Kürtçe Tütün Tiyatrosu

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Adıyamanlı tütün üreticilerinin yaşadığı sorunlar Çelikhan Halk Tiyatrosu tarafından sahnelenen Kürtçe tiyatro oyunu ile dile getirildi.

Tütün üreticileri ve siyasilerin izlediği tiyatronun ardından konuşan Adıyaman Tütün Platformu Sözcüsü Abdurrahman Tutdere, “Tütün üreticilerinin yaşadığı zorluklar saymakla bitmez. Binlerce insanın geçimini sağladığı tütün ile ilgili sorunlar çözülmezse, önümüzdeki seçimlerde sesimize kulak vermeyen siyasi partilere oy vermeyeceğiz” dedi.

Çelikhan Halk Tiyatrosu tarafından sahnelenen ‘Tütün Oyunu’ isimli Kürtçe oyun dün gece Adıyaman Halk Eğitim Salonu’nda sahnelendi. Çelikhan ilçesinin simgesi olan ve binlerce insanın geçim kaynağı olan tütün üreticilerinin yaşadığı sorunu Kürtçe olarak sahnelendiği tiyatro oyunu, BDP İl Başkanı Mehmet Varol, Adıyaman Tütün Platformu sözcüsü Abdurrahman Tutdere, tütün üreticileri köy muhtarları ve çok sayıda kişi izledi.

Yaşadıkları sorunları Kürtçe ile dile getiren tütün üreticileri, “Binlerce insan Çelikhan’da geçimini tütüncülükle sağlıyor. Hükümet bize sadece 50 kilo tütün üretme hakkı verse de, bunu pazara götürebilmek için büyük sıkıntılar yaşıyoruz. Hatta satmak isterken yakalanıp ceza kesilerek ekmeğimizden edilmeye çalışıyoruz. Yakında bir seçim var. Eğer hükümet bu sorunu çözmezse bizlerde seçimlerde sandığa gidip oyumuzu kullanmayacağız. Madem sigara yasağı var her yerde sigara içmeyi yasaklıyorlar, neden Amerika’dan tütün ithal edip Türkiye’de satıyorlar. Onlara yasak yok, bize neden yasak ve ceza var anlamıyoruz. Biz ekmek paramızın derdindeyiz ve geçinebilmek için küçücük tarla bile sayılmayacak bahçelerde tütün yetiştiriyoruz. Eğer bu tütün elimizden giderse bizler buradan göç etmek zorunda kalacağız” diye konuştular.

Adıyaman Tütün Platformu sözcüsü Abdurrahman Tutdere, son zamanlarda tütün üreticilerinin yaşadığı sorunları platform olarak siyasilere ve kamuoyuna ulaştırdıklarını ifade etti.

Tütün yasasının üreticileri mağdur ettiğini savunan Tutdere, “4733 sayılı yasanın 8. maddesinin uygulanması nedeniyle Adıyaman’daki tütün üreticileri büyük bir mağduriyet yaşamaktadırlar. Adıyaman’da doğrudan 100 bin kişinin yaşam hakkıyla ilgili olan tütün ve tütüne yönelik bu uygulamalar Adıyaman üreticisini perişan etmektedir. Amacımız tütün ürecilerinin yaşamakta olduğu sıkıntıların çözümü için kamuoyu oluşturmak” diye konuştu.

Adıyaman’daki tütün üreticisinin sorunlarının çözümü için siyasilerden beklenti içerisinde olduğunu vurgulayan Tutdere, izleyicilerimizin ve üreticilerimizin büyük kısmı Kürtçe konuştuğu için oyun Kürtçe sahnelendiklerini söyledi.

Firatnews

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.