Beyoğlu Kumpanya Hakim Karşısında

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mimesis Haber – 11-18 Temmuz tarihleri arasında Çatalca’da düzenlenen Erguvan Şenlikleri’nde seslendirdikleri “Tayyip Blues” şarkısında geçen “işportacı Tayyip” sözü nedeniyle Beyoğlu Kumpanya sanat topluluğundaki 16 kişiye, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılan davanın ilk duruşması 21 Ocak Cuma günü Çatalca’da görüldü. Duruşmaya, dava açılan 16 öğrenciden 12’si ve 5 avukatlarının yanı sıra Beyoğlu Kumpanya’yı desteklemek üzere gelen öğrenciler ve tiyatro çevresinden isimler katıldı.

Beyoğlu Kumpanya üyeleri verdikleri ifadelerde, dava konusu olan “işportacı Tayyip” söz öbeğinin “ben ülkeyi pazarlamakla mükellefim” diyen Başbakan’ın bu sözlerinin ve özelleştirme yaklaşımının hicvi olarak söylendiğini belirttiler. Ayrıca, ”işportacı” sözünün bir meslek grubunu tanımladığını, bir benzetme olduğunu, hakaret içermediğini ve Başbakan’ın seçilmiş bir insan olarak hoşgörü sınırlarının herhangi bir insandan çok daha geniş olması gerektiğini düşündüklerini belirttiler. Beyoğlu Kumpanya’nın politik taşlama yapan bir grup olduğu; taşlama ve mizahın grubun kurulma amaçlarından biri olması nedeniyle bu gibi hicivleri sürekli sahneledikleri ve sahneleyecekleri ifade edildi.

Recep Tayyip Erdoğan’ın avukatı ise daha önce takipsizlik kararı verilen “Başbakan’ın bu sözlerin ardından seyircilerin bir kısmı tarafından yuhalandığı, bu olayın organize bir şekilde gerçekleştiği” iddiasını tanıklıklarla yeniden öne sürdü. Mahkemede, yuhalamanın olup olmadığının anlaşılması için olay esnasında çekildiği iddia edilen kaydın incelenmesine karar verildi. Duruşmanın ardından Beyoğlu Kumpanya üyeleri, daha önce takipsizlik kararı verildiği halde yeniden bu iddianın ortaya konması ve mahkemede grubun kim tarafından, neden, hangi anlaşma çerçevesinde şenliklere çağrıldığı ile ilgili sorular sorulmasının ardında şenlik organizasyonuna ve Çatalca Belediyesi’ne yüklenme niyeti olduğunu ifade etti.

Bir sonraki duruşmada Erguvan Şenlikleri’nin organizasyon sorumlularının dinlenmesi yönünde  karar çıktı.

Beyoğlu Kumpanya, başından beri olduğu gibi duruşmanın ardından da bu davanın hükümetin her türlü muhalefeti bastırma niyetinin bir parçası olduğunu, söylediklerinin arkasında durduklarını ve üretimlerine devam edeceklerini ifade etti.

Duruşma, şahitlerin dinlenmesi, konserin kaydını içeren CD’nin incelenmesi ve duruşmaya katılamayan 4 Beyoğlu Kumpanya üyesinin dinlenmesi için 25 Mart 2011 tarihine ertelendi.

Gruba sanat çevrelerinden destek mesajları gelmeye devam ediyor.

Sezin Gündoğan /Mimesis Haber

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.