Batman Üniversitesi’nden Dengbej Sesleri Yükseldi

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Her yıl 13 Ocak’ta, Rumi takvimine göre yeni yılın ilk gününde gerçekleştirilen etkinliklere bu yıl Batman Üniversitesi de dâhil oldu. Üniversitede kurulan dengbej (yaşanmış acı tatlı olayları müzikle dile getiren sanatçı) divanı büyük ilgi gördü.

Kentteki diğer etkinliklerde ise değişik kostümler giyen gençler evleri ziyaret ediyor. Gittikleri evin yeni yılını kutladıktan sonra ev halkına kısa oyunlar oynayıp şarkılar söyleyen topluluğa ev halkı çeşitli ikramlarda bulunup, para, meyve, bulgur, pirinç gibi gıdalar verip uğurluyor.

DENGBEJLİK ÜÇ DİLDE ANLATILDI

Uzun yıllardan beri bölgede kutlanan ve Rumi Yılbaşı olarak da adlandırılan Yılbaşı kutlamaları kapsamında üniversite çok amaçlı salonunda kurulan Dengbej divanında Dengbej kültürü 3 dilde anlatıldı.

Batman Üniversitesi’nde, Kürt geleneğine göre her yıl 13 Ocak günü kutlanan yılbaşına özgü dengbej divanı kuruldu. Dengbejler salondaki yüzlerce dinleyicisine duygulu anlar yaşattı. Dengbej kültürü, öğretim görevlisi Zeki Ekinci tarafından Türkçe, Kürtçe, İngilizce olarak 3 dilde anlatıldı.

Ardından 2 dengbej söyledikleri türkülerle salondakilere hüzünlü anlar yaşattı. Kürtlerin binlerce yıllık geleneğinde yer alan dengbej kültürü, dinleyicilerden büyük alkış aldı. Gecenin sonunda dengbejlere, organizasyonu yapan Batman Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sedat Cereci tarafından çiçek takdim edildi.

Batman’DA RUMİ YILBAŞI KUTLAMALARI RENKLİ GÖRÜNTÜLERE SAHNE OLDU

Rumi takvimine göre yeni yılın ilk gününde gerçekleştirilen etkinliklerde değişik kostümler giyen gençler evleri ziyaret ediyor. Gittikleri evin yeni yılını kutladıktan sonra ev halkına kısa Oyunlar oynayıp şarkılar söyleyen topluluğa ev halkı çeşitli ikramlarda bulunup, para, meyve, bulgur, pirinç gibi gıdalar verip uğurluyor.

Evin ikramlarından memnun kalan topluluk evin durumuna göre, kızları varsa iyi bir damat, erkek çocukları yoksa erkek çocuk, kız yoksa kız çocuk dileğinde bulunuyor. Genellikle habersiz gidilen evlerde büyük şaşkınlık geçiren ev halkı daha sonra evde oynanan Oyunlarla eğlenip hoşça vakit geçiriyor.

Bu yıl ki kutlamalarda Bahar Kültür Merkezi Müzik ve Tiyatro ekibi Oyuncuları düzenledikleri programda, Oyunlar sahneleyerek izleyicilere hoşça vakit geçirdi.

Bahar Kültür Merkezi tiyatro ekibi, Rumi yılbaşının özellikle Mezopotamya bölgesinde çok Yaygın olduğunu belirterek, zamanla yaygınlığını kaybettiğini ve birçok tahribatlarla yok edildiğini ifade etti.

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.