Can Gürzap: Salon Yoksa Tiyatro da Yok

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Kim Bu Adam oyunu için Ankara’ya gelen tiyatronun usta ismi Can Gürzap, salon sıkıntısına değinerek, “Salon olmadan özel tiyatro olmuyor” dedi.

TİYATRONUN usta isimlerinden Can Gürzap, 2,5 yıl önce kurduğu “Tiyatro Diyalog” ile üç oyun sahneye koyduklarını belirterek, “Bu süreçte anladım ki salon olmadan özel tiyatro olmuyor. En büyük sorunumuz birçok özel tiyatroda olduğu gibi salonumuzun olmaması” dedi. “Kim Bu Adam?” oyunu için Ankara’ya gelen Gürzap, salon sorununun hem teknik açıdan hem de oyuncular açısından özel tiyatrolara çok zorluk yaşattığına değinerek, oyunun oynanacağı her salon için ayrı prova alındığını, bu nedenle her oyunu sanki iki kez oynadıklarını ve bunun çok moral bozucu olduğunu söyledi.

Kültür bakanlığının özel tiyatrolara desteği olsa da bunun yeterli olmadığını dile getiren sanatçı, kendilerine verilecek en önemli desteğin salon tahsis edilmesi olacağını ifade etti.

Mekan sorunu çözülmeli

Bu imkanlar sağlanırken de mutlaka denetim mekanizmasının sağlanması gerektiğine işaret eden Gürzap, bu uygulamaları anlamak ve hayata geçirebilmek için binlerce yıl önce bu yapıyı kurmuş olan Batı’ya bakmak gerektiğinin altını çizdi. Ülkemizin bu uygulamaları ortaya koyamamasının birçok nedeni olduğunu söyleyen başarılı sanatçı, şöyle devam etti:

“Yine de her şeyden önce mekan sorununu çözmemiz gerekiyor. Çocukluğumda futbolda diğer ülkeler karşısında o kadar geri kalmıştık ki. Çamurlar içinde yapılırdı maçlar. Sonra sahalar yapıldı, çimler yapıldı ve futbol gelişti. Şimdi futbol inanılmaz bir endüstri haline geldi. Basketbol da öyle. Ben de basketbol oynadım. Soğuk, kirli, tozlu sahalarda oynar, duş bile alamazdık. Şimdi dünya çapında salonlarımız var. Yani önce mekan olması lazım. Mekan olmadan hiçbir şey olmaz.”

Sanatın politikası olmaz

KÜLTÜR ve sanatın politikasının olamayacağı görüşünü savunan Gürzap, söz konusu olanın ancak “kültür ve sanata yapılan yatırım” olabileceğini anlattı. Hükümetlerin kendi görüşüne göre sanatı düzenleyip yönlendirmesinin son derece yanlış bir tutum olacağını belirten tiyatro sanatçısı, “Her gelen değişik yapı ve düşüncedeki hükümet kendi görüşlerine göre kültürü düzenlemeye kalkarsa işin içinden çıkılmaz. Devlet daima kültür ve sanattan uzak olacak. Nerede yakınlaşacak? Kültür ve sanatın yaşanacağı ortamların ve maddi imkanların sağlanmasında” diye konuştu.

Hürriyet

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.