“Mady-Baby.Edu | Kebap” Kapitalizmi Suratınıza Çarpıyor!

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Yaşam Kaya

Actors Without Borders Istanbul, Romanya’nın en güçlü tiyatro yazarlarından Gianina Carbunariu imzalı “Mady-Baby.Edu | Kebap” adlı oyunla, seyircisine yeni dönem dünya şartlarını gösteriyor. Geçtiğimiz sene yazarın bir başka oyunu “Stop The Tempo” Hayal Bistro’da tiyatro severlerin karşısına geçmişti. Doğu Avrupa’da yaşayan insanların işsizlik, göç gibi önemli sorunlarla Batı’ya yolculuklarını ele alan Carbunariu, yine mükemmel bir kapitalizm sorgusu gerçekleştiriyor. Oyunu Türkiye’de sahneye başarılı biçimde aktaran Actors Without Borders, şaşırtıcı oyuncu kadrosuyla dikkatleri üzerine çekmiş durumda. Kumbaracı50’de kapalı gişe oynayan gösteri için söylenilecek çok söz var.

“Mady-Baby.Edu | Kebap” Londra Royal Court Tiyatrosu’nda geliştirilerek yazılmış bir metin. Yazar, Romanya toplumundan yola çıkarak genç nüfusun içine düştüğü çaresiz girdabı ele almış. Yaşadıkları ülkedeki maddi problemler yüzünden yüzünü Batı’ya çeviren insanların zenginlik hayalleri sadece hayallerde kalıyor. Doğu Avrupa toplumları arasında –ki buna Türkiye’de dahil- yazarın anlattığı trajediler halen devam ediyor. İnsanlar var oldukları topraklarda eriyerek kaybolma korkusu yaşadıkları için kendilerine alternatif çıkış kapıları arıyorlar. Fakat çıkış kapısı diye algıladıkları Batı medeniyetindeki koşulların kendi toplumlarından aşağı kalır yanı yok. Sınıfsal farklılıklar gün geçtikçe hızla artarken, Batılı zengin ülkelerdeki zengin/fakir uçurumu gün geçtikçe daha da derinleşiyor. Hal böyle olunca “Mady-Baby.Edu | Kebap” oyununda geçen öykü hayatın ta kendisi olarak sahnede yükseliyor.

Konuda 15 yaşındaki Madalina büyük hayallerini yanına alarak Romanya’yı terk eder ve İrlanda’ya kaçar. Çok para kazanarak zengin olmaya giden Madalina, Dublin’de bir kebapçıda çalışırak para kazanmaya başlar. Madalina’ nın erkek arkadaşı Voicu, kız arkadaşı için çok farklı düşüncelere girmiştir! İki Romanyalı sevgili, Dublin’de Görsel Sanatlar Bölümü’nde Yüksek Lisans yapan Romen öğrenci Bogdan’la tanışınca, üç genç kısa yoldan zengin olma adına bir iş anlaşması yaparlar. Fakat bu anlaşma herkesin beklentisini karşılamaz, özellikle Madalina’ya büyük felaketler getirir. İnsanca yaşama uğruna her şeyini geride bırakan genç kız, Batı medeniyetinin yozlaşmış değerleri ile bir bir yüzleşecektir. Artık sapıkça seks fantezileriyle süslenmiş bir dünyanın içindedir!

Sahnede Mükemmel Bir Yetenek Gülce Oral!

Oyunda Madalina olayların birleşme noktası. Çok önemli bir karakter olmasından dolayı, rolü oynayacak kişinin iyi bir performans sergilemesi gerekir. Oyunun yönetmeni Zişhan Uğurlu, fazlaca değişen sahnelere rağmen Madalina’yı öyle bir yere oturtmuş ki, konu onunla beraber sürükleniyor. Gülce Oral, olayın nirengi noktasında duran karakterini harika yorumluyor. Genç oyuncunun temposu için en küçük olumsuz bir cümle söylemek imkansız. Sahnede devleşen Oral, Madalina’yı hem bedenen hem de ruhen mükemmel anlatmış. Performansı ile tiyatro dünyasında çok ses getirecek! Gülce Oral’ı izlediğim üç oyunda da kendisini ileriye dönük geliştiren oyuncu ile karşılaştım. Çok değil üç sezon içinde Türkiye Tiyatrosu’nda adını zirveye oturtabilir. Voicu rolünde Madalina’nın sevgilisini oynayan Arda Çetinkaya, para için sevdiği tüm değerleri satacak kadar kötü karakteri yerinde tepkilerle oynamış. Şu yatakta uyuma sahnesinde oyundan kopuyor, ama diğer bölümlerde çok başarılı. Bogdan’da karşımıza geçen Görkem Kasal’ın gizemli bir ruh haliyle karakterini oynaması yerinde bir düşünce. Gülce Oral’ın yorumladığı Madalina ile zıtlık gösteren Bogdan, sahnede tezatlık oluştururken konudaki çatışmayı doğuruyor. Üç oyuncu eksiksiz görevlerini yerine getiriyorlar.

Zişhan Uğurlu, sahneye yerleştirdiği diğer oyuncularla konunun gidişatını hızlandırmış. Gülce Oral’ın değişken sahnelerinde, kamera çekimlerinde, müziğin olduğu bölümlerde sahnede görev alan kalabalık erkek kadrosu aslında erkek egemen toplum anlayışının resmedilmiş hali. Ve oyunun içindeki gizli feminist yapıyı harekete geçiriyor. Fakat konunun sonunda izleyenlere gösterilen kısa tanıtım filmi pek bir anlaşılmaz? Buranın biraz daha uzun tutulması gerekir! Ayrıca şu futbol fanatizminin olaylara uymadığı ortada! Ayrıca oyun bittikten sonraki şaşkınlığım daha kötü. Son bölümün kesinlikle değiştirilmesi şart!

“Mady-Baby.Edu | Kebap” kapitalist sistemin görünmeyen öteki yüzünü tiyatro seyircisine öyle güzel anlatıyor ki, insan Gianina Carbunariu oyunlarını daha fazla görmek istiyor. Actors Without Borders İstanbul aykırı ve mükemmel bir işe imza atmış. Gerçek dünya ile yüzleşme adına gösteriyi kaçırmayın…

Tiyatronline.com

Paylaş.

Yazarın bütün yazıları için: Yaşam Kaya

Yanıtla