Başbakan’dan Beyoğlu Kumpanya’ya Dava

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mimesis Haber – Beyoğlu Kumpanya sanat topluluğundaki 16 kişiye, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından “Ülkemizden” adlı oyunda söylenen şarkıda geçen “İşportacı Tayyip” sözü nedeniyle dava açıldı. 11-18 Temmuz 2010 tarihlerinde Çatalca Belediyesi tarafından düzenlenen “Erguvan Şenlikleri”nde sahneye çıkan Beyoğlu Kumpanya’nın, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve AKP politikalarını eleştiren “Tayyip Blues” şarkılarını söylemesinin ardından AKP ilçe başkanı Selim Güçbilmez kulisi basmış, grup üyelerinin ve destekçilerinin bir hukuksal dayanak olmaksızın gözaltına alınmalarına neden olmuştu. Güçbilmez’in şikayetinin ardından Çatalca Savcılığı’na ifade vermeye giden 25 kişiden Beyoğlu Kumpanya üyesi 16 kişiye dava açıldı. Davanın ilk duruşması 21 Ocak’ta görülecek.

Üniversitelerdeki farklı amatör tiyatro ve müzik gruplarında çalışma yapan öğrenciler tarafından 2007 yılında, güncel siyasi başlıklara “sol perspektiften teatral yaklaşımlar sunmak” amacıyla kurulan Beyoğlu Kumpanya, bu olay karşısında “Bizim için önemli olan, hep demokrasiden, herkesin düşüncelerini söylemesinden, sanata ve sanatçıya verdikleri önemden dem vuranların ikiyüzlülüğünün açığa çıkmasıdır. Dolmabahçe’deki rektörler toplantısında ‘Ben hiçbir öğrenciye dava açmadım’ diyen Başbakan, tamamı öğrencilerden oluşan ve bir sanat grubu olan Beyoğlu Kumpanya’ya dava açmıştır.” dedi.

“Ülkemizden” isimli gösteri, tersanede yaşanan ölümler, tedavi parasını ödeyemediği için rehine kalanlar, Kurtlar Vadisi gibi şiddet ve faşizm içeren diziler, üniversitelerin piyasalaştırılma süreci, kadın sorunu gibi konulara değiniyor; gösteride Yunanistan’da öldürülen Alexis ile düşünce suçlusu Erol Zavar için şarkılar seslendiriliyor. Dava konusu “Tayyip Blues” şarkısı ise, tüm bu sorunların ardından arkadaşlarının işten atıldığını öğrenen Kazım karakterinin “bu kadarı da fazla ama” diyerek başbakana seslendiği bir şarkı.

Sezin Gündoğan / Mimesis Haber

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.