Yerli Dizi Yersiz Uzun

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mimesis Haber – 24 Aralık 2008’de uzun süren bir setin ardından evlerine dönerken geçirdikleri trafik kazası  sonucu hayatını kaybeden Zehra Sezgin ve Tülay Ergirdi’nin ölümlerinin 2. yıldönümünde, Senaryo Yazarları Derneği (SENDER) ve Sinema Emekçileri Sendikası (SİNESEN) öncülüğünde AKM’nin önünde toplanan  sinema emekçileri iş koşullarını protesto ettiler. Setlerde hastalıklara, kazalara, ölümlere varan insanlık dışı çalışma koşullarını değiştirmek için hep birlikte “Yerli Dizi Yersiz Uzun” dediler.

Kısa kes, insanca olsun… Dizilere ayrılan sürenin sonuna geldik… 90 değil 45!.. Eşit işe eşit ücret… İki dilde sinema istiyoruz… Sigortalı çalışmak istiyoruz… Figüran olamadan başrol olmaz… 8 saatlik iş günü istiyoruz… gibi dövizleri taşıyan sinema ve dizi sektörü çalışanları saat 19:00’a yaklaşırken Taksim Meydanı’nda buluştular. AKM’ye doğru yürürken protesto gösterisine katılanlar da arttı. Dizi ve sinema izleyicileri de bu defa seyretmekle yetinmedi, çalışanların taleplerine ortak oldu, destek verdiler.  

AKM önüne gelindiğinde önce hayatlarını kaybeden Zehra Sezgin ve Tülay Ergirdi anıldı. Ardından söz alan SENDER başkanı Nilgün Öneş 44 gün önce sinema yazarları olarak “yerli dizi yersiz uzun” dediklerini belirtti. 2 yıl önce hayatlarını kaybeden arkadaşlarının 90 dakikalık dizi çekme sevdasının kurbanı oldukalarını, dizilerin 45 dakikaya düşürülmesini istediklerini, insanca çalışma koşullarını ve mesleklerini hakkıyla yapmayı talep ettiklerini söyledi.

Konuşmalar sürerken, kürsüden eyleme destek verenler de AKM önünde toplanan protestoculara duyuruldu. Dizi ve sinema sektöründe bilinen yüzlerden büyük yapımcılara kadar pek çok firmanın ve  oyuncunun eyleme destek verdikleri açıklandı.

Konuşmalar sırasında başka ülkelere pazarlanan dizilerin ikiye bölünerek yayınlandığı, AB Uyum yasaları uyarınca 12 dakikası reklam olmak üzere bir dizinin 60 dakikayı geçmemesi gerektiği bildirildi, Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) göreve çağrıldı.

Ardından söz alan SİNESEN genel başkanı Zafer Ayden günde 20 saatlik çalışma koşullarının insanlık sınırını aştığını, bütün çalışanların birlik olması gerektiğini vurguladı, örgütlenme çağrısı yaptı.

Sinema Oyuncuları Meslek Birliği adına söz alan Atilla Engin daha fazla kâr, daha fazla reyting uğruna çalışanların hayatlarının riske edildiğini belirtti.

Bu sırada İstanbul dışında çekimlerini yürüten bazı dizilerin eyleme destek vermek amacıyla iş durdurdukları duyuruldu.

Çanakkale’deki setten İstanbul’daki eyleme destek vermek için gelen Erdal Özyağcılar yapımcılar ve televizyon patronlarının anlaşması halinde sorunun çözüleceğini, dizi setlerinde suratlarına su atılarak sahneye gönderilen insanların olduğunu söyledi.

Şevval Sam “haklıyız, kazanacağız durumlarındayız” diyerek söze başladı ve “arkası gelmez dizilerin, bıktık illallah” şarkısını 3000 kişilik koroyla birlikte söyledi.

Sonrasında konuşan Janset, çalışma koşullarından söz açılınca genelde akla oyuncuların geldiğini ve tüm çalışanların sorunları olduğunu, teknik ekibi de anmadan edemeyeceğini söyledi ve heyecanlı bir alkış aldı. Bir set işçisi setler bittikten sonra 2 saat daha kalarak seti topladıklarını söyledi.

Olgun Şimşek sahnede senarist Neşe Şen’in sözlerini yazdığı ve müzisyen Cem Yıldız’ın bestelediği bir şarkıyı söyleyerek, Erkan Can ise şiir okuyarak eyleme destek verdi.

Eyleme destek veren yapım şirketleri:

Asis Yapım, Avşar Film, AY Yapım, Altıoklar Film, BKM Film, Boyut Film,  Gold Yapım, Eflatun Film,Limon Yapım, MED Yapım, Koliba Film,  Medyavizyon, NTC Medya, Sinefekt, Stil Medya Süreç Film,TMC, TIM’s,

Eyleme destek veren oyuncular:

Tuncel Kurtiz, Halil Ergün, Haluk Bilginer, Erkan Can, Olgun Şimşek, Bülent İnal, Güven Kıraç, Okan Yalabık, Cansel Elçin, Özge Özberk  Ahu Türkpençe, Mine Tugay, Güven Kıraç, Serhat Tutumluer,Barış Falay, Bülent Alkış, Berna Laçin, Devin Çınar, Engin Altan Düzyatan,  Hakan Yılmaz, Şevval Sam, Şebnem Sönmez, Yeşim Büber, Nihal Ekici, Tomris Giritlioğlu, Onur Ünlü, Aydın Bulut, Cemal Şan,  Orhan Oğuz, Selim Demirdelen, Faruk Teber,  Mustafa Altıoklar,  Mahsun Kırmızıgül,  Öykü Çelik, Didem Balçın, Songül Öden, Janset, Demet Akbağ, Nefise Karatay, Özge Özberk. 

Eyleme destek veren diziler:

Aşk ve Ceza, Arka Sokaklar,  Bir Kadın Bir Erkek, Bitmeyen Şarkı, Doktorlar,  Ezel, Elde Var Hayat, Fatmagül’ün Suçu Ne, Geniş Aile,  Gönülçelen, Hanımın Çiftliği, Karadağlar, Kavak Yelleri, Kızım Nerede, Küstüm Çiçeği, Küçük Sırlar, Lale Devri, Leyla ve Mecnun, Muhteşem Yüzyıl, Ömre Bedel, Sırat, Unutulmaz,Türkan, Türk Malı, Yaprak Dökümü, Yahşi Cazibe, Yer Gök Aşk, Yerden Yüksek ekipleri

Diğer destek verenler…

Sinema Konseyi, Film Yönetmenleri Derneği, Sinema Eserleri Meslek Birliği SİNEBİR, Televizyon ve Sinema Yapımcıları Melek Birliği TESİYAP, Oyuncular Meslek Birliği BİROY, DOT Tiyatrosu, DURU Tiyatro, Point İstanbul, Sinema Konseyi Akademisyenler Grubu’ndan birçok dekan, profesör, akademisyen ve öğrenci gibi kişi ve kurumlar…

Özgür Çiçek

Paylaş.

Yanıtla