Oturma Odasını Sahneye Çevirdiler

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mimesis Çeviri – Oturma odası, bir bahçe ya da bir otel odası fark etmez, Theater at Home grubu klasik oyunları sipariş eden herkese sergiliyor. Esneklik ve yaratıcılık, benzersiz işlerinde başarılı olmalarını sağlıyor.

Deutsche Welle, 4 Ocak 2011, Çeviri: Gökhan Gökçen

Her nasılsa, bu Dracula oldukça genç görünüyor. Bu “adamın” tiz bir sesi var, siyah bir pelerin giyiyor ve daha yeni kanlı bir cinayet işlemiş olmakla suçlandı.

Suç mekanı Köln’de bir otelin konferans salonu. Dekorlar da aynı derecede sıradan: bir masa, bir sandalye, şapka ve kostümlerle bir battaniyenin asılı olduğu bir elbise askısı. Ve korkunç Kont Drakula, ukala Profesör Van Helsing, naif Lucy ve nişanlısı Jonathan karakterlerinin yer aldığı klasik vampir dramasını aydınlatan iki projektör.

Bütün bu karakterler sadece iki kadın oyuncu tarafından canlandırılıyor.

“Drakula” iki oyuncu ile oynanabilirmiş.

Drakula ile Doğumgünü Kutlaması

Anne Scherliess ve Eva Kraiss, dört farklı role girip çıkarken, seslerini bu karakterlere göre ayarlıyorlar ve kostümlerini 70. dogumgününü kutlayan bir kadın ve onun davetlilerinin oluşturduğu seyirciler önünde ışık hızıyla değiştiriyorlar. Kutlamanın sahibi, karakterlerin “canlı ve enerjik” bir şekilde oynanışını çok sevdiğini ve bu grupla tanıştıktan sonra tiyatroya gitmeye gerek duymadığını söylüyor.

İki kadın oyuncunun daha yer aldığı Scherliess ve Kraiss’in tiyatro grubu düzenli olarak kabare festivallerinde ve barlarda oynamalarının yanı sıra oteller, evler ve bahçelerde de oynuyorlar. Yağmur güneş, soğuk hiç bir şey sevdikleri işi yapmalarını engelleyemiyor.

Erkek karakterler dahil çok farklı rolü oynayabiliyorlar.

Talep Üzerine Tiyatro

Grubun yöneticisi Scherliess ve arkadaşları klasik drama eğitimi almış olup normal şehir tiyatrolarında da deneyime sahipler. 2009’da hareketli Theater at Home grubunu kurdular. Dekorlarını bir kaç bavula koyarak çağrıldıkları yerde performanslarını sergiliyorlar.

Çoğunlukla klasik romanlara dayanan filmlerden uyarlanmış metinleri Scherliess yazıyor. En büyük hitleri “Drakula”, “Dr. Jekyll ve Mr. Hyde”  ile “Notre Dame’nin Kamburu”. Bunlar, komedi ve gerilim içeren eğlenceli prodüksiyonlar için yararlanılabilecek bilinen hikayelerdir.

Grubun repertuarında çocuk oyunları ve Noel hikayeleri de var. Her biri en fazla iki oyuncuya ihtiyaç duyuyor.

Kendini İfade İçin Oda

Grubun dört üyesi de kendi işlerinden konuştuklarında büyük bir heyecan ve enerji yayıyorlar.

“Seyirciyle gerçekten iç içesiniz. Seyircinin her duygusunu hissediyorsunuz.” diyor Kraiss. “Seyircinin keyif alıp almadığını ya da sıkılıp sıkılmadığını izliyoruz.”

“Oyuncular olarak bütün içimizdekileri döküyoruz” diye ekliyor Scherliess “Her birimiz çok farklı rolleri oynuyor, belli bir tarza bağlı kalmıyoruz.”

Tek bir performanstan 600 Euro kazanıyorlar. Okul ve festivallerdeki performanslarından da elde ettikleri gelirin bir kısmını ortak bütçeye ayırıyorlar. Ortak bütçe yeni kostüm ve dekorlara harcanıyor. O da eğer bir tanıdıkları dikişe yardım etmemiş ise.

Scherliess’e göre asıl hedefleri “oyunculuktan geçinebilmek”. Ama bu hedeflerine ulaşmak için yine de daha düzenli bir performans serisine ihtiyaçları var. Dolayısıyla bir yandan da oyunculukla ilgili ek işler ile ek gelir elde ediyorlar.

Kostüm ve dekorlar basit ve portatif

Azgınlık Asla

Finansal sorunlara rağmen, Scherliess ve arkadaşları geleneksel tiyatroya dönmeyi düşünmüyorlar. Theater at Home kavramı onlara hem yaratıcı bir özgürlük sağlıyor hem de takım ruhu ve arkadaşlık gibi değerleri yaşatıyor.

Bu aralar grup yoğun bir biçimde klasik bir proje üzerinde çalışıyor: Alman oyun yazarlarından Lessing, Schiller ve Goethe’nin oyunlarını -her birinden iki oyunu- bir buçuk saatlik performansa sıkıştırmayı hedefliyorlar.

“Bütün bunlarla zengin olamazsınız ama mutlu olursunuz” diye ekliyor Scherliess.

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.