Muammer Karaca Tiyatrosu Yıkılabilir

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Turizm alanına çevrilmesi için karar alınan Beyoğlu’ndaki tarihi Muammer Karaca Tiyatrosu’nun “depreme dayanıklı olmadığından” yıkılması gerektiği belirtildi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi, geçtiğimiz günlerde Muammer Karaca Tiyatrosu’nun bulunduğu arazi ile ilgili imar planı değişikliği teklifini görüştü. Sosyal kültürel tesis alanında bulunan tiyatronun turizm alanına dönüştürülmesi için yapılan görüşmelerde konuşmaların ardından oylama yapıldı ve plan değişikliği oy çokluğuyla kabul edildi. Kararda, “Beyoğlu ilçesi 317 ada 18 parselde kayıtlı yere ilişkin 1/5000 ölçekli nazım imar planı tadilatı teklifi incelenmiş olup 2 nolu plan notunun ‘Tasdik sınırı içindeki alan turizm alanıdır. Turizm alanı dışında iskan edilemez. Bağımsız bölüm olarak konut ve ticaret birimleri yer alamaz’ şeklinde yeniden düzenlenmesi, 3 no’lu plan notunda ‘ticaret/hizmet’ ibaresinin iptali ve ‘Parselde tescilli eser dışında yapı yapılamaz’ plan notunun ilavesiyle komisyonumuzca tadilen uygun görülmüştür” denildi.

‘Raporlara göre güvenli değil’

İBB Ak Parti Grup Başkan Vekili Ergün Turan, binanın eski ve depreme dayanaklı olmadığını belirterek yıkılması gerektiğini savundu. Kararın önümüzdeki iki ay içinde kurul onayına sunulacağını kaydeden Turan, “Binanın güvenli olmadığına dair raporlar var. Mevcut bina yerine aynı ölçekte yeni bir bina yapılacak. Bina kapsamına turizm fonksiyonu da eklendi. Otel olabilir, kültür tesisi olabilir. Tiyatro yer alabilir ama olmayabilir de. Tiyatronun eklenip eklenmeyeceği sonraki karar. Ama Muammer Karaca ismi aynı yerde olmasa da yaşatılmak zorunda” diye konuştu.
CHP Grup Başkan Vekili Atalay Oğul ise karara itiraz edeceklerini söyleyerek, “Konuyu mahkemeye taşıyacağız” dedi.

Erkal: Tiyatrocular direniş gösterecektir

Sanat yaşamının 21 yılını Muammer Karaca Tiyatrosu’nda geçirdiğini söyleyen Genco Erkal konu hakkında bilgisinin olmadığını söyledi. Erkal şöyle konuştu:  “Burada böyle şeyler konuşuldu ama otel yapılacak şeklinde değil. Alt tiyatro, üst restoran olsun, gibi düşünüldü bir ara. Burayı otel yapamazlar. Muammer Karaca Tiyatrosu, Beyoğlu’nun Ses Tiyatrosu’ndan sonra en eski tiyatrosudur. Koruma altında olması gerekir. Tiyatrocuların aynı şekilde direniş göstereceğini, Beyoğlu’nun çok değerli bir kültür hazinesi olan Muammer Karaca Tiyatrosu’nu başka bir şeye kaptırmamaya çalışacağına inanıyorum.”

Milliyet

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.