Oyun Yazarı Anna Yablonskaya Bombalı Saldırıda Hayatını Kaybetti

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Rusya’da Domodedovo havaalanında gerçekleştirilen intihar saldırısında genç oyun yazarı Anna Yablonskaya hayatını kaybetti.

Mimesis Haber – Oyun yazarı Anna Yablonskaya, Domodedovo Havaalanı’nda 24 Ocak tarihinde düzenlenen bombalı saldırıda hayatını kaybetti. Kaleme aldığı “The Pagans” (Paganlar) adlı oyunuyla kazandığı ödülü almak üzere Moskova’dan memleketi Odessa’ya gidiyordu.

Anna Yablonskaya kendi kuşağının önde gelen oyun yazarlarından biriydi. 1981 yılında Odessa’da doğan yazar, Rus tiyatrosunun yeni çehrelerinden biri olarak birçok övgü ve itibara mazhar olmuştu. Oyunları Rusya çapında hemen hemen tüm tiyatrolarda sergileniyordu ve içlerinde DEBYUT’un (2004) da olduğu oldukça fazla sayıda oyun yazarlığı ödülüne aday gösterilmişti.  Daha yakınlarda, Royal Court Theatre’da (Kraliyet Sarayı Tiyatrosu) atölyelere ve uluslararası ihtisaslara katılmıştı. Oyunu The Pagans’ın kamusal alanda toplu olarak okunması, 7 Nisan’da Kraliyet Sarayı’nda gerçekleşecek.

Tiyatro eleştirmeni Pavel Rudnev; onu, yeni yazında özel bir isim olarak betimlemişti ve tiyatro alanındaki kadın yazarların en önemli temsilcilerinden biri olduğunu belirtmişti. Anna’nın eserleri özellikle de Rusya’da büyük takdir toplamıştı, Ukraynalı olmasına rağmen Rusçada yazıyordu ve ilk başarısını Moskova’da,  Teatr.doc Tiyatrosunu[1] sarmalayan oyun yazarları ve yönetmenler topluluğunun bir üyesi olarak kazandı. Son oyunu The Pagans birçokları tarafından en başarılı oyunu olarak değerlendirildi, ve Isskustvo Kino dergisinden kazandığı ödül bu oyun sayesindeydi.

Yetenekli ve sevecen bir yazardı. Yazar arkadaşlarından biri, onun karakterlerinin Chaplin’in kahramanlarına benzediğini, onlar gibi absürt ve sakar olduklarını belirtmişti. “Hüzün, kahkaha ve şefkat bir aradaydı.”

Arkasında bir koca ve üç yaşında bir kız çocuğu bırakan Anna’nın ölümü ailesi, arkadaşları, Rus ve dünya edebiyat camiası açısından oldukça büyük bir trajedi olmuştur.

[1] Teatr.doc Theatre: Moskova’da doğaçlama ya da metni kolektif olarak oluşturulmuş oyunların (devised theatre) sergilendiği tek sahnedir. Genellikle politik drama örneklerinin görüldüğü tiyatro, aynı zamanda The New Drama Festivaline de ev sahipliği yapıyor ve katkıda bulunuyor (ç.n.)

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.