Ankara Sanat Evi’nden “Benden Sonra Ölüm Gelir”

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Eşrefpaşalılar, Işık Süvarileri, Önden Giden Atlılar ve Ortaya Karışık gibi oyunları milyonlarca kişi tarafından izlenen Ankara Sanat Evi’nin (ANSE) yeni oyunu ‘Benden Sonra Ölüm Gelir’, 15 Ocak’ta Muammer Karaca Tiyatrosu’nda sahnelenecek. Serkan Öztürk’ün hem yazıp hem yönettiği oyun, bir ressamın ölüm korkusunu anlatıyor.

Sanki hiç gelmeyecek gibidir… En yakınınızdakini kaybettiğinizde hatırlatır kendini. Sonra gündelik hayatın karmaşasında unutur, hiçbir şey olmamış gibi sarılırız dünyaya. Fakat gizliden gizliye, derinlerde bir yara gibi işler durur acısı. Bunlar, bir haber için karamsar cümleler olsa da ANSE’nin yeni oyunu ‘Benden Sonra Ölüm Gelir’ için neşeli bir giriş yazmak imkânsız. Oyunun yazım süreci de bir ölüm sonrasına dayanıyor zaten. Yazar ve yönetmen Serkan Öztürk, 2000 yılında babasını kaybettikten sonra kaleme almış. Bu konuda fazla ayrıntıya girmek istemese de “Ölüm korkusuyla yüzleşme üzerine yazdım.” diyor.

‘Benden Sonra Ölüm Gelir’in provaları, Taksim’deki Muammer Karaca Tiyatrosu’nda devam ediyor. Oyun 15 Ocak’ta seyirciyle yine aynı sahnede buluşacak ve mayıs sonuna kadar izlenebilecek. Her ne kadar ölümün adı soğuk olsa da Öztürk biraz farklı düşünüyor: “Karamsarlık değil, umut aşılamak istiyoruz seyirciye. Hiç olmazsa yaşıyorsun, ölüme hazırlanabilirsin diyebilmek… Ya da sadece ölümü anlamaya çalışmak. Şu soruyu kendine sordurabilmek: Niçin yaşadım ve niçin ölüyorum?” İki perdelik oyunu izleyenlerin zihninde sorular birbiri ardına geliyor: Ölüm yolculuğuna çıkarken bavulunda neler götürüyorsun? Kaç ‘keşke olmasaydı’lı yaşanmışlıkların var? Kaç kalp kırdın?.. Sahneye yansıyan konu tüyleri diken diken etse de Serkan Öztürk, “Sosyal buhranın adı, ölüm… Bizse başta kendimize olmak üzere seyircimize ‘Ölüm muhakkak gelecek; hazır mısın?’ cümlesini fısıldamak istiyoruz.” diyor.

‘Benden Sonra Ölüm Gelir’de konu Semih isimli bir ressamın üzerinden ilerliyor. ‘Ölüm doğumla beraber gelir’ diyor oyununun kahramanlarından Doktor. “Ölüm seni dünya gurbetinden alır, asıl vatanına götürür.” diye de ekliyor. Ardından insanı derin bir tefekküre davet eden sözler sahnede uçuşuyor. Duydukları karşısında Semih’in ölüm korkusuyla kurduğu dünya yıkılıveriyor. Sibel Öztürk, Savaş Bayındır, Serkan Öztürk ve Nur Sultan Kartal gibi isimlerin rol aldığı oyunun müziği Taner Demiralp’e ait. Biletler www.mybilet.com ve oyun günü Muammer Karaca Tiyatrosu gişesinden temin edilebilir.

Zaman

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.