Devlet Opera ve Balesi’nden Don Kişot

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Devlet Opera ve Balesi’nin sahneye koyuğu Don Kişot, 2011’de de sahnelenmeye devam ediyor. 

KONU

Prolog

Kahramanlık kitapları arasında hayal alemine dalmış olan Don Kişot, kahraman olabilmesi için bir kişin hayatını kurtarması gerektiğine inanmaktadır. Hayalinde, aşkını kazanmak istediği Dulcinea’yı, haydutların elinden kurtarır ve takdis edilerek şövalye olur. Bir kahraman olarak daha fazla insana yardım etmek için atına binerek, uşağı Sanço Panza ile Sevilla’ya doğru yola çıkar.

 

1.PERDE

 1.Tablo

Sevilla’da bir meydanda şenlik vardır. Meyhaneci Lorenzo’nun genç ve güzel kızı Kitri ile sevgilisi berber Basil de kalabalığın arasındadır.Basil’in kızına kur yapması Lorenzo’nun hiç hoşuna gitmez. Lorenzo, kızının zengin biriyle evlenmesini istemektedir. Kitri için seçtiği zengin kişi, kültürlü ve efemine tavırları olan Gamaj’dır. Bu evliliğe karşı olan Kitri, Basil ile kaçmaya karar verir. Eğlence devam ederken Don Kişot ve Sanço Panza görünürler. Don Kişot, Kitri’nin güzelliğinden çok etkilenir, onda düşlerindeki gizemli Dulcinea’yı bulur. Şenlikte meydana gelen kargaşadan yararlanan Kitri ile Basil, halkın yardımıyla kaçarlar.

 2.Tablo

Lorenzo ve Gamaj, Kitri ve Basil’in peşlerine düşerler. Bunun üzerine Don Kişot ve Sanço Panza genç aşıklara yardım etmeye karar verirler. Don Kişot onları çingene kampında bulur. Hayal alemine dalan Don Kişot yel değirmenlerini canavar olarak görür ve Kitri’yi korumak amacıyla yel değirmenlerine savaş açar. Bu savaşta yenilgiye uğrar. Yel değirmenlerinin çarpması sonucu yaralanıp yere düşer. Bu arada Kitri ve Basil oradan uzaklaşırlar.

 3.Tablo

Baygın Don Kişot, yeniden hayallere dalar, gözünün önünden olağanüstü güzellikte görüntüler geçmektedir. Aralarında Dulcinea’nın da bulunduğu büyülü bir rüya alemi canlanır.

 4.Tablo

Sabah olduğunda, tüm hayaller sona erer ve Don Kişot karşısında yine yel değirmenlerini bulur.

 

2.PERDE

 1.Tablo

Taverna’da Mercedes,Espada, matadorlar ve halk eğlenmektedir. Kitri ile Basil de oradadır. Fakat kızgın baba ile usanmaz damat adayının da gelmesiyle sevinç kısa sürer. Kitri ve Basil her ne kadar saklanmaya çalışsalar da sonunda yakalanırlar. Lorenzo, tüm karışı çıkmalarına rağmen Kitri’yi alır ve Sevilla’ya geri götürür.

 

2.Tablo

Sevilla’nın bir meydanında Kitri ve Gamaj’ın düğünü yapılmaktadır. Tören esnasında Basil gelir ve Kitri’ye birbirlerine söyledikleri aşk yeminlerini hatırlatır. Aşkına karşılık bulamadığını düşünerek sahte bir intihar sahnesi sergiler. Son arzusu da Kitri ile evlenmektir. Lorenzo bunu kabul etmez. Olanlara çok üzülen Don Kişot, ölmekte olan bir adamın son isteğini yerine getirmediği için Lorenzo’ya meydan okur. Lorenzo, Kitri ile Basil’i evlendirmeyi kabul eder. Basil, oynadığı oyuna son verir ve rahibin huzurunda gerçekleşen görkemli bir törenle Kitri ve Basil evlenir. Hikaye mutlu bir sonla biter.

Ayrıntılı bilgi için: Devlet Opera ve Balesi

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.