Gösterilerimizi Ezbere Yapan Çocuklar Var

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Anadolu Ateşi’nin kurucusu Mustafa Erdoğan, ünlü topluluğun, seçmeleri devam eden çocuk projesini anlattı: İnanamıyoruz. Bize gelip Anadolu Ateşi’ni baştan sona oynayan çocuklar var.

Mustafa Erdoğan’la geçtiğimiz hafta ilk kez seçmelerini yaptıkları Anadolu Ateşi’nin çocuk grubuyla ilgili konuşmak için bir araya geliyoruz. Bize gözleri parlayarak seçmelerin devam ettiğini ve çocukların inanılmaz yetenekli olduklarını söylüyor. Ve ardından yeni projelerden söz etmeye başlıyor. Tabii ki, bu bir kültür- sanat röportajı, ama haftanın en merak edilen sorusunu da sormadan duramıyoruz Erdoğan’a. ‘Gülben Ergen’le ayrılacağınız haberleri için ne diyorsunuz?’ sualini ‘Konuşmak istemiyorum. Teşekkür ederim’ diyerek geçiştiriyor. Saygı duyuyor ve anlattıklarına kulak veriyoruz

‘Anadolu Ateşi’ çocuk grubu projesi nasıl aklınıza geldi?
Bu, aslında 2.5 yıl önce başlamayı düşündüğümüz bir proje… Ama önce altyapıyı hazırlamak gerekiyordu. Buradan yetişmiş uzman hocaları, İstanbul’daki 14 okula hoca olarak gönderdik, orada çalıştılar. Derken çocukları yetiştirme konusunda deneyim kazandık. Okullardan seçtiğimiz iyi bir kadroyla Anadolu Ateşi’ni oynadık. Bütün bu çalışmaları, yeni kuracağımız profesyonel çocuk dans topluluğu için yaptık. Şimdi sadece çocukların rol aldığı bir müzikal çalışması başlatıyoruz.

SEÇMELER SÜRÜYOR

Geçtiğimiz hafta seçmeler yapıldı. Kaç kişi katıldı. Bu seçmeler devam edecek mi?

Sayı 20 günlük süre içinde 1500’dü, ama iki gün içinde çıkan haberlerle 1000 civarı daha başvuru oldu. Bu başvurulara yanıt vermek için, birkaç gün boyunca çalıştık. Şu anda 70 civarındayız, hedefimiz 100’e tamamlamak… Bu 100 çocukla temel dans eğitimine başlayacağız.

Seçmeler devam eder mi?

Bir süre daha devam ederiz tabii. Çünkü gerçekten yoğun bir talep var. Ankara için de yapacağız.

Peki çocuklar daha önce ‘Anadolu Ateşi’ni izlemişler mi?

Hem de nasıl… Bütün koreografiyi bilerek sınava giren çocuklar var. ‘Bize bildiğin bir şey yap’ diyoruz, Anadolu Ateşi’nin bir sahnesini bize baştan sona oynayabiliyor. İnanamıyoruz. Bu durum bize gurur veriyor.

Projeyle ilgili beklentileriniz ne?

Baba olmak ve anne olmak zaten doğal ve sezgisel olarak bir gurur kaynağı… Bir de insanın çocuğunun sahnede çok güzel bir şey yapıyor olması bir baba ve anne için inanılmaz bir hediye… Bu projedeki çocuğun geleceği için ışıklı bir yol açılmış oluyor. Kendine güveni artıyor. Bir de Türkiye’de de, dünyada da çok az sayıda çocuk dans topluluğu var. Bu sebeple minik dansçı topluluğumuz Türkiye’ye de bir hediye….

BÜYÜK PLAN

Mydonose Showland yandıktan sonra Lütfi Kırdar’da ve Haliç Kongre Merkezi’nde sahne almakta zorlandınız. Yeni bir gösteri merkeziniz olacak mı?

Mydonose Showland yandıktan sonra ciddi bir gösteri merkezi sıkıntımız oldu. Antalya’daki Gloria Aspendos Arena bizim sahnemiz…. Şimdi, onun bir benzerini ama kapalı olanını İstanbul’da yapmak istiyoruz. Şu anda yer arayışlarımız var. Haliç civarında bir arsa ile uğraşıyoruz. Salonumuzun mimari projeleri çizildi; çok görkemli bir gösteri merkezi olacak. İstanbul’daki opera bale binası sıkıntısını da giderecek, AKM’nin eksiğini de kapatacak, orkestra çukuruyla ve dünyanın en iyi sahnelerinden biriyle İstanbul halkına hizmet verecek bir tiyatro yapmayı düşünüyoruz. Amacımız; İstanbul’un sembollerinden biri olması… Aynı Sidney’deki Opera House gibi…

OLİMPİYAT TÖRENİNDE HADİSE SAHNE ALACAK

Bir yandan Çin’deki gösterileriniz devam ediyor, bir yandan da Erzurum Kış Olimpiyatları için hazırlanıyorsunuz. Bu süreci biraz anlatır mısınız?

Şu anda Troya’nın 14 ülkedeki gösterileri devam ediyor. Yakında Amerika’dan bir televizyon ekibi gelecek, bizi bir antik mekanda çekecek. Bu belgesel, Amerika’nın büyük televizyonlarından birinde yayınlanacak. Ardından da Anadolu Ateşi’nin Amerika turnesi başlayacak. Anadolu Ateşi’nin bir bölümü şu anda Çin’de. 18 şehir dolaşıp, 27 gösteri yapıyor. Geriye kalan kadromuz Ukrayna, Gürcistan, Ankara, Samsun, İzmir, Erzurum, Antalya ve İstanbul’daki sekiz merkezde Erzurum Kış Olimpiyatları için çalışıyor.

Erzurum Kış Olimpiyatları için nasıl bir çalışma hazırladınız?

Bu tip organizasyonlarda ülkenin meşhur toplulukları en ünlü gösterilerini yaparlar. Biz, bundan kaçındık. Anadolu Ateşi’ni başlı başına bir proje olarak düşündük. Etkinlik için tamamı yeniden yapılmış ve kurgulanmış yepyeni bir gösteri hazırladık. İsmi ‘Doğunun Kapıları’. Açılış ve kapanış töreninin tümünü biz organize ediyoruz. Törenlerde sahne alacak isim de Hadise. Onun dışında Erzurum’un mahalli sanatçılar, TRT repertuvarlarına girmiş isimler de halkla buluşacak. Bu proje 80 ülkede canlı, toplamda da 160 ülkede yayınlanacak. Bu tip organizasyon hazırlıkları en az üç sene öncesinden başlar. Bizimki 1.5 ay kala netleşti. Bu hazırlık bir mucize!

ATLAS TROYA FANI GÜNEY DANSÇI

Atlas sizin dansçı kadronuzda, değil mi?

Evet, iki sene önce girdi ve Troya’nın başından beri bizimle. O da birçok bölümde oynuyor. Aşırı ilgiden sıkılsa da o bir Troya fanatiği.

Ares’in ve Güney’in dansla arası nasıl?

Ares ve Güney de çok ilgililer. Ama özel olarak Güney, dansla çok ilgili… Sürekli dans ediyor. Hissediyorum, onun ayrı bir ilgisi var. Ritim çalıyor, dans ediyor, sürekli bir hareket peşinde.

Sabah

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.