Buldozerin Ezdiği Kızdan Mektuplar Sahnede

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Bir Filistinli ailenin evini yıkmak isteyen İsrail buldozerinin altında kalarak ölen ABD’li barış gönüllüsü Rachel Corrie’nin günlük ve mektuplarından derlenip hayatını anlatan tiyatro oyunu Türkiye’de sahnelenecek. İlk kez 2006’da Londra Playhouse Theatre’da sahnelenen “Benim Adım Rachel Corrie” adlı oyunun Türkçesi için bugün Muammer Karaca Tiyatrosu’nda gala düzenlenecek.

Anne ve babası da geliyor.

Galaya Rachel Corrie’nin ABD’den gelen annesi Cindy Corrie ve babası Craig Corrie de katılacak. İstanbul’da 1 hafta kalacak Corrie Ailesi kızlarının ölümüyle ilgili İsrail hükümetine karşı açtıkları ve dünya kamuoyunun yakından takip ettiği dava hakkındaki son gelişmeleri Türk kamuoyuna aktaracak. Oyun, ünlü İngiliz aktör Alan Rickman ve The Guardian Gazetesi editörü Katharine Viner tarafından derlendi. Türkiye’de Setenay Yener’in Türkçe’ye çevirip, tek başına oynadığı tek perdelik oyunu Turgay Kantürk yönetti. Oyunun prodüksiyonu A-Z Kültür Sanat Ajansı tarafından yapıldı.

Gazze gemisine adı verildi

10 NİSAN 1979’da doğan Corrie, Evergreen State College’de sanat dersleri alarak eğitim gördü. Üç yıl boyunca gönüllü olarak ruhsal bozukluğu olan hastalara haftalık ziyaretler yaptı, destek oldu. Yazar ve sanatçı olmak, barış için çalışmak gibi hedefleri olan Corrie, 2003’te üniversite öğrencisiyken Uluslararası Dayanışma Hareketi’ne katılarak barış gönüllüsü olarak Filistin’e gitti. 16 Mart 2003’te Filistinli bir ailenin evinin yıkılmasını sadece vücudunu siper ederek engellemeye çalışırken bir İsrail buldozeri tarafından ezilerek can verdi. Ölümünün ardından dünyanın birçok yerinde Rachel Corrie adına çeşitli anma etkinlikleri düzenlendi. 12 Mayıs 2010’da Özgür Gazze Hareketi’ne ait gemiye MV Rachel Corrie adı verildi.

Hürriyet

 

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.