bir alan olarak yaratılıyor. Oyunun gösteriminde mekânın oldukça dolu olduğunu ve oyunun belki de tam da hedeflediği gibi militarizmin ve erkekliğin nasıl da sinsice birbirini beslediği gerçeğini seyircilerin yüzüne tokat gibi çarptığını söylemek pek de yanlış olmaz.

Oyunda “Sürüne Sürüne Erkek Olmak” adlı araştırmadan alıntılanan askerlik anlatıları ve aynı zamanda Ülfet Sevdi tarafından eklenen kadın anlatıları hareket ve ritmle birleşti. Bir öykü akışından ziyade ardıl bir şekilde anlatıların ve şarkıların yer aldığı oyunda göze çarpan ise oyuncuların beden kullanımı oldu. Militer eğitimin bedenleri şekillendirdiği, hareketleri kontrol altına aldığı ve bu bağlamda militarizmin gündelik hayattaki beden kullanımlarına, söylemlere, eylemlere etkileri açıkça gözüküyordu. Erkekliğin inşasının ve militarizmin toplumsal hayattaki bağlamı oyundaki şu repliklerle can alıcı bir şekilde anlaşılıyordu: “Asker beni erkek yaptı. Askerde daha çok erkekleştim. Düşmanım karım olsa çeker öldürürüm.”

Oyunun değerli yanı Pınar Selek’in Mısır Çarşısı davasında müebbet hapis cezasıyla hala “yargılanıyor” olduğu bu dönemde, oyunda eleştirilen sistem tarafından “kurban” edilmesini bir kez daha hatırlamamız oldu. Oyun Pınar Selek’e “Tanık” ve bir yandan da Pınar Selek’in eserini farklı yollarla seyirciyle buluşturması anlamında oldukça değerli… Sonuç olarak oyunu; akademik bir araştırmanın sanatsal alandaki yansımalarını, akademi, aktivizm ve sanatın biraradalığını, özellikle de Pınar Selek’in araştırması üzerinden görmek için bile izlemeye değer.

Sema Merve İş / MİMESİS

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.