Genç Yönetmenlere Çağrı

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Türkiye ve dünya tiyatrolarında eksikliği hissedilen, genç kuşak nitelikli rejisörlerin desteklenmesini amaçlayan projenin ilk uygulamasının başarılı olduğunu, proje ile üç genç yönetmenin üç ayrı oyunun rejisini hazırladığını bildiren Bilgin, eserlerin aynı gün aynı sahnede birer perdelik prodüksiyon olarak sanatseverlere sunulduğunu kaydetti.

Ankara’da 2010-2011 sanat sezonunda “Üç Yönetmen Üç Oyun” adlı yapımla başlatılan “Genç Yönetmenler” Projesi, Devlet Tiyatrolarının yerleşik sahnelerinin bulunduğu bölgelerde yaygınlaştırılacak.

Bu kapsamda, tanınma fırsatı bulamayan, hiç yönetmenlik yapmamış genç yeteneklerin ortaya çıkarılması hedefleniyor.

Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Lemi Bilgin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ankara’da 1.5-2 yıl önce açtıkları Stüdyo Sahne’de daha önce hiç reji yapmamış genç yeteneklere fırsat vermek için bir proje geliştirdiklerini söyledi.

Stüdyo Sahne’de genç yönetmenlere yeni ufuklar açmak için başlattıkları proje kapsamında, kendilerine sunulan çalışmaları değerlendirdiklerini anlatan Bilgin, “İçlerinden üç tanesini ilk etapta seçtik. ‘Üç Yönetmen Üç Oyun’ adlı yapımı seyirciyle buluşturduk” dedi.

Projenin devam edeceğini, bunların içerisinden iyilerinin sıyrılacağını düşündüklerini dile getiren Bilgin, sözlerini şöyle sürdürdü:

“İlk düşüncem bunların içinden iyilerini seçip İstanbul’a götürmek. Hem tiyatro dünyasına hem basına ‘İşte genç yönetmenlerimiz. Oyunlarını seyredin tartışın’ diyeceğiz. Bu gençlerin hepsi kadrolu değil, dışarıdan gelenler de var. Sonrasında dünyanın birçok bölgesinde genç yönetmenlerin buluştuğu festivaller var. Ben oraya da taşımak istiyorum iyi olanlardan bir kaçını.

Böylece genç yetenekler hem bu dünyayı tanıyacak, hem de farklarını tanıtma imkanına sahip olacaklar. Projeyi İzmir’e, İstanbul’a taşıyacağız diğer şehirlerimize de gideceğiz.”

Bundan sonraki aşamada da bölge müdürlerine “Her yıl bir genç arkadaşa şans verin. Bu deneysel tiyatro da olabilir. Işık gördüklerinizi yetiştirmenin yoluna bakın” diyeceklerini dile getiren Bilgin, bu gelişmenin tiyatro için çok önemli olduğunu ifade etti.

Bilgin, hiç yönetmenlik yapmamış, profesyonel olarak şans bulamayanlara, alt yapıları sağlam olmak şartıyla bir çağrıda bulunduklarına işaret ederek, “Projeleriyle bize başvursunlar. İçlerinden seçeceğimiz yeteneklere her türlü imkanı sunacağız” diye konuştu.

PROJENİN İLK GENÇ YÖNETMENLERİ

“Üç Yönetmen Üç Oyun” adlı yapımda, Tankred Dorst’un yazdığı “Dönemeç” adlı oyunu sahneye koyan Merve Taşkan, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Tiyatro Bölümü’nden mezun olduktan sonra, New School University Actors Studio Drama School’da Reji mastırı yaptı. Eğitimini tamamladıktan sonra Actors Studio’dan gelen davetle “Yazarlar Yönetmenler Workshopu”una ömür boyu katılma hakkı kazandı. Off Broadway, Off Off Broadway tiyatrolarda 50’ye yakın oyun yöneten Taşkan, İstanbul’da ve İtalya’da metod oyunculuğu workshopları yaptı.

Max Frish’in yazdığı “Philipp Hotz’un Büyük Öfkesi”ni sahneye taşıyan Doğu Yaşar Akal, Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi Tiyatro Rejisörlüğü Bölümünden mezun oldu. Ankara Sanat Tiyatrosu’na katılan Akal, “Kod Adı Keklik” ve “Karpuzun İçindeki Masal” oyunlarında yönetmen yardımcılığı yaptı. Akal, ilk profesyonel rejisini Max Frisch’in ‘Philipp Hotz’un Büyük Öfkesi’ adlı oyunuyla Ankara Devlet Tiyatrosu bünyesinde yaptı.

Ethan Coen’in yazdığı “Bekleyiş” adlı oyunu sahneye taşıyan Bahar Kerimoğlu da 1999-2002 yıllarında New York Actors Studio drama okulunda oyunculuk master programına katıldı. 2001 yılında New York’da Elizabeth Kemp’le metod oyunculuk ve psikodrama teknikleriyle karakter yaratmak üzerine, 2002 yılında Saratoga’da Siti Company ve Anne Bogart’la Suzuki ve View Points teknikleri üzerine çalışma şansı buldu. Türkiye’ye döndüğü 2003 yılından bu yana televizyon dizilerinde oyunculuk ve 2005 yılından itibaren de eğitmenlik ve oyuncu koçluğu yapan Kerimoğlu, ilk yönetmenlik tecrübesini “Bekleyiş” adlı oyunla yaşadı.

Hürriyet

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.