Merce İle Son Randevu, Pina’ylaysa Yola Son Hız Devam…

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mehmet K. Özel

Heykel, dizi, içki tartışmalarının karanlığından sıyrılmak için:

Merce Cunningham’ın, vefatının ardından vasiyet ettiği üzere; topluluğunun feshedilmeden önce dünya çapında çıktığı iki yıllık “legacy tour” 31 aralık 2011’deki New York gösterileri ile sonlanacak. Merce Cunningham Dance Company’nin ve bu turun en önemli özelliği, bizzat Cunningham’ın çalıştırdığı dansçılardan kurulu olan bir ekibin son defa sahneye çıkıyor olması.

Legacy turu’nun 2011 durakları arasında İstanbul hala yok. [AKM’miz kapalı ancak; eski yıllarda Maurice Bejart’ın geldiği Lütfi Kırdar, bu sene La Scala Balesi’nin çıktığı Harbiye Kongre Merkezi, yaza rastlatılırsa Açıkhava Tiyatrosu -ki burada da zamanında nice çağdaş-modern dans devleri sahne almışlardı-, biraz zorlamayla da olsa uygun hale getirilebilecek sahnelerimiz. İKSV neden harekete geçmiyor!]

Bu haftasonu Hong Kong’da sahneye çıkacak topluluğu; imkanları olanlar 2011 içinde ABD’nin çeşitli kentlerinde, Fransa’da Paris dahil olmak üzere birkaç farklı kentte, Wiesbaden ve Berlin’de, Uluslararası Çehov Festivali kapsamında Moskova’da, Londra veya Meksiko City’de yakalayabilirler. Tam tarihler ve liste için tıklayın.

Cunningham’ın aksine, arkasında hiçbir vasiyet bırak(a)madan bir anda aramızdan ayrılmış olan Pina Bausch’un topluluğu ise hiç hız kesmeden Wuppertal ve dünya’daki gösterilerine devam ediyor. Hatta, birbirinden heyecan verici projelerle de önümüzdeki günlerde, yıllarda kendilerinden söz ettirecekler.

Bunlardan en yakın olanı; Şubat başındaki 61. Berlinale’de dünya prömiyeri yapılıp hemen ardından, 24 Şubat’ta Almanya’da vizyona girecek olan “Pina” adlı üç boyutlu dans filmi.

Pina Bausch’un sağlığında konuşulmaya başlanmış, ölümüyle birlikte kapsamı genişletilmiş olan filmin yönetmeni başka bir alman usta: Wim Wenders.

“Pina”nın üç boyutlu versiyonu ülkemize de uğrar mı? Hazır AVM içi sinemalarla işbirliğine girmiş İKSV, festival kapsamında bu filmi İstanbul’a getirir mi; zaman gösterecek.

Pina Bausch’un topluluğu bir yandan da, uzun süredir yeniden sahneye taşımadığı yapıtları çalışarak, tekrar seyircinin karşısına çıkarma gayretinde. Önümüzdeki Mart’ta “Kontakthof“, Mayıs’ta “Two Cigarettes in the Dark” yeniden sahnelenecekler.

Kontakhof” topluluk tarafından 2000 yılından beri sahnelenmiyordu. Bu süre zarfında amatör Wuppertallilerle “65 yaş üstü” ve “14 yaş ergen” versiyonları hazırlanmış olan yapıt, topluluğun dansçı üyeleri tarafından son 10 yıl içinde sadece bir kere Tayvan’da oynanmıştı.

Diğer bir yeniden sahneleme, en son 1996’da oynanan “Two Cigarettes in the Dark“.

Pina Bausch ile ilgili haberlerin en “heyecanlı” olanını sona sakladım:

Topluluk 2012 yazında Londra’da, hemen olimpiyat öncesinde düzenlenecek Kültür Olimpiyatı kapsamında 5 hafta içinde 10 ayrı yapıtı 20 gösteride sahneleyecekmiş. Bunlar Pina Bausch’un dünya kentleri üzerine hazırladığı yapıtlar olacakmış…

Danzon2008.blogspot.com

Paylaş.

Yazarın bütün yazıları için: Mehmet K. Özel

Yanıtla